OPETUSHALLITUS 
Laskentapalvelut 
puh: (09) 7747 7090 
E-mail: laskentapalvelut@oph.fi

Ammatillisen koulutuksen kustannukset, tulot ja suoritteet v. 2001 

Täyttöohje

YLEISTÄ

Ammatillisen koulutuksen tulojen ja kustannustietojen kerääminen jakaantuu kahteen osioon: tietoihin, joita tarvitaan yksikköhintojen laskennassa ja tietoihin, joiden pohjalta voidaan arvioida koulutuksen järjestäjän toiminnan laajuutta kokonaisuudessaan. 

Yksikköhintojen laskennassa tarvittavat tiedot kerätään kohdissa K1 - K10. 

Koulutuksen järjestäjätason tiedot ilmoitetaan kohdissa M1 - M6. 

Lomakkeilla kysytään erikseen 

ammatillisen peruskoulutuksen (ammatillisiin perustutkintoihin johtava koulutus ja ammatillisen peruskoulutuksen yhteydessä annettava maahanmuuttajien valmistava koulutus, vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus, talouskouluopetus) sekä oppisopimuskoulutuksena toteutettavan peruskoulutuksen ja lisäkoulutuksen kustannustiedot sekä 

ammatillisen lisäkoulutuksen (ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot sekä niihin valmistava koulutus sekä muu kuin näyttötutkintoon valmistava ammatillinen lisäkoulutus) kustannus- ja suoritetiedot.

Ammatillisen peruskoulutuksen tiedot kerätään koulutusaloittain sekä porrastustekijöittäin (ks. ohjeen liite 1). Tietojen tulee vastata ammatillisen peruskoulutuksen v. 2001 tilastointipäivien kyselyjen opiskelijamäärää, (rahoitusasetuksen 8, 15 ja 27 §:t). Tiedot kansainvälisestä toiminnasta, maksullisesta palvelutoiminnasta, investoinneista, poistoista, varauksista ja kokonaisrahoituksesta ilmoitetaan koulutusaloihin jakamatta koulutuksen järjestäjätasolla. 

Ammatillisen lisäkoulutuksen kustannus- ja suoritetiedot kysytään omilla lomakkeillaan koulutuksen järjestäjätasolla. 

Koulutuksen järjestäjän tulee kohdistaa pääsääntöisesti kustannukset eri koulutusmuodoille, -aloille ja porrastustekijöille aiheuttamisperiaatteen mukaisesti. Ns. yhteiset kustannukset, joita ei suoraan voida kohdistaa edellä mainitun mukaisesti, jaetaan soveltuvin osin aiheuttamisperiaatetta noudattaen laskennallisin perustein esimerkiksi opiskelijamäärien, opetustuntien tai neliöiden suhteessa, ellei jäljempänä toisin ohjeisteta.

Koulutuksen kustannus- ja tulotiedot vuodelta 2001 ilmoitetaan markkoina.

Osa vuoden 2002 tuloksellisuusrahoitusta koskevia suorite- ja kustannustietoja kysytään tämän kyselyn yhteydessä erillisellä lomakkeella. 

Tärkeimmät muutokset vuoden 2001 kyselyssä

Arvonlisäverot

Kuntien ja kuntayhtymien arvonlisäverojen takaisinperinnästä luopuminen 1.1.2002 lukien on muuttanut valtionosuuden yksikköhinnan määräytymisperusteita vuoden 2002 alusta. Vuodelle 2003 keskimääräiset yksikköhinnat ja valtionrahoituksen perusteena käytettävät yksikköhinnat vahvistetaan arvonlisäverottomina. Yksityisten koulutuksen järjestäjien, jotka eivät olleet edellä mainitun arvonlisäverojen takaisinperintäjärjestelmän piirissä, yksikköhintaan lisätään arvonlisäveron laskennallinen osuus. Vuoden 2003 yksikköhinnat määräytyvät vuoden 2001 toteutuneiden kustannusten perusteella, joten koulutuksen järjestäjien tulee eritellä kustannukset erikseen arvonlisäverottomiin kustannuksiin ja ilmoittaa arvonlisävero erikseen (laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta 1389/2001 23 ja 23 a § HE 132/2001).

Aikuiskoulutuskeskukset ja valtakunnalliset erikoisoppilaitokset

Ammatillisilta aikuiskoulutuskeskuksilta ja valtakunnallisilta erikoisoppilaitoksilta on aikaisemmin kysytty erikseen kustannustiedot toiminta-avustuksen laskemista varten. Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslakiin vuoden 2001 alusta tehty muutos (1211/2000) merkitsee sitä, että toiminta-avustus on sidottu suoraan vuoden 2000 toiminta-avustuksen tasoon, eikä sitä enää tuleville vuosille lasketa erikseen. Tämän muutoksen myötä poistuu erillinen aikuiskoulutuskeskuksille ja valtakunnallisille erikoisoppilaitoksille suunnattu kyselylomake. Tiedot sisällytetään vuodesta 2001 ammatillisen koulutuksen kustannukset, tulot ja suoritteet lomakkeiden kohtiin K1 - K10, M1 - M6, A ja S. 

Ammatillinen lisäkoulutus

Vuoden 2001 alussa ammatillinen lisäkoulutus lääninhallituksen hankintajärjestelmänä lakkasi ja tilalle tuli opetusministeriön valtionosuusjärjestelmä sekä lääninhallitusten valtionavustusjärjestelmä. (Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettu laki 635/1998 ja sen muutokset laissa 1211/2000). Tämän lisäksi opetusministeriö on vuonna 2001 myöntänyt valtionavustuksia lisäkoulutuksen järjestämiseen (VnA 613/2001).

Valtionosuudella ja opetusministeriön avustuksella toteutetun ammatillisen lisäkoulutuksen kustannukset yhteensä ilmoitetaan lomakkeella A0. Kustannuksia ei eritellä, koska valtionosuutena tai -avustuksena rahoitusta myönnettäessä on sovellettu samoja laskentaperusteita.

Lääninhallitukset ovat voineet erityistapauksessa myöntää valtionavustusta ammatillisen lisäkoulutuksen järjestämiseen myös toisen asteen koulutuksen järjestäjille ja saajat tekevät näistä tiliselvitykset lääninhallituksille. Tässä kyselyssä on kyse ammatillisen koulutuksen kustannus- ja tulotietojen tiedonkeruusta kokonaisuutena. Tämän vuoksi toteutetun koulutuksen kustannukset ilmoitetaan myös tässä tiedonkeruussa, kohdassa M2, maksullinen palvelutoiminta. Entiseen tapaan vanhan hankintatoiminnan mukaisesti vuonna 2001 jatkuvan koulutuksen kustannukset ja suoritetiedot merkitään edelleen maksullisen palvelutoiminnan kohtaan (M2). 

Suoritetietoina ilmoitetaan todelliset toteutuneet opiskelijatyövuodet erikseen valtionosuuden ja opetusministeriön avustuksen osalta. Lisäksi kysytään lisäkoulutuksessa valmistuneiden tutkintojen määrät sekä osatutkintoina että valmiina tutkintoina. 

Lisäkoulutuksessa valtionosuudella rahoitettu koulutus ja opetusministeriön valtionavustuksin rahoittama (ns. Tupo-avustukset) koulutus merkitään omille lisäkoulutuksen lomakkeille ja vanhan hankintatoiminnan mukainen koulutus sekä lääninhallituksen valtionavustuksin rahoittama koulutus yhdessä maksulliseen palvelutoimintaan.

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksen kustannus- sekä tulotiedot ilmoittaa oppisopimuskoulutuksen järjestäjä, joka ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (630/1998) 9 §:n mukaisesti järjestää oppisopimuskoulutusta ja vastaa ammatillisesta koulutuksesta annetun asetuksen (811/1998) 7 §:n mukaisesti oppisopimuskoulutuksen johdosta ja valvonnasta. Mikäli koulutuksen järjestäjien kesken on tehty yhteistyösopimus, kustannus- ja tulotiedot ilmoitetaan siten kuin tilastointipäivätiedot on koulutuksen järjestäjittäin ilmoitettu. Kustannustiedot sekä mahdolliset muut tulot kuin yksikköhintarahoitus ilmoitetaan erikseen peruskoulutuksen ja lisäkoulutuksen osalta. 

Ammatillisten erikoisoppilaitosten oppisopimuskoulutuksena toteutetun lisäkoulutuksen kustannus- ja tulotiedot ilmoitetaan kohdissa K1 - K10 ja tarvittaessa myös kohdassa M1, mutta koulutuksen järjestäjätason kustannus- ja tulotietoja ei ilmoiteta kohdissa M2 - M6.

ESR -rahoitteisen oppisopimustoiminnan tietoja ei ilmoiteta lainkaan tässä kyselyssä vaan niiden kustannus- jasuoritetiedot kerätään erillisellä kyselyllä.

Suoritetiedot kansallisen oppisopimuskoulutuksen osalta kysytään erillisellä lomakkeella, joka lähetetään niille koulutuksen järjestäjille, jotka ovat ilmoittaneet oppisopimusopiskelijoita v. 2001 tilastointipäivinä.

Toiselle koulutuksen järjestäjälle myydyn oppisopimuskoulutuksen tietopuolisen koulutuksen kustannukset ja tulot ilmoitetaan muun maksullisen palvelutoiminnan kohdassa koulutuksen myynti M2.9.1.

Maahanmuuttajille järjestetty ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus sekä vammaisille opiskelijoille järjestetty valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus

Tässä kustannus- ja tulotietokyselyssä ilmoitetaan edellä mainittua koulusta, opetusta ja ohjausta saaneiden opiskelijoiden kustannukset sekä tulot sisältyneenä koulutusalojen toisen asteen kustannuksiin sen mukaisesti kuin em. opiskelijat on sijoitettu tilastointipäivinä 20.1.2001 sekä 20.9.2001 eri koulutusaloille HUOM. Kustannukset ja mahdolliset tulot ilmoitetaan kunkin koulutusalan porrastamattoman koulutuksen kohdassa koodeilla 199, 299, 399, 499, 599, 699 tai 799.

Kunkin koulutusalan porrastamattoman koulutuksen kohtaan ilmoitetuista kustannuksista (henkilöstömenot, muut menot ja arvonlisäverot), maahanmuuttajien valmistavan koulutuksen ja vammaisille opiskelijoille järjestetyn valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen kustannusten osuudesta annetaan lisätiedot kohdassa K0. 

Maksullinen palvelutoiminta

Maksullinen palvelutoiminta on ammatillisen koulutuksen järjestäjän toimintaa sellaisilla markkinoilla, joilla yritykset tarjoavat vastaavia tuotteita ja palveluja. Maksullisen palvelutoiminnan kustannukset eivät kuulu valtionosuuspohjaan. Maksullista palvelutoimintaa ovat esim. työvoimapoliittinen aikuiskoulutus sekä lääninhallitusten hankkima ja avustama ammatillinen lisäkoulutus ja lääninhallitusten valtionavustuksin rahoittama lisäkoulutus.

Työtoiminnan menot eivät kaikilta osin kuulu valtionosuuspohjaan. Näin pyritään välttämään kilpailun vääristymiä oppilaitosten ja vastaavia palveluja tarjoavien yritysten välillä (ks. suositus opiskelijatöiden ja koulutuslaitosten tuottamien muiden hyödykkeiden hinnoittelusta 15.10.1998). 

Koulutuksen järjestäjän omasta sisäisestä palvelujen myynnistä tai palvelujen myynnistä toiselle koulutuksen järjestäjälle aiheutuneita kustannuksia ei saa sisällyttää kohtiin K1 - K10 vaan tämä toiminta kuuluu ilmoittaa maksullisessa palvelutoiminnassa. Kustannukset sisällytetään palvelusten ostajan valtionosuuskustannuspohjaan ainoastaan kerran.

Valtionosuuspohjaa laskettaessa huomiotta jätettäviä kustannuksia (L 635/1998 23 §) 

- perustamishankkeiden kustannukset (ilmoitetaan kohdissa M4.1.1 ja M4.9.1)

- maa-alueiden vuokrat 

- lainojen hoitokustannukset ja laskennalliset korot sekä poistot (kohta M5)

- kustannukset, joihin myönnetään erikseen lakiin perustuvaa valtionrahoitusta

- kustannukset, jotka aiheutuvat koulutuksen myynnistä toiselle koulutuksen järjestäjälle tai ylläpitäjälle (kohdat M2 - M6). Jos koulutus on rahoituslain 1 §:n mukaista, ostaja saa ilmoittaa maksamansa erät valtionosuuspohjaan (kohdat K1 - K10)

- maksullisen palvelutoiminnan kustannukset (kohdassa M2)

- hallintokustannukset, jotka eivät välittömästi liity rahoituslain 1 §:n mukaisen koulutuksen järjestämiseen

- arvonlisäverot (L 1389/2001, 23 §)

Tässä kustannus- ja tulotietokyselyssä ei ilmoiteta lainkaan:

- Yksikköhintarahoitusta ja investointilisää

- Maa-alueiden vuokria

- Kansanterveyslain ja lastensuojelulain mukaista toimintaa (esim. sosiaali- ja koulukuraattoritoiminta)

- Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden koulumatkatuesta annetun lain (48/1997) mukaisia kustannuksia sekä tuloja

- Aikuiskoulutuskeskusten ja valtakunnallisten erikoisoppilaitosten liiketoimintaa

- Vuokra-arvojen pääomakorvauksiin saatavia valtionosuuksia 

- Vuokratiloja korvaavien omien tilojen hankinta-avustuksia

- Maksullisena palvelutoimintana järjestettävän koulutuksen valtionavustuksia 

- Lainojen hoitokustannuksia ja laskennallisia korkoja

LOMAKKEIDEN TÄYTTÖOHJEET 

Sarakkeet

Sarakkeissa ilmoitetaan toiminnoittain kustannukset ja niitä vastaavat tulot. Tummennettuja kohtia ei täytetä. Kustannukset ja tulot ilmoitetaan täysinä markkoina. Suoritteet kokonaislukuina, lukuun ottamatta ammatillisen lisäkoulutuksen opiskelijatyövuosia, jotka ilmoitetaan yhden desimaalin tarkkuudella. 

Kustannustietojen sisältö

Henkilöstömenot (M1)

Henkilöstömenot ilmoitetaan nettona henkilöstökorvauksilla vähennettynä. Tässä ilmoitetaan palkat, lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut, ryhmähenkivakuutusmaksut, kunnallisten oppilaitosten ns. vanhat eläkkeet, kokouspalkkiot, tilintarkastuspalkkiot. Työllistettyjen palkkaamisesta aiheutuneista kustannuksista voidaan ilmoittaa ainoastaan nettomeno. 

Muut menot (ei sisällä alv:a) (M2)

Ilmoitetaan muut kuin henkilöstömenot ilman arvonlisäveroa. Tässä ilmoitetaan esimerkiksi matkakorvaukset, henkilöstön koulutusmenot, toimistotarvikkeet, materiaalihankinnat, posti- ja puhelinmaksut, opetusvälineet, koneiden ja kaluston vuokrat ja kunnossapito sekä kiinteistövero. 

Tässä ilmoitetaan myös muut kuin perustamishankkeet, joiden kokonaiskustannukset ovat alle 2 Mmk (ns. pieni perusparannus) ja laitehankinta, jonka kokonaiskustannus on alle 0,5 Mmk 

Nämä ilmoitetaan lisäksi kohdassa M4, Investoinnit.

Arvonlisäverot (M3)

Ilmoitetaan arvonlisäveron määrä joko maksetun tai kirjanpidollisen merkinnän mukaisena.

Tulot rahoituslähteittäin -sisältö

Tulot ilmoitetaan rahoituslähteittäin ja ne kohdistetaan toiminnoille käyttötarkoituksen mukaan. Rahoituslähteitä ovat valtion erillisrahoitus, EU-rahoitus ja muu erillisrahoitus. 

Valtion erillisrahoitus (R2)

Valtion erillisrahoitus sisältää esim. opetusministeriön ja Opetushallituksen myöntämät Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 42 §:n mukaiset erillisavustukset esim. kansainvälistymiseen, työharjoitteluun, työssäoppimisen kehittämiseen myönnetyt avustukset sekä muut ammatillisen koulutuksen kehittämiseen myönnetyt hankerahoitukset. Koska lomakkeella ilmoitetaan toimintojen varainhoitovuoden kustannukset, vastaavasti saaduista avustuksista ilmoitetaan ainoastaan se osuus, mitä avustusta on varainhoitovuonna käytetty. Kohdassa K8 ilmoitetaan em. rahoituslain 42 §:n perusteella saaduista erillisavustuksista vuoden 2001 osuus. EU-hankkeisiin mahdollisesti valtiolta saatu erillinen kansallinen osuus ilmoitetaan tässä valtion erillisrahoituksena. 

EU-rahoitus (R3)

EU-rahoitus sisältää EU:n myöntämät avustukset (Tilastokeskuksen taloustilastoluokituksen mukaisesti). Mahdollisesti valtiolta saatu erillinen kansallinen rahoitusosuus ilmoitetaan kohdassa Valtion erillisrahoitus. EU-rahoitusta ovat esimerkiksi Cimo:n myöntämät avustukset ja Leonardo-hankkeet. Rakennerahastohankkeiden toteuttaminen, ilmoitetaan maksullisessa palvelutoiminnassa kustannuksina ja tuloina. Siltä osin kuin rakennerahastohankkeen osana on toteutettu tutkintoon johtavaa koulutusta (valtionosuusrahoitus hankkeen omarahoitusosuutena), kustannukset ilmoitetaan kohdissa K1 - K10 sekä tarvittaessa kohdassa M1 omarahoitusosuutta vastaavalta osaltaan. 

Muu erillisrahoitus (R8)

Muu erillisrahoitus ilmoitetaan koulutusaloittain/porrastustekijöittäin sekä toiminnoittain. Muuta erillisrahoitusta voivat olla esim. maksut eli tuotot palveluista ja tavaroista, joiden hinnoittelussa ei ole pyritty kattamaan tuotantokustannuksia. Lisäksi ilmoitetaan käyttökorvaukset ja vuokrat, jotka on laskutettu tuotantokustannukset kattavaan hintaan, lahjoitukset, avustukset, kaluston myyntitulot, opiskelijoille myydystä materiaalista veloitetut korvaukset sekä esim. yritysten sponsorointi ja yksityisopiskelijoiden maksut. 

TOIMINNOT

K1. OPETUS

K1.1 Opetustoiminta

K1.1.1 Varsinainen opetus

Ilmoitetaan esimerkiksi opettajien ja luennoitsijoiden palkat ym. kustannukset, opiskelumateriaalit, koulutuspalvelujen ostot. Koulutuspalvelun ostaja ilmoittaa palvelujen ostot tämän kohdan muiden menojen sarakkeella. Myyjä ilmoittaa palvelujen myynnistä aiheutuneet kustannukset ja tulot maksullisen palvelutoiminnan kohdassa M2.9.1, mikäli myyjä on opetustoimen valtionosuuden/rahoituksen saaja. 

Lisäksi ilmoitetaan varsinaiset opetuksen järjestämisestä ja kehittämisestä aiheutuneet kustannukset ja tulot sekä ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta tukeva tutkimus- ja kehitystyö, esim. mahdolliset em. tavoitetta palvelevien opinnäytetöiden ohjaus- ja tarkastuspalkkiot sekä kehittämishankkeet. Muu kuin ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutusta tukeva tutkimus- ja kehitystyö ilmoitetaan maksullisen palvelutoiminnan (M2) asianomaisessa kohdassa.

K1.1.2 Työssäoppiminen ja työharjoittelu

Ilmoitetaan kotimaassa ja ulkomailla tapahtuneen opetussuunnitelman mukaisen työssäoppimisen ja työharjoittelun kustannukset ilmoitetaan alakohdissa K1.1.2.1. ja K1.1.2.2 ja mahdolliset tulot kohdassa K1.1.2. Työssäoppimisella tarkoitetaan kolmivuotisiin ammatillisiin perustutkintoihin kiinteästi kuuluvaa vähintään 20 opintoviikon opintojen osaa, jossa osa opintojen tavoitteista opitaan työpaikalla. Mikäli työssäoppimisen jakson järjestäminen työpaikalla ei erittäin painavista syistä poikkeustapauksissa ole mahdollista, voidaan työssäoppiminen toteuttaa oppilaitoksen harjoitusyrityksessä tai vastaavin järjestelyin. Työssäoppimisjaksot on liitetty sitä mukaan kuin tutkintoja on uudistettu, kaikkiin kolmivuotisiin ammatillisiin perustutkintoihin 1.8.1999 alkaen. Tässä alakohdissa ilmoitetaan myös vanhamuotoisen työharjoittelun ja käytännön opetuksen (sosiaali- ja terveysala) kustannukset ja tulot. Harjoittelutoimintaan sekä työssäoppimisen uudistukseen myönnetty erillisrahoituksen tulo ilmoitetaan kohdassa K1.1.2 (valtion erillisrahoitus) ja opiskelijoiden matkakustannusten osuutta vastaava tulo kohdassa K3.3. Siltä osin kuin ilmoitetaan kustannuksia vuodelle 2001, tämä käytetty osuus ilmoitetaan myös sisältyneenä kohtaan K8

K1.1.2.1 Ohjaus, valvonta, suunnittelu sekä muut kustannukset

Opetussuunnitelman mukainen työssäoppiminen/työharjoittelu, joka tapahtuu oppilaitoksen ulkopuolella. Oppilaitoksessa tapahtuvan työnopetuksen kustannukset ja tulot ilmoitetaan kohdassa K1.1.1. Sisältää työssäoppimisjaksojen/työharjoittelujaksojen arvioinnista aiheutuneet kustannukset, myös työssäoppimispaikan/työharjoittelupaikan hankkimisesta aiheutuneet kustannukset. Kustannuksina ilmoitetaan myös opettajien matkakustannukset. Työssäoppimisjaksosta/työharjoittelusta aiheutuneet opiskelijoiden matkakustannukset ilmoitetaan kohdassa K3.3 sekä tuloihin tätä vastaava osuus erillisrahoituksesta. 

K1.1.2.2 Työnantajalle maksetut korvaukset

Ilmoitetaan työnantajalle maksetut koulutuskorvaukset sekä siihen saadut erilliset avustukset sekä opiskelijoiden palkkaamisesta harjoittelijoiksi aiheutuneet kustannukset.

Koulutuksen järjestäjä ja työnantaja sopivat työnantajalle mahdollisesti maksettavista korvauksista (Asetus ammatillisesta koulutuksesta 811/1998), esimerkiksi opiskelijoiden ruokailusta ja suojavaatetuksesta maksetut korvaukset. Tuloissa ilmoitetaan sarakkeessa Valtion erillisrahoitus se osa valtionavustuksesta, joka on käytetty harjoittelun kustannuksiin vuonna 2001. Tämä osuus ilmoitetaan myös kohdassa K8. 

K1.2 Opetuksen tukitoiminta

K1.2.1 Opetuksen hallinto

Opetuksen järjestämiseen liittyvän hallinnon menot ja tulot kuten esimerkiksi apulaisrehtorin, koulutusohjelmajohtajien, opinto-ohjaajien sekä opiskelijahallintohenkilöstön palkkauskustannukset sekä muut tästä toiminnasta aiheutuneet kustannukset ja tulot. Rehtorin palkkaus- ym. kustannukset ilmoitetaan kohdassa K7.0.

K1.2.2 Opetushenkilöstön ja opetuksen tukihenkilöstön kehittäminen

Opettajien jatko- ja pätevöittämiskoulutuksen ajalta maksetut palkkamenot. Opetushenkilöstön ja opetuksen tukihenkilöstön (esim. opetuksen hallinnon ja kirjastohenkilöstön) ammattitaidon kehittämisen ja ylläpitämisen kustannukset ja tulot sekä tästä toiminnasta mahdollisesti aiheutuneet muut kustannukset sekä tulot. 

K1.2.3 Kirjasto- ja tietopalvelut

Mm. kirjasto- ja tietopalvelutehtävissä toimiva henkilöstö, kalusto- ja laitehankinnat, kokoelmat, lehdet, kirjallisuus, ohjelmistot, tietoliikennekulut. Yhteisesti käytössä olevat kirjat, lehdet, ohjelmistohankinnat yms. ilmoitetaan myös tässä.

K1.2.4 Tietohallinto- ja tietotekniikkapalvelut

Opetuksen tietohallinto- ja tietotekniikkapalvelujen kustannukset. 

K1.2.5 Markkinointi ja viestintä

Ammatilliseen perustutkintoon johtavan koulutuksen markkinointi potentiaalisille opiskelijoille ja muille sidosryhmille.

K1.2.9 Muu opetuksen tukitoiminta

Valtionosuuspohjaan kuuluvat opetuksen kustannukset ja tulot, joita ei ilmoiteta muualla kohdissa K1.

K1.3 Ura- ja rekrytointipalvelut

Ura- ja rekrytointipalvelujen peruspalvelut sisältävät opiskelija- ja työnantajapalveluja, joiden tarkoituksena on parantaa koulutuksen järjestäjän työelämäsuhteita ja koulutuksesta valmistuvien työllistymistä. Opiskelijapalvelut sisältävät sekä urasuunnitteluun että työnhakuun ja rekrytointiin liittyviä palveluja. Ilmoitetaan esimerkiksi työharjoittelupaikkojen hankinta, työelämäyhteyksien ylläpito ja kehittäminen. Ura- ja rekrytointihenkilöstön kehittäminen ilmoitetaan kuitenkin kohdassa K1.2.2 ja markkinointi kohdassa K1.2.5. Myytäessä ura- ja rekrytointipalveluja ulkopuolisille, kustannukset ja tulot ilmoitetaan tältä osin kohdassa M2

K1.0 Opetus yhteensä (K1.1 + K1.2 + K1.3)

OPETUKSEN SUORITTEET

S1.1 Opetustuntien lukumäärä, ammatillinen peruskoulutus

Ilmoitetaan opetustuntimäärä koulutusaloittain/porrastustekijöittäin. Tuntimäärään sisällytetään lähiopetus, etäopetus, monimuoto-opetus, työssäoppimisen ohjaus, työharjoittelun ohjaus sekä oppilaanohjaus. Ostettujen koulutuspalvelujen osalta pyydetään sisällyttämään suoritetietoon arvioitu opetustuntimäärä. Oppisopimuskoulutuksessa ilmoitetaan tietopuolisen opetuksen määrä tunteina.

S1.1.1 josta lähiopetustuntimäärä

Ilmoitetaan opetustuntimäärään sisältyvä opettajan tai ohjaajan johdolla oppilaitoksessa tai muussa oppimisympäristössä läsnäollen tapahtuvan opetuksen tai ohjauksen tuntimäärä.

S1.3 Suoritetut opintoviikot (ilman hyväksiluettuja opintoviikkoja)

Tähän ilmoitetaan kaikkien opiskelijoiden vuoden aikana suorittamien opintoviikkojen yhteismäärä. Mukaan luetaan sekä koulutuksen järjestäjän itse järjestämässä koulutuksessa että sen ostamassa koulutuksessa suoritetut opintoviikot. Hyväksiluettuja opintoviikkoja ei lasketa mukaan.

S1.3.1 josta työssäoppimis- ja työharjoittelun opintoviikot

Suoritetut työssäoppimis- ja työharjoittelun opintoviikot yhteensä.

S1.8 Työssäoppimiseen osallistuneet opiskelijat

Niiden opiskelijoiden lukumäärä, jotka ovat osallistuneet työssäoppimisjaksolle vuonna 2001, kukin opiskelija vain kerran. Tutustumiskäyntejä työssäoppimispaikkaan ei katsota työssäoppimiseksi.

K2. KIINTEISTÖT

Koulukiinteistössä sijaitsevien opettajien ja muun henkilökunnan asuntojen kustannukset sekä vuokratulo ilmoitetaan kohdassa M2.9.9. Mikäli koulutuksen järjestäjä on vuokrannut oppilasasuntolapaikkoja, saadut vuokratulot ja asuntolan kustannukset ilmoitetaan tältä osin kohdassa M2.9.9. Opintososiaalisena etuna järjestetyn majoituksen (Laki ammatillisesta koulutuksesta §:t 37 - 39) kustannukset ja tulot ilmoitetaan kohdassa K3 Majoitus. Kiinteistökustannukset, jotka kohdistuvat maksulliseen palvelutoimintaan ilmoitetaan M2:n alakohdissa.

K2.1 Kiinteistöjen ylläpito

Ilmoitetaan kiinteistöhenkilökunnan palkat yms. menot, materiaalin ja palvelujen ostot sekä kiinteistön koneiden ja kaluston hankinta, kunnossapitomenot sekä muut kiinteistön hoitoon ja ylläpitoon liittyvät menot. 

Ilmoitetaan myös ns. pienten perusparannusten varainhoitovuoden kustannukset, jos hankkeen kokonaiskustannukset alittavat 2 Mmk (VNp 1200/1998). Mikäli toinen hallintokunta tai yksikkö hoitaa kiinteistöjen ylläpidon ja menot vyörytetään palvelun käytön suhteessa, vyörytyserä ilmoitetaan edellä kerrotussa laajuudessa ilman korkoja ja poistoja (poistot ilmoitetaan kohdassa M5). 

K2.1.1 Omat tilat

Omat tilat ovat ammatillisen koulutuksen järjestäjän/ylläpitäjän omistamia tiloja. Tässä ilmoitetaan valtionosuuteen oikeuttavan toiminnan käytössä olleista tiloista aiheutuneet kiinteistön hoito- ja kunnossapitomenot (sisältäen mahdolliset hoitovastikkeet). 

Omien tilojen huoneistopinta-alat ilmoitetaan kohdassa S2.1. koulutusaloittain/porrastustekijöittäin.

K2.1.3 Yksikköhinnan korotuksen perusteena olevat tilat

Vuokrakustannukset niistä valtionosuuteen oikeuttavan toiminnan käytössä olleista tiloista, joiden perusteella järjestäjän ammatillisen koulutuksen yksikköhintaa on korotettu v. 2001. 

Tässä ilmoitettavien vuokramenojen osalta tulee täyttää myös erillinen lomake "Selvitys yksikköhinnan korotuksen perusteena olevista vuokrista vuonna 2001". Lomake on postitettu tämän kyselyn yhteydessä niille koulutuksen järjestäjille, joiden osalta yksikköhintaa on v. 2001 korotettu ulkopuolisten vuokratilojen vuoksi. Koulutuksen järjestäjän tulee palauttaa lomake postitse tai faxilla Opetushallitukseen 24.4.2002 mennessä

Esitykset uusista, ulkopuolisista vuokratiloista yksikköhinnan korotuksen perusteeksi tulee tehdä opetusministeriölle 31.5.2002 mennessä. 

Hyväksytyt korotukset tulevat voimaan v. 2003 yksikköhinnassa. 

K2.1.3.1 Vuokrat ulkopuolisille

Yksikköhinnan korotuksen perusteena olevien vuokrattujen tilojen pinta-alat ilmoitetaan kohdassa S2.2. koulutusaloittain/porrastustekijöittäin. 

K2.1.3.9 Muut kiinteistöjen ylläpitokustannukset 

Vuokrattujen tilojen muut kiinteistön ylläpitokustannukset kuin vuokrat.

K2.1.4 Muut ulkopuoliset vuokratilat

Vuokrakustannukset muista ulkopuolisilta vuokratuista tiloista. Näiden tilojen pinta-ala ilmoitetaan kohdassa S2.9. Mikäli käytössä olevien tilojen määrässä on tapahtunut vuoden aikana merkittäviä muutoksia, ilmoitetaan em. kohdassa keskimääräinen huoneistopinta-ala.

K2.1.4.1 Vuokrat ulkopuolisille, tilaperusteiset vuokrat

Vuokrat, jotka maksetaan käytössä olevien neliöitten perusteella.

K2.1.4.2 Vuokrat ulkopuolisille, tuntiperusteiset vuokrat

Vuokrat, jotka maksetaan tuntien käytön perusteella.

K2.1.4.9 Muut kiinteistöjen ylläpitokustannukset (vuokratilat)

Vuokrattujen tilojen muut kiinteistön ylläpitokustannukset kuin vuokrat. 

K2.2 Kiinteistövero

K2.3.9 Tontti/Maa-alue (ei sisällä maanvuokraa)

Kiinteistöjä palvelevan tontin ja kadun kunnossapitomenot lukuun ottamatta oppilasasuntoloita tai henkilökunnan asuntoja. Maanvuokraa ei ilmoiteta ollenkaan.

K2.0 Kiinteistöt yhteensä (K2.1 + K2.2 + K2.3)

S2. KIINTEISTÖJEN SUORITTEET

Suoritteet ilmoitetaan huoneistopinta-alaneliömetreinä kokonaislukuina. Mikäli koulutuksen järjestäjän käytössä olevien tilojen osalta on vuoden aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia, pyydetään ilmoittamaan keskimääräinen pinta-ala.

S2.1 Omat tilat

Ilman opintososiaalisena etuna tarjotun majoituksen tiloja sekä maksullisen palvelutoiminnan käytössä olleita tiloja.

S2.2 Yksikköhinnan korotuksen perusteena olevat vuokratut tilat 

Erillisen päätöksen mukaiset yksikköhintojen korotuksen perusteena olevat tilat.

Tähän kuuluvista vuokratiloista annetaan erillinen selvitys (ks. kohta K2.1.3).

S2.9 Muut ulkopuolisilta vuokratut tilat (ei sis. tuntiperusteisia tiloja)

K3. MAJOITUS, RUOKAILU JA OPISKELIJOIDEN MATKAKUSTANNUKSET

K3.1 Majoitus (rahoitusasetuksen 10 §:n mukainen luokittelu)

Oppilasasuntoloiden henkilökunnan palkat yms. menot materiaalin ja palvelujen ostot, vuokrat ja muut oppilasasuntoloiden ylläpitokustannukset (myös kiinteistökustannukset ja tulot) sekä muut majoitukseen liittyvät kustannukset. 

K3.1.2 Erityisen koulutustehtävän erityisopetuksessa saaneet (erityisoppilaitokset) 

Rahoitusasetuksen 10 §:n 3 momentin mukainen majoitus eli entisten ammatillisten erityisoppilaitosten majoituksen kustannukset maksuttoman majoitusetuuden osalta.

K3.1.3 Sisäoppilaitokset

Rahoitusasetuksen 10 §:n 4 momentin mukainen sisäoppilaitoksen majoitus eli kansanopistojen ja liikunnan koulutuskeskusten majoituksen kustannukset maksuttoman majoitusetuuden osalta.

K3.1.5 Lisätyn ateriaetuuden saaneet luonnonvara-alan majoitetut opiskelijat 

Kustannukset ilmoitetaan maksuttoman majoitusetuuden osalta vuodelta 2001 alla mainitussa luonnonvara-alan ammatillisessa peruskoulutuksessa olevista ja lisätyn ateriaedun (päivittäinen kouluateria sekä aamiainen ja päivällinen) saaneista opiskelijoista:

1.8.2001 alkanut koulutus: maatalousalan, puutarhatalouden, metsäalan, luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

käynnissä oleva koulutus: maatilatalouden perustutkinto/maaseutuyrittäjä, metsätalouden perustutkinto/metsäkoneenkuljettaja, turkistuotannon, puutarhatalouden, luontais- ja metsätalouden perustutkinto.

K3.1.9 Muut majoitusetuudet 

Rahoitusasetuksen 10 §:n 1 momentin mukaisen majoituksen kustannukset maksuttoman majoitusetuuden osalta.

K3.2 Opiskelijaruokailu

Ilmoitetaan ammatillisessa peruskoulutuksessa päätoimisia opintoja harjoittavien ruokailun kustannukset (vrt. laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998 37 § ja opintotukiasetus 1990/1998 3 §) eli palkat, elintarvikkeet, kalusto, laitteet, kuljetukset, koneiden ja kaluston vuokrat sekä muut oppilasruokailun järjestämiseen liittyvät menot sekä myös muilta ostetut ruokailupalvelut. Opiskelijaruokailutilojen kiinteistökustannukset ilmoitetaan kohdassa K2. Ammatillisen peruskoulutuksen yksityisopiskelijoiden, etäopetusjaksojen, ulkopuolisten ruokailijoiden ja henkilökunnan maksullisen ruokailun ja työtoimintaan kuuluvan ruokailun kustannukset sekä tulot ilmoitetaan kohdassa M2.9.9, muu maksullinen palvelutoiminta.

K3.2.3 Sisäoppilaitoksen lisätty ateriaetu (kansanopistot ja liikunnan koulutuskeskukset)

Tässä ilmoitetaan sisäoppilaitosmuotoisesti kansanopistoissa ja liikunnan koulutuskeskuksissa opiskelevien lisätyn ateriaetuuden (aamiainen, päivällinen) kustannukset. Tähän ei sisällytetä kohdassa K3.2.9 ilmoitettavaa opintososiaalisen edun mukaista maksutonta ateriaa.

K3.2.5 Luonnonvara-alan majoitettujen opiskelijoiden lisätty ateriaetu 

Tässä ilmoitetaan luonnonvara-alalla majoittuville opiskelijoille tarjotun lisätyn ateriaedun kustannukset vuodelta 2001 alla mainitussa luonnonvara-alan ammatillisessa peruskoulutuksessa olevista ja lisätyn ateriaedun (päivittäinen kouluateria sekä aamiainen ja päivällinen) saaneista opiskelijoista:

1.8.2001 alkanut koulutus: maatalousalan, puutarhatalouden, metsäalan, luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

käynnissä oleva koulutus: maatilatalouden perustutkinto/maaseutuyrittäjä, metsätalouden perustutkinto/metsäkoneenkuljettaja, turkistuotannon, puutarhatalouden, luontais- ja metsätalouden perustutkinto.

Tähän ei sisällytetä kohdassa K3.2.9 ilmoitettavaa opintososiaalisen edun mukaista maksutonta ateriaa.

K3.2.9 Muu opiskelijaruokailu 

Tässä ilmoitetaan opintososiaalisen edun mukaisen maksuttoman aterian kustannukset.

K3.3 Opiskelijoiden matkakustannukset

Ilmoitetaan esimerkiksi työharjoittelusta ja työssäoppimisesta aiheutuneet opiskelijoiden matkakustannukset. Ei sisällytetä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden koulumatkatuesta annetun lain mukaisia mahdollisia kustannuksia ja tuloja.

K3.4 Oppisopimuskoulutuksen opintososiaaliset menot

Oppisopimuskoulutuksen opintososiaaliset menot ilmoitetaan ainoastaan tässä eikä niitä lisätä muihin kohdan K3 toimintoihin eli ilmoitetaan opetusministeriön päätöksen 1201/1998 mukaiset kustannukset: matkat, päivärahat, perheavustukset ja majoituskorvaukset.

K3.0 Majoitus, ruokailu ja opiskelijoiden matkakustannukset yhteensä (K3.1 + K3.2 + K3.3 + K3.4)

S3.2 RUOKAILUN SUORITTEET 

S3.2.3 Sisäoppilaitoksen lisätty ateriaetu (kansanopistot ja liikunnan koulutuskeskukset)

Tässä ilmoitetaan sisäoppilaitosmuotoisesti opiskeleville lisättynä ateriaetuutena tarjottujen aterioiden lukumäärä (aamiainen ja päivällinen 1,5 kpl). 

S3.2.5 Luonnonvara-alalla majoitettujen lisätty ateriaetu (Asetus ammatillisesta koulutuksesta, 22 §)

Tässä ilmoitetaan luonnonvara-alalla majoitettuna opiskeleville lisättynä ateriaetuutena tarjottujen aterioiden lukumäärä (aamiainen ja päivällinen 1,5 kpl). Ks. kohta K3.2.5.

S3.2.9 Muu opiskelijaruokailu 

Tässä ilmoitetaan opintososiaalisena etuutena tarjottavien maksuttomien aterioiden lukumäärä.

K7. KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN HALLINTO JA YHTEISET TOIMINNOT

Ilmoitetaan valtionosuuspohjaan kuuluvat ammatillisen koulutuksen järjestäjän hallinnosta sekä yhteisistä toiminnoista aiheutuneet menot ja tulot. Valtionosuuspohjaan eivät kuulu rahoituslain 23 §:n mukaan sellaiset hallintokustannukset, jotka eivät aiheudu välittömästi ammatillisen koulutuksen järjestämisestä. 

K7.0 Koulutuksen järjestäjän hallinto ja yhteiset toiminnot

Koulutuksen järjestäjän hallinnon kustannukset, esimerkiksi johtokunnan ja hallituksen kokouspalkkiot. Johdon, henkilöstöhallinnon, palkanlaskennan ja taloushallinnon palkkauskustannukset, palvelujen ja materiaalien ostot sekä muut toiminnasta aiheutuneet kustannukset ja mahdolliset tulot. Ylläpitäjähallintoon kohdentuvat tietohallinnon ja -tekniikan ylläpidosta aiheutuneet kustannukset sekä henkilöstön ammattitaidon kehittämisen ja ylläpitämisen kustannukset ja tulot, esim. täydennyskoulutus, sekä mm. työsuojelun, yhteistoimintamenettelyn ja luottamusmiestoiminnan kustannukset, osuus puhelin- ja teleliikenteen kustannuksista sekä kalusto- ja tarvikekustannukset.

K10. Valtionosuuspohjaan luettava toiminta yhteensä (K1 + K2 + K3 + K7)

K0. LISÄTIEDOT (sisältyvät kohtiin K1 – K10)

K0.5 Vammaisille opiskelijoille järjestettävän valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen kustannukset

Tässä ilmoitetaan vammaisille opiskelijoille järjestetyn valmentavan ja kuntouttavan opetuksen ja ohjauksen osuus kustannuksista (henkilöstömenot, muut menot ja arvonlisäverot), jotka on sisällytetty koulutusaloittain porrastamattoman koulutuksen kohtiin K1 – K10. 

K0.6 Maahanmuuttajille järjestettävän valmistavan koulutuksen kustannukset

Tässä ilmoitetaan maahanmuuttajille järjestetyn valmistavan koulutuksen osuus kustannuksista (henkilöstömenot, muut menot ja arvonlisäverot), jotka on sisällytetty koulutusaloittain porrastamattoman koulutuksen kohtiin K1 – K10. 

K8. VALTIONAVUSTUKSET KOKEILUTOIMINTAAN, ERITYISTEHTÄVIIN JA TOIMINNAN KÄYNNISTÄMISEEN SEKÄ MUUT HARKINNANVARAISET AVUSTUKSET

Ilmoitetaan yhteissummana Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 42 §:n perusteella myönnetyistä valtionavustuksista sekä työharjoitteluun/työssäoppimiseen ja ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeisiin myönnetyistä valtionavustuksista v. 2001 käytetty osuus, joka sisältyy myös kohtiin K1 - K10 ja M1. Ei ilmoiteta yksikköhinnan harkinnanvaraista korottamista, vaikka sen käyttö sisällytetään kohtiin K1 - K10

M1. KANSAINVÄLINEN TOIMINTA (sisältyy kohtiin K1 - K10)

(valtionosuuspohjaan luettava toiminta)

Ammatillisen koulutuksen järjestäjä ei voi järjestää suomalaiseen ammatilliseen perustutkintoon johtavaa kokonaista koulutusohjelmaa ulkomailla. Siten tällaisia kustannuksiakaan ei voi ilmoittaa edellä kohdissa K1 - K10. (Ks. Ammatillisen koulutuksen järjestäjille lähetetty kirje kansainvälisen yhteistyön menettelytavoista.)

M1.1 Kansainvälistymistä tukeva toiminta (kotimaassa tapahtuva)

M1.1.1 Vieraskielinen opetus

Vieraskielisessä koulutuksessa opetus annetaan muulla kuin ammatillisen koulutuksen opetuskielellä/opetuskielillä (kaksikieliset). Tässä ilmoitetaan myös ammatillisen koulutuksen opetuskielellä annettavan koulutusohjelman kurssit, joissa opetetaan muulla kuin koulun opetuskielellä, esim. suomenkielisen koulutusohjelman ruotsin- tai englanninkieliset kurssit tai opintojaksot. Varsinaisten kieliopintojen eli toisen kotimaisen tai muiden vieraiden kielten opetuksen kustannukset ilmoitetaan kohdassa K1.1.

M1.1.2 Henkilöstön kielikoulutus

Henkilöstön kielitaitoa kehittävä ja ylläpitävä toiminta kotimaassa.

M1.1.9. Muu kansainvälistymistä tukeva toiminta

Ilmoitetaan valtionosuuspohjaan kuuluvan muun kansainvälisen toiminnan menot ja tulot, joita ovat mm. ovat kansainvälisten asioiden koordinaattoreiden, -sihteerien ja yhteyshenkilöiden palkkauskustannukset ja muut toiminnasta aiheutuneet kustannukset sekä esim. kansainvälisen toimiston kustannukset (myös jos toimipiste on ulkomailla).

M1.2 Opiskelija- ja harjoittelijavaihto

Ilmoitetaan ulkomailla tapahtuvaan työssäoppimiseen ja harjoitteluun lähteneelle opiskelijalle maksettu matkustustuki. Se osuus kansainvälistämiseen saadusta erillisavustuksesta, joka on käytetty matkustustukiin v. 2001, ilmoitetaan sarakkeella kohdassa valtion erillisrahoitus. 

Ilmoitetaan myös EU:n rahoittama opiskelija- ja harjoittelijavaihto EU:n rahoittamalla toiminnalla tarkoitetaan tässä kaikkia muita paitsi maksullisen palvelutoiminnan kautta toteutettuja rakennerahastohankkeiden opiskelijavaihtoja. Ilmoitetaan myös yhteishankkeiden kautta tapahtuva opiskelija- ja harjoittelijavaihdon kustannukset ja saadut tulot sekä muu opiskelija- ja harjoittelijavaihto.

M1.3 Henkilövaihto 

Ilmoitetaan EU:n rahoittama ja muu henkilövaihto. EU:n rahoittamalla toiminnalla tarkoitetaan tässä kaikkia muita paitsi maksullisen palvelutoiminnan kautta toteutettuja henkilövaihtoja. Ilmoitetaan myös yhteishankkeiden kautta tapahtuva vaihto, henkilövaihtoon lähteneiden palkkaus-, sekä muut mahdolliset kustannukset ja saadut tulot.

M1.4 Muut kansainväliset hankkeet

Ilmoitetaan EU:n rahoittamat ja muut kansainväliset hankkeet EU:n rahoittamalla toiminnalla tarkoitetaan tässä kaikkia muita kansainvälisiä hankkeita paitsi niitä, jotka toteutetaan maksullisen palvelutoiminnan kautta. Tässä ilmoitetaan toiminta, jossa ammatillisen koulutuksen järjestäjä toimii koordinaattorina tai osallistuu jonkun toisen koordinoimaan hankkeeseen. Saatu avustus ilmoitetaan tuloissa. 

M1.9 Muu kansainvälinen toiminta 

M1.0 Kansainvälinen toiminta yhteensä (M1.1 + M1.2 + M1.3 + M1.4 + M1.9) 

M2. MAKSULLINEN PALVELUTOIMINTA (Nämä tiedot eivät sisälly kohtiin K1 – K10)

Maksullinen palvelutoiminta on ammatillisen koulutuksen järjestäjän toimintaa sellaisilla markkinoilla, joilla yritykset tarjoavat vastaavia tuotteita ja palveluja. Maksullisessa palvelutoiminnassa koulutuksen järjestäjä laskuttaa järjestämästään koulutuksesta ja muista palveluista ulkopuolisia palvelujen ostajia. Kustannukset ilmoitetaan bruttomääräisinä. Opiskelijan suorittamat maksut ilmoitetaan sarakkeella Muu erillisrahoitus. Maksullisena palvelutoimintana järjestettävä koulutus, tutkimus- ja kehitystyö ja muut palvelut, tulee pitää erillään yksikköhintojen laskennassa huomioon otettavasta toiminnasta.

M2.1 Valtion hankkima koulutus

M2.1.1 Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus

Työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen opiskelijatyöpäivien lukumäärä ilmoitetaan suoritekohdassa S1.7.1.

M2.1.2 Lääninhallitusten hankkima lain (1138/1996) mukainen ammatillinen lisäkoulutus Lääninhallitusten hankintajärjestelmän mukainen ammatillinen lisäkoulutus on lakannut vuoden 2001 alusta. Hankintajärjestelmän mukainen ammatillinen lisäkoulutus viedään kuitenkin loppuun vanhojen säännösten mukaisesti. Näin lisäkoulutus, joka on hankittu vuonna 2000 tai aikaisemmin ja joka on jatkunut vuonna 2001, ilmoitetaan tässä kohdassa edelleen maksullisena palvelutoimintana. Tähän merkitään myös lääninhallitusten valtionavustuksin rahoittama lisäkoulutus (rahoituslain 43 §).

M2.2 Julkisella rahoituksella tuetut projektit

M2.2.1 EU-rahoituksella tuetut projektit

Ilmoitetaan esimerkiksi rakennerahastoprojektit, jotka toteutetaan kokonaan tai osittain EU:n ja kansallisella rahoituksella. Toiminta kohdentuu kokonaan tai osana EU-hankkeeseen ja koulutuksen järjestäjä voi toimia siinä koordinaattorina tai koordinoidun projektin raportoivana osapuolena. 

M2.2.9 Muut julkisella rahoituksella tuetut projektit

Esimerkiksi kehitysyhteistyöprojektit.

M2.9 Muu maksullinen palvelutoiminta

Opiskelijatöiden ja koulutuslaitosten tuottamien hyödykkeiden hinnoittelusta on annettu suositus (ks. Maksullinen palvelutoiminta). Sen mukaisesti muiden tuotteiden ja palveluiden kuin opiskelijatöiden hinnoittelulla tulisi kattaa niiden tuottamisesta aiheutuneet keskimääräiset kokonaiskustannukset ja kohtuullinen tuotto sijoitetulle pääomalle. Vastaavasti edellä mainitulla tavalla hinnoiteltujen hyödykkeiden kokonaiskustannuksia ja pääoman tuottovaatimusta sekä tuloja ei saa ilmoittaa edellä kohdissa K1 - K10. Opiskelijatöiden hinnoittelusta, kustannuksista ja tuotoista on ohje kohdassa M2.9.4.

M2.9.1 Koulutuksen myynti

Esimerkiksi henkilöstökoulutus ulkopuolisille organisaatioille ja oppisopimuskoulutuksen tietopuolisen opetuksen myynti toiselle koulutuksen järjestäjälle.

M2.9.2 Muu osaamisen myynti 

Esimerkiksi konsultointipalvelut.

M2.9.3 Opetusmaatila ja harjoitusmetsä

Se osuus opetusmaatilan ja harjoitusmetsän kustannuksista, joka on selkeästi määriteltävissä opetuksen kustannuksiksi ilmoitetaan kohdissa K1 - K10. Muut kuin opetuksen kustannukset ja tulot ilmoitetaan tässä. Opetusmaatilan ja harjoitusmetsän osalta tulee täyttää myös erillinen lomake. Lomake on postitettu tämän kyselyn yhteydessä niille koulutuksen järjestäjille, jotka ovat ilmoittaneet opetusmaatilan/harjoitusmetsän kustannuksia vuodelta 2000. 

M2.9.4 Työtoiminta

Ammatillisessa koulutuksessa järjestettävän opetuksen yhteydessä osana koulutusta tapahtuva työ- ja palvelutoiminta. Näiden töiden hinnoittelussa voidaan ottaa huomioon opiskelijatöiden luonne, usein alempi laatutaso, pidemmät toimitusajat ja koulutusvaiheesta johtuva työn suorittajien vähäisempi ammattitaito. Tässä ilmoitetaan ne kustannukset, jotka katetaan edellä mainitun määrittelyn mukaisella hinnoittelulla ja myös tulot ilmoitetaan tässä. Loput kustannuksista ilmoitetaan kohdissa K1 - K10. Muiden kuin opiskelijatöiden kustannukset ja tuotot ilmoitetaan muissa kohdan M2 alakohdissa. 

M2.9.5 Yrityshautomotoiminta 

Yrityshautomotoiminnan kustannukset ja tulot, myös yrityshautomotoiminnan edellytysten luomisesta ja toiminnan kehittämisestä aiheutuvat käyttökustannukset ja saadut tuet ja avustukset. 

M2.9.9 Muu maksullinen palvelutoiminta

Ilmoitetaan kustannukset sekä tuotot oppilasasuntolapaikoista, jotka vuokrataan ammatillisen koulutuksen opiskelijoille (ei majoitusta, mikä ilmoitetaan kohdassa K3), tilojen ulkopuolisille vuokraamisesta aiheutuneet kustannukset ja tulot (esim. liikuntasalin iltakäyttö), opettajien ja muun henkilökunnan asuntojen kustannukset ja tulot sekä mm. henkilöstöruokailun kustannukset ja tulot.

M2.0 Maksullinen palvelutoiminta yhteensä (M2.1 + M2.2 + M2.9)

S1. MAKSULLISEN PALVELUTOIMINNAN SUORITTEET

S1.7.1 Työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen opiskelijatyöpäivien lukumäärä

Työvoimapoliittisen aikuiskoulutuksen opiskelijatyöpäivien lukumäärä.

M4. INVESTOINNIT

Investoinnit jaetaan perustamishankkeisiin ja muihin kuin perustamishankkeisiin.

Yksikköhintojen laskennassa ei oteta huomioon poistoja. Tässä kyselyssä varainhoitovuoden investoinnit ilmoitetaan suoriteperusteisesti. Jotta nykyisen valtionosuusjärjestelmän tietojenkeruuta voitaisiin verrata poistot huomioon ottavaan järjestelmään, varainhoitovuoden investoinneista tehdyt poistot ilmoitetaan lisäksi kohdassa M5, jossa ilmoitetaan myös aikaisempina vuosina tehdyistä investoinneista varainhoitovuonna tehdyt poistot. Tuloihin ilmoitetaan ainoastaan saadut erillisrahoitukset, kuten esim. perustamishankkeiden valtionosuus (ei investointilisää). Investoinnit ilmoitetaan ennen tilivuoden poistojen vähentämistä.

Esimerkki 1: Ammatillisen koulutuksen järjestäjä tekee 0,2 Mmk:n atk-laiteinvestoinnin opetukseen v. 2001. Kohdassa K1 - K10 ja M4.9.9 ilmoitetaan hankintahinta eli 0,2 Mmk. Lisäksi kohdan M5 poistoihin sisällytetään poistosuunnitelman mukainen vuoden 2001 poisto.

Esimerkki 2: Ammatillisen koulutuksen järjestäjä tekee 1,9 Mmk:n atk-laiteinvestoinnin opetukseen v. 2001. Kohdassa M4.9.1 ao. sarakkeilla ilmoitetaan hankintahinta eli 1,9 Mmk. Lisäksi kohdan M5 poistoihin sisällytetään poistosuunnitelman mukainen vuoden 2001 poisto.

M4.1 Rakennusinvestoinnit

M4.1.1 Perustamishankkeet (vähintään 2 Mmk)

Ilmoitetaan rahoituslain 31 § 1 momentin mukainen tilojen rakentaminen, hankinta tai peruskorjaus, jonka arvioidut kokonaiskustannukset ovat vähintään 2 Mmk (VNp 1200/1998) riippumatta siitä, onko perustamishankkeelle saatu erillistä valtionosuutta tai muuta erillisrahoitusta. Tässä ilmoitetaan vuoteen 2001 kohdistuneet menot ja vastaavasti hankkeeseen mahdollisesti saadut tulot, kuten erillinen perustamishankkeiden valtionosuus. Näitä menoja ja tuloja ei ilmoiteta edellä kohdissa K1 - K10 tai M2.

M4.1.9 Muut kuin perustamishankkeet (alle 2 Mmk)

Ilmoitetaan alle 2 Mmk:n tilojen rakentaminen, hankinta tai peruskorjaus (ns. pieni perusparannus). Tässä ilmoitetaan vuoteen 2001 kohdistuneet menot ja hankkeeseen mahdollisesti saadut erilliset tulot. Nämä menot ja mahdolliset tulot ilmoitetaan lisäksi edellä kohdissa K1 - K10 tai M2. 

M4.9 Muut käyttöomaisuushankinnat

M4.9.1 Perustamishankkeet (vähintään 0,5 Mmk)

Ilmoitetaan rahoituslain 31 § 1 momentin mukainen muu käyttöomaisuushankinta (laitehankinta), jonka arvioidut kokonaiskustannukset ovat vähintään 0,5 Mmk (valtioneuvoston päätös 1200/1998) riippumatta siitä, onko perustamishankkeelle saatu erillistä valtionosuutta tai muuta erillisrahoitusta. Tässä ilmoitetaan vuoteen 2001 kohdistuneet menot ja vastaavasti hankkeeseen mahdollisesti saadut erilliset tulot, kuten perustamishankkeiden valtionosuus. Näitä menoja ja tuloja ei ilmoiteta edellä kohdissa K1 - K10 tai M2.

M4.9.1.1 josta perustamishankkeet (alle 2 Mmk) ilman maksullista palvelutoimintaa ja oppisopimuskoulutusta varten tehtyjä käyttöomaisuushankintoja

Ilmoitetaan rahoituslain 31 § 1 momentin mukainen muu käyttöomaisuushankinta (laitehankinta), jonka arvioidut kokonaiskustannukset ovat alle 2 Mmk (valtioneuvoston päätös 1200/1998) riippumatta siitä, onko perustamishankkeelle saatu erillistä valtionosuutta tai muuta erillisrahoitusta. Tässä ilmoitetaan vuoteen 2001 kohdistuneet menot ja vastaavasti hankkeeseen mahdollisesti saadut erilliset tulot, kuten perustamishankkeiden valtionosuus. Näitä menoja ja tuloja ei ilmoiteta edellä kohdissa K1 - K10 tai M2. Valtionosuuden rahoitusjärjestelmän kehittämisen vuoksi on käyttöomaisuushankintojen kyselyä laajennettu välille 0,5 – 2,0 Mmk. Koska maksullista palvelutoimintaa eikä oppisopimuskoulutusta lasketa valtionosuuden pohjiin, niin niihin kohdistuneita hankintoja ei tähän kohtaan tule ilmoittaa.

M4.9.9 Muut kuin perustamishankkeet (alle 0,5 Mmk)

Ilmoitetaan alle 0,5 Mmk:n käyttöomaisuushankinnan kustannukset ja vastaavasti hankintoihin vuonna 2001 mahdollisesti saadut erilliset tulot. Nämä menot ja mahdolliset tulot ilmoitetaan lisäksi edellä kohdissa K1 - K10 tai M2. 

M4.0 Investoinnit yhteensä (M4.1 + M4.9)

M5. POISTOT

Ilmoitetaan perustamishankkeiden sekä muiden kuin perustamishankkeiden osalta poistosuunnitelmien mukaiset poistot. Poistojen määrä ilmoitetaan tässä vaiheessa lisätietona. Poistoja ei sisällytetä valtionosuuspohjiin (eli ei kohtiin K1 - K10 tai M2), vaan alle 2 Mmk:n rakentamisinvestoinnista tai alle 0,5 Mmk:n laiteinvestoinnista varainhoitovuoteen kohdistuneet menot ilmoitetaan valtionosuuspohjiin kertavaikutteisena kustannuksena tai maksullisen palvelutoiminnan kustannuksina riippumatta siitä, miten koulutuksen järjestäjä käsittelee niitä tilinpäätöksessään. Ks. kohta M4

M5.1 Rakennukset

M5.1.1 Perustamishankkeet (vähintään 2 Mmk)

M5.1.9 Muut kuin perustamishankkeet (alle 2 Mmk)

M5.9 Muut käyttöomaisuushankinnat

M5.9.1 Perustamishankkeet (vähintään 0,5 Mmk)

M5.9.9 Muut kuin perustamishankkeet (alle 0,5 Mmk)

M5.0 Poistot yhteensä (M5.1 + M5.9)

M6. VARAUKSET JA SIIRROT RAHASTOIHIN 

Tämän kohdan täyttävät vain yksityiset koulutuksen järjestäjät. 

M6.1 Investointivaraukset 

M6.1.1 Rakennukset 

M6.1.2 Kalusto

M6.1.3 Koneet ja laitteet

M6.1.9 Muu käyttöomaisuus

M6.2 Muut varaukset

M6.3 Siirrot investointirahastoihin

M6.4 Siirrot muihin rahastoihin

M6.0 Varaukset ja siirrot rahastoihin yhteensä (M6.1 + M6.2 + M6.3 + M6.4)

A. AMMATILLINEN LISÄKOULUTUS 

(ei sisällä oppisopimuskoulutuksen lisäkoulutusta)

Yleistä 

Valtionosuutena myönnetyn ammatillisen lisäkoulutuksen yksikköhinnat opiskelijatyövuotta kohden lasketaan siten, että lain 16 §:n nojalla vahvistettu ammatillisen koulutuksen yksikköhintojen keskimääräinen markkamäärä kerrotaan hintaryhmittäin määräytyvällä luvulla. 

Opetusministeriön myöntämissä avustuksissa on käytetty samoja laskennallisia perusteita. 

Kustannukset kysytään ammatillisen lisäkoulutuksen osalta porrastustekijöiden oikeellisuuden selvittämiseksi.

Koulutuksen järjestäjän tulee kohdistaa lisäkoulutukseen kaikki siitä aiheutuneet kustannukset aiheuttamisperiaatteen mukaisesti.

Kustannukset

Lomakkeella ilmoitetaan hintaryhmittäin ammatillisen lisäkoulutuksen kaikki toteutuneet kustannukset eriteltynä omaehtoiseen koulutukseen ja henkilöstökoulutukseen. Kustannuksiin sisällytetään kaikki henkilöstökustannukset sekä lisäkoulutuksen aiheuttamat muut kustannukset aiheuttamisperiaatteen mukaisesti. Arvonlisävero ilmoitetaan erikseen.

Valtionosuudella ja opetusministeriön avustuksella toteutuneen ammatillisen lisäkoulutuksen kustannukset ilmoitetaan kustannustietosarakkeissa yhteissummina. Summat jaetaan hintaryhmiin todellisen toteutuman mukaisesti eroteltuna omaehtoiseen koulutukseen ja henkilöstökoulutukseen.

Hintaryhmät ovat opetus ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun asetuksen 10 a §:n mukaisia. Muut hintaryhmät, paitsi ryhmä 6) muu kuin näyttötutkintoon valmistava ammatillinen lisäkoulutus ja 7) yleisiin kielitutkintoihin valmistava koulutus, ovat näyttötutkintoon johtavaa koulutusta. Hintaryhmään 8) Muu kuin kohdassa 1 - 7 tarkoitettu koulutus kuuluu näyttötutkintoon valmistava koulutus mm. sosiaali- ja terveysalalla, matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla sekä vapaa-aika-alalla.

Jos koulutuksen järjestäjä ostaa ammatilliseen lisäkoulutukseen kuuluvaa opetusta tai näyttötutkintoja toiselta järjestäjältä, on tämä myyjälle maksullista palvelutoimintaa ja merkitään lomakkeelle kohtaan M2. Ostajalle toiminta on ammatillisen lisäkoulutuksen kustannusta ja merkitään lomakkeelle A. Ammatillinen lisäkoulutus.

AMMATILLISEN LISÄKOULUTUKSEN SUORITTEET

Opiskelijatyövuodet ja opiskelijamäärät

Lomakkeella ilmoitetaan omina suoritetietona valtionosuusrahoituksella ja opetusministeriön avustuksella toteutuneet opiskelijatyövuodet jaettuna omaehtoiseen koulutukseen ja henkilöstökoulutukseen sisältäen erityisopetusta saaneiden opiskelijatyövuodet. Erillisenä lisätietona kysytään erityisopetusta saaneiden opiskelijoiden opiskelijatyövuosien määrä yhteensä, joka sisältyy kohtaan S0 opiskelijatyövuodet yhteensä.

Tilastotietona kysytään hintaryhmittäin ammatillisen lisäkoulutuksen aloittaneiden opiskelijoiden lukumäärät toimintavuoden 2001 aikana. Tähän lasketaan mukaan kaikki, jotka ovat vuonna 2001 aloittaneet opintonsa ammatillisessa lisäkoulutuksessa. Tähän lukuun sisältyy myös opintonsa keskeyttäneet.

Tutkintojen lukumäärät

Lomakkeella ilmoitetaan osatutkintojen määrät hintaryhmittäin erikseen omaehtoisen ja henkilöstökoulutuksen osalta. Valmiit tutkinnot ilmoitetaan hintaryhmittäin yhteensä omaehtoinen ja henkilöstökoulutus. Tutkintoihin lasketaan ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot, joista vuonna 2001 on annettu tutkintotodistus.

LISÄTIEDOT

Lisätyn ateriaetuuden saaneet luonnonvara-alan majoitetut opiskelijat, 20.1.2001
(Asetus amm. koul. 811/98, 22 §). Vertaa määritelmä K3.1.5.

Maatalousalan peruskoulutus: hevostalouden koulutusohjelma

20.1.2001 kysyttiin maatilatalouden perustutkintoon (hevostalouden laajat suuntautumisopinnot) johtavan koulutuksen opiskelijamäärä ja 20.9.2001 koko hevostalouden koulutusohjelmaa opiskelevien määrä.

Oikean kustannusten jakajan saamiseksi kysytään 20.1.2001 hevostalouden koulutuksessa opiskelleiden määrä lisätietona.

LIITE 1

Ammatillisen koulutuksen vuoden 2001 kustannus-, tulo- ja suoritekyselyn tiedot ilmoitetaan jakautuen seuraaviin koulutusaloihin/porrastustekijöihin kesken

1. Luonnonvara-ala:
koodi (suluissa oleva koodi vastaa tilastointipäivän perustietokyselyn vastaavaa koodia)
- 105 Metsätalouden perustutkinto/Metsäalan perustutkinto: metsätalouden koulutusohjelma, metsien monikäytön koulutusohjelma (15)
- 102 Maatalousalan perustutkinto: hevostalouden koulutusohjelma (12) 
- 104 Metsäalan perustutkinto: metsäkonealan koulutusohjelma (14)
- 118 Ratsastuksenopettajan koulutus (18)
- 117 Metsätalousinsinöörin koulutus, metsätalouden koulutusohjelmat (17)
- 199 Luonnonvara-ala, muu toinen aste ja Luonnonvara-ala, muu opistoaste, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus 

2. Tekniikan ja liikenteen ala:
koodi
- 201 Merenkulkualan perustutkinnot/Merenkulkualan perustutkinto: kansi- ja konekorjauksen koulutusohjelma, sähkökäytön koulutusohjelma, konepäällystön koulutusohjelma, kansipäällystön koulutusohjelma (21) 
- 203 Maidonkäsittelyn perustutkinto/Elintarvikealan perustutkinto: meijerialan koulutusohjelma (23)
- 202 Kuljetusalan perustutkinto/Logistiikan perustutkinto: kuljetuspalvelujen koulutusohjelma (22)
- 207 Lentokoneasentajan perustutkinto/Lentokoneasennuksen perustutkinto: lentokoneasennuksen koulutusohjelma (27)
- 206 Rakennusalan perustutkinto: maanrakennuskoneenkuljetuksen koulutusohjelma (26)
- 214 Merenkulkuala, opistoaste (24)
- 215 Meijeriteknikon koulutus (25)
- 299 Muu tekniikan ja liikenteen ala, toinen aste ja Muu tekniikan ja liikenteen ala, opistoaste, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus 

3. Kaupan ja hallinnon ala:
koodi
- 311 Datanomin koulutus opistoaste (31)
- 333 Tietojenkäsittelyn perustutkinto: informaatioteknologiapalvelujen ja markkinoinnin koulutusohjelma, tietojärjestelmien kehittämisen koulutusohjelma (33)
- 399 Muu hallinnon ja kaupan ala, toinen aste ja Muu hallinnon ja kaupan ala, opistoaste, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus 

4. Matkailu-, ravitsemis- ja talousala 
koodi
- 499 Matkailu- , ravitsemis- ja talousala, toinen aste ja Matkailu-, ravitsemis- ja talousala, opistoaste, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus 

5. Sosiaali- ja terveysala:
koodi
- 514 Kauneudenhoitoala opistoaste, kauneudenhoidon koulutusohjelma (54)
- 503 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: ensihoidon koulutusohjelma (53)
- 507 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: sairaanhoidon ja huolenpidon koulutusohjelma (57)
- 508 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto: suu- ja hammashoidon koulutusohjelma (58)
- 511 Sosiaali- ja terveysalan amk -tutkinto: suun terveydenhuollon, hammastekniikan sekä bioanalytiikan koulutusohjelmat (hammashuoltaja, hammasteknikko ja laboratorionhoitaja) (51)
- 599 Muu sosiaali- ja terveysala, toinen aste sekä lisäksi parturi-kampaajan tutkinto/hiusalan perustutkinto ja kosmetologin tutkinto/kauneudenhoitoalan perustutkinto,
Muu sosiaali- ja terveysala, opistoaste, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus

6. Kulttuuriala:
koodi
- 603 Musiikin ammatilliset perustutkinnot/Musiikkialan perustutkinto: muusikon koulutusohjelma, soitinhuollon ja musiikin teknologian koulutusohjelma (63)
- 614 Musiikkiala, opistoaste, musiikin, taidemusiikin, pop/jazz-musiikin koulutusohjelma (64)
- 602 Viestintäalan perustutkinto/Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto: audiovisuaalisen viestinnän koulutusohjelma (62) 
- 615 Viestintä- ja kuvataidealan opistoaste (65)
- 699 Muu kulttuuriala, toinen aste ja Muu kulttuuriala, opistoaste, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus 

7. Vapaa-aika- ja liikunta-ala:
koodi
- 703 Liikunnan koulutuskeskuksissa järjestettävä liikunnanohjauksen perustutkinto: liikunnanohjauksen koulutusohjelma (73)
- 714 Liikunnanohjaajan koulutus, opistoaste (74)
- 715 Muu vapaa-aika ja liikunta-alan opistoasteen koulutus (75)
- 717 Viittomakielentulkki, opistoaste, viittomakielentulkin koulutusohjelma (77)
- 799 Muu vapaa-aika ja liikunta-ala, toinen aste sekä kansanopistoissa järjestettävä nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto, kansanopistoissa järjestettävä lapsi- ja perhetyön perustutkinto ja kansanopistoissa järjestettävä viittomakielisen ohjauksen perustutkinto, Vammaisten valmentava ja kuntouttava koulutus, Maahanmuuttajien valmistava koulutus 

Oppisopimuskoulutus:
koodi
- 801 Oppisopimuskoulutuksena järjestetty ammatillinen peruskoulutus
- 802 Oppisopimuskoulutuksena järjestetty ammatillinen lisäkoulutus