UTBILDNINGSSTYRELSEN 
Redovisningstjänster
tel: (09) 7747 7090 
E-mail: laskentapalvelut@oph.fi

IFYLLNADSANVISNING
Uppgifter om kostnader, inkomster och prestationer för verksamhet år 2004 enligt lagen 

FRITT BILDNINGSARBETE                           

Folkhögskolor och idrottsutbildningscenter
 

På blanketten anmäls uppgifter om kostnader och inkomster som huvudmannen/utbildningsanordnaren har haft för verksamhet enligt lagen (632/1998) om fritt bildningsarbete. På blanketten anmäls därtill uppgifter om prestationerna år 2004. Avskrivningar antecknas inte.
 
Vid uträkning av enhetspriserna per studerandeveckan/studerandedygn hör följande kostnader inte till verksamhetens driftskostnader (L 632/1998 13 §):  
 
- kostnader för avgiftsbelagd verksamhet
- kostnader för anläggningsprojekt och för köp eller arrendering av landområden
- i § 11 moment 10 nämnda hyror
- kostnader för skötsel av lån och kalkylerade räntor och avskrivningar
- andra förvaltningskostnader än sådana som förorsakats av läroanstaltens interna förvaltning
- kostnader för verksamhet för vilken beviljas annan lagstadgad statsfinansiering
-     mervärdesskatterna (Lagen om frittbildningsarbete 1390/2001 13 ja 13 a §)

Kostnads- och inkomstuppgifterna samlas in enligt en liknande, men en mera allmän klassificering av funktionerna än den som används i yrkesutbildningen. Uppgifter samlas in också om anläggningsprojekt och andra investeringar.

Kostnaderna och inkomsterna anmäls som hela euro och prestationerna som heltal.

 
BLANKETTERNAS KOLUMNER
I blanketternas kolumner anmäls kostnaderna och motsvarande inkomster enligt verksamhet. De mörka partierna ifylls inte. 
KOSTNADER

M1 Personalutgifter 

Personalutgifterna anmäls som netto, personalersättningar avdragna. Här anmäls löner, obligatoriska socialförsäkringsavgifter, s.k. gamla pensioner vid kommunala läroanstalter, mötesarvoden, revisionsarvoden. Av kostnader för anställning av personer som erhåller sysselsättningsstöd uppges endast nettoutgiften.
M2 Övriga utgifter (innehåller inte mervärdesskatt) 
Här anmäls t.ex. reseersättningar, utgifter för personalutbildning, kontorsförnödenheter, materialanskaffningar, post- och telefonavgifter, läromedel, hyror för och underhåll av maskiner och inventarier och fastighetsskatt. Också  s.k. små projekt (under 80 000 euro för folkhögskolor eller under 32 000 euro för idrottsutbildningscenter), (VnA 1396/2001) för vilka inte har erhållits särskild statsandel, anmäls här (se punkterna M4.0.1 och M4.0.9).
Utgifterna anmäls utan mervärdesskatt. 
M3 Mervärdesskatt
I denna kolumn meddelas de mervärdesskatter som ingått i varornas eller tjänsternas anskaffningspris, antingen den summa som betalats eller den summa som bokförts i restitutionssystemet.
INKOMSTER ENLIGT FINANSIERINGSKÄLLA
Inkomster anmäls enligt finansieringskälla och fördelas på de olika verksamheterna i enligt användningsändamålet. Finansieringskällorna är särskild statsfinansiering, EU-finansiering och annan särskild finansiering.
R2 Särskild statsfinansiering 
Här ingår t.ex. det särskilda och extra statsunderstöd (§ 14 i lagen om fritt bildningsarbete) som undervisningsministeriet och utbildningsstyrelsen har beviljat t.ex. för försöksverksamhet i syfte att utveckla verksamheten. Eftersom man på blanketten skall anmäla kostnaderna för verksamhetsårets kostnader, anmäls på motsvarande sätt för de understöd som erhållits endast den andel av understödet som använts under räkenskapsåret. Av staten eventuellt erhållen nationell andel för ett EU-projekt anmäls här som särskilt statsunderstöd. Enhetsprisfinansieringen anmäls inte i denna förfrågan.
R3 EU-finansiering 
EU-finansieringen innehåller understöd som EU har beviljat. Eventuell särskild nationell finansieringsandel som erhållits av staten anmäls i punkten särskild statsfinansiering. Exempel på EU-finansiering är t.ex. understöd som Cimo beviljat. Strukturfondsprojekt (t.ex. ESF- och ERUF-projekt), anmäls i punkt  M2.0.
R8 Annan särskild finansiering 
Här anmäls 
- driftsersättningar och hyror, som har fakturerats till ett pris som täcker produktionskostnaderna
- donationer och bidrag
- intäkter av försäljning av inventarier
- ersättningar för material som sålts till studerandena 
- statens och företagens sponsorering
FUNKTIONERNA
Statsandelsgrunden utgörs av punkterna K1.0, K2.0, K3.1, K3.2 och K7.0.
 
K1.0 Undervisning
K2.0 Fastigheter 
K3.1 Inkvartering
K3.2 Måltider 
K7.0 Utbildningsanordnarens förvaltning och gemensamma funktioner
K0.0 Punkterna K1.0, K2.0, K3.1, K3.2 och K7.0 sammanlagt
K00R1 varav studerandeavgifter

Dessutom insamlas uppgifter om utbildningsanordnaren enligt följande:

M2.0 Avgiftsbelagd verksamhet
M4.0 Investeringar
M8.0 Arrendeavgifter
M9.0 Övriga kostnader

K1.0 Undervisning
Här anmäls kostnader och inkomster för undervisningen som hör till statsandelsgrunden. Det är fråga om t.ex. 
- löner o.a. kostnader för lärare och föreläsare
- kostnader för undervisningsmaterial 
- inköp av utbildningstjänster
- kostnader för information och marknadsföring 
- kostnader och inkomster för utveckling av undervisningspersonalen och stödpersonalen 
- förvaltningskostnader och -inkomster i anslutning till undervisningen (t.ex. kostnaderna och inkomsterna för biträdande rektor, förvaltning som betjänar studerande)

Om en tjänst köps av en organisation som också erhåller statsandels/statsfinansiering anmäler köparen köpet i kolumnen för övriga utgifter och försäljaren kostnaderna och intäkterna av försäljningen i punkt M2.0, avgiftsbelagd verksamhet.

K2.0 Fastigheter
Här anmäls kostnader och inkomster för underhållet av fastigheterna, t.ex. 

- fastighetspersonalens löner 
- utgifter, inköp av material och tjänster
- underhåll av maskiner och inventarier
- driftsvederlag i anslutning till skötseln och underhållet av fastigheten
- hyreskostnader till utomstående 
- fastighetsskatt 
- underhållsutgifter för tomt och gata som betjänar fastigheten, med undantag för elevhem och personalbostäder.

Här anmäls också kostnader för s.k. små grundreparationer under räkenskapsåret, om helhetskostnaderna understiger 80 000 i euro för folkhögskolor och 32 000 i euro för idrottsutbildningscenter (FinF 1396/2001). 

Om en annan förvaltningsenhet eller någon annan enhet sköter fastighetens underhåll och utgifterna fördelas i relation till användningen av tjänsten, anmäls den fördelade posten i ovannämnd omfattning utan räntor eller avskrivningar. 

Kostnaderna och inkomsterna för andel av lärar- och övriga personalbostäder i fastigheten, hyror för bostäder som hyrts ut åt personalen och kostnaderna och inkomsterna för elevhemsplatser som utbildningsanordnaren har hyrt ut åt studerandena anmäls i punkt M2.0. Fastighetskostnaderna och -inkomsterna för studerandens inkvartering skall emellertid anmälas i punkten K3.1 

Den s.k kapitalhyresandelen av de interna kalkylerade räntorna  samt kostnader för köp av landområden (tomter) anmäls i punkt M9.0.

Kapitalersättningar på hyresvärde anmäls inte som inkomster.

Här anmäls också hyreskostnaderna för de lokaler som använts för verksamhet som berättigar till statsandel och som ligger till grund för förhöjt pris per enhet år 2004. Över de hyreskostnader som anmäls i denna punkt skall även ifyllas blanketten ”Utredning av hyror som ligger till grund för förhöjt enhetspris”. Blanketten har postats tillsammans med denna förfrågan till de huvudmän/utbildningsanordnare vilkas pris per enhet har förhöjts år 2004 på grund av hyrda lokaler av utomstående. Utbildningsanordnaren skall sända in blanketten per post eller fax till utbildningsstyrelsen senast 15.4.2005.  

Ansökan om nya, av utomstående hyrda hyreslokaler som ligger som grund för förhöjning av enhetspriset skall inlämnas till undervisningsministeriet senast 31.5.2005.

K3.1 Inkvartering
Här anmäls löner m.m. åt elevhemspersonal, inköp av material och tjänster, hyror och övriga underhållskostnader och -inkomster för elevhemmen samt övriga utgifter i anslutning till inkvarteringen. 

Kapitalersättning på hyresvärde anmäls inte som inkomst.

K3.2 Studerandemåltider
Här anmäls totalkostnaderna för de måltider som ordnats för de studerande, (löner, livsmedel, inventarier, maskiner, transporter, hyror för maskiner och inventarier samt övriga utgifter i anslutning till ordnandet av studerandenas måltider), samt måltidstjänster som köpts av andra. 

Fastighetskostnaderna för bespisningslokalerna anmäls i punkt K2.0.

K7.0 Utbildningsanordnarens förvaltning och gemensamma funktioner
Här anmäls kostnader och inkomster som hör till statsandelsgrunden och som förorsakas av utbildningsanordnarens förvaltning och de gemensamma funktionerna. 

Hit hör inte kostnader och inkomster gällande undervisningen, fastigheterna, inkvarteringen och måltiderna.

Här anmäls till exempel 
- kostnader och inkomster för läroanstaltens rektor
- kostnader för personalförvaltning och ekonomiförvaltning
- övriga personalkostnader
- inköp av material och tjänster
- kostnader och inkomster för utveckling av yrkesskickligheten hos personalen

K0.0 Punkterna K1.0 + K2.0 + K3.1 + K3.2 + K7.0 sammanlagt

K00R1 varav studerandeavgifter

Intäkter för tjänster och varor, i vilkas prissättning man inte har strävat efter att täcka produktionskostnaderna, t.ex. läsårsavgifter. Anmäls också funktionsvis i kolumn R8.
M2.0 Avgiftsbelagd verksamhet
Med avgiftsbelagd verksamhet avses en sådan verksamhet där utbildningsanordnaren för det fria bildningsarbetet genomför en utbildning på en sådan marknad, där företagen erbjuder motsvarande produkter. Den avgiftsbelagda verksamheten hör inte till statsandelsgrunden.

Här anmäls kostnaderna och inkomsterna för t.ex. 
- utbildning som ordnats som avgiftsbelagd verksamhet 
- måltider och inkvartering som ordnats för utomstående och personal.
- den andel av fastighetskostnaderna som i enligt upphovsprincipen bör hänföras till den avgiftsbelagd verksamheten. 

Också arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och tilläggsutbildning som länsstyrelserna har köpt och finansierat med statsunderstöd är avgiftsbelagda tjänster i fråga om den utbildning som fortsatt under år 2003. Programmet Kunskapslyftet, som inleddes år 2004, finansieras i huvudsak med statsunderstöd från länsstyrelserna. Också kostnaderna för denna verksamhet hör till den avgiftsbelagda verksamheten. 

M4.0 Investeringar

M4.0.1 Anläggningsprojekt (minst 80 000 i euro eller 32 000 i euro)

Här anmäls byggande, köp eller grundrenovering av lokaler (§ 15 i lagen om fritt bildningsarbete och § 31 moment 1 i finansieringslagen), vars uppskattade totalkostnader uppgår till minst 80 000 i euro för folkhögskolor och minst 32 000 i euro för idrottsutbildningscenter (FinF 1396/2001). Detta anmäls oberoende av om särskild statsandel eller annat extra understöd erhållits för anläggningsprojektet. 
Här anmäls de kostnader som utbetalats år 2004 samt motsvarande inkomster. Dessa kostnader och inkomster anmäls inte ovan i punkterna K1.0 - K0.0.
M4.0.9 Andra än anläggningsprojekt (under 80 000 i euro eller 32 000 i euro)
Här anmäls byggande, köp eller grundrenovering av lokaler vars kostnader understiger 80 000 i euro för folkhögskolor och 32 000 i euro för idrottsutbildningscenter (s.k. liten grundreparation) samt köp av anläggningstillgångar. Här anmäls de utgifter som betalats år 2004 och motsvarande inkomster. Dessa kostnader och eventuella inkomster anmäls dessutom ovan i punkterna K1.0 - K0.0.
M8.0 Arrendeavgifter

M9.0 Övriga kostnader (sådana som inte anmälts i K1.0 - K0.0, M2.0 - M8.0)

Här anmäls övriga kostnader som inte beaktas då enhetspriset beräknas, såsom t.ex. köp av landområden, kalkylerade räntor, kapitalandel på intern hyra.


PRESTATIONER

S1 Prestationer

Lagen om fritt bildningsarbete
S1.1 Antal undervisningstimmar
Här anmäls de förverkligade undervisningstimmarna år 2004 (lagen om fritt bildningsarbete) i medborgarinstitut och idrottsutbildningscentra, utan antalet undervisningstimmar i punkt S1.2.
S1.2 Antal undervisningstimmar inom den avgiftsbelagda verksamheten
Här anmäls de förverkligade undervisningstimmarna år 2004 inom den avgiftsbelagda verksamheten (lagen om fritt bildningsarbete) i medborgarinstitut och idrottsutbildningscentra.
Medborgarinstituten

S1.3 Antal studerandeveckor (lagen om fritt bildningsarbete)

Anmäls totalantalet studerandeveckor 2004. Antalet bör också innehålla antal studerandeveckor för de gravt handikappade samt kurser som räcker högst 10 dagar. Dessa specificeras under en senare punkt. Studiebreven i brevundervisningen får inte inkluderas i denna punkt, ej heller studerandeveckorna inom den avgiftsbelagda verksamheten.
S1.3.1 av vilka antal studerandeveckor för dem som bor utanför institutet
I kolumnen M1 anmäls antalet studerandeveckor (av S1.3) år 2004 som de som bor utanför institutet har genomfört. I kolumnen M2 anmäls hur stor andel av de gravt handikappades studerandeveckor har utförts av sådana som bor utanför institutet.
M2 Antal studerandeveckor för de gravt handikappade
De institut, vars utbildningsuppgift enligt utbildningstillståndet är att i huvudsak ordna utbildning till gravt handikappade anmäler i denna punkt antal studerandeveckor för de gravt handikappade år 2004. (förordning om fritt bildningsarbete § 3).
M3 Antal studerandeveckor som räcker högst 10 dagar
De institut, vars utbildningsuppgift enligt utbildningstillståndet (särskild utbildningsuppgift) är att i huvudsak ordna sådan utbildning som räcker högst 10 dagar (förordning om fritt bildningsarbete § 3, moment 2) anmäler här antalet studerandeveckor år 2004.
S1.4 Antal studiebrev inom brevundervisningen
De institut, vars utbildningsuppgift enligt utbildningstillståndet att ordna brevutbildning (förordning om fritt bildningsarbete § 2, moment 2) anmäler här antalet studerandeveckor år 2004.
S1.5 Antal studerandeveckor inom den avgiftsbelagda verksamheten
Här anmäls det sammanlagda antalet studerandeveckor år 2004 som faller inom ramen för den avgiftsbelagda verksamheten (lagen om fritt bildningsarbete).
Idrottsutbildningscenter

S1.6 Antal studerandedygn

Det totala antalet studerandedygn år 2004 anmäls här (lagen om fritt bildningsarbete).
Hit räknas inte utbildning som hör till den avgiftsbelagda verksamheten.
S1.7 Antal studerandedygn inom den avgiftsbelagda verksamheten
Här anmäls det totala antalet studerandedygn år 2004 inom den avgiftsbelagda verksamheten (lagen om fritt bildningsarbete). Besökare under dagtid bokförs under avgiftsbelagda tjänster. Besöken dagtid (ej enskilda spel- och bastutider) ger upphov till dygn av avgiftsbelagda tjänster enligt bokföringsregler som undervisningsministeriet beslutit om.
S2 Fastigheternas prestationer

S2.1 Egna lokaler

Här anmäls den andel av utbildningsanordnarens lokaler som använts för verksamhet enligt lagen om fritt bildningsarbete, t.ex. i förhållande till antalet studerandeveckor/studerandedygn. Här anmäls inte lägenhetsytorna för elevhem, lärarbostäder eller lokaler som hyrts inom ramen för avgiftsbelagd verksamhet
S2.9 Lokaler som hyrts av utomstående
Den andel av lokaler som hyrts av utomstående och som använts för verksamhet enligt lagen om fritt bildningsarbete. Här anmäls inte lägenhetsytorna för lokaler som hyrts för avgiftsbelagd verksamhet.