OPETUSHALLITUS
Laskentapalvelut
puh: (09) 7747 7090
E-mail: laskentapalvelut@oph.fi
 
 
 

Www-tallennuksen käyttöohje 

Sisällys

  Käyttäjätunnukset
Koulutuksen järjestäjä (saajatunnus)
Laitokset/koulutusmuodot 1(alatunnus)
Käyttääkö saajatunnusta vai alatunnusta ?
Lomakkeen täyttäminen
Lomakkeen tietojen tulostaminen
Lomakkeen täyttöohjeet
Poistuminen ohjeista
Tietojen tallettaminen
Virhetilanteet

1 Nykyinen valtionosuusjärjestelmä perustuu koulutuksen järjestäjäkohtaiseen tiedonkeruuseen.

Sen perusyksikkönä on koulutusmuoto kuten perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen peruskoulutus jne. Lisäksi koulutusmuotokohtainen tiedonkeruu voidaan jakaa valtionosuusjärjestelmän seurantatietona tarvittavaan tarkempaan jaotteluun (esim. koulutusala, porrastettava koulutus). Kuitenkin ammattikorkeakoulujen ja vapaan sivistystyön osalta tiedot kerätään ja käsitellään edelleen laitoksittain. 

1. Käyttäjätunnukset

  Käyttäjätunnuksen avulla järjestelmä tunnistaa käyttäjän. Ilman sitä järjestelmää ei ole mahdollista käyttää. Kaikille koulutuksen järjestäjille lähetetään omat käyttäjätunnukset koontilistalla.

Jokaista käyttäjätunnusta vastaa oma salasana. Aluksi salasana on sama kunkin koulutuksen järjestäjän kaikille käyttäjätunnuksille. Salasana on ilmoitettu koontilistalla. Kirjautuessaan ensimmäistä kertaa järjestelmään käyttäjää pyydetään muuttamaan salasana. Tämän jälkeen salasana säilyy koko kyseessä olevien. tietojen tallennusajan muuttumattomana. 

Käyttäjätunnuksia on järjestelmässä kahdentasoisia (kts 1.1, 1.2). Jokainen koulutuksen järjestäjä  saa käyttöönsä yhden saajatunnuksen ja lisäksi yhden alatunnuksen kutakin ylläpitämäänsä laitosta/koulutusmuotoa kohden.

Huom! Käyttäjätunnuksissa ja salasanoissa isot ja pienet kirjaimet on kirjoitettava ilmoitetun mukaisina.

1.1 Koulutuksen järjestäjä

Koulutuksen järjestäjän yleiskäyttäjätunnuksesta käytetään nimitystä saajatunnus. Saajatunnuksen tunnistaa siitä, että se sisältää ainoastaan numeroita.

Saajatunnusta käyttäen voidaan ilmoittaa koulutuksen järjestäjän yhteystietoja sekä sitä vastaavan yhteyshenkilön tietoja.

Saajatunnusta käyttäen voidaan myös täyttää sen alaisten laitosten/koulutusmuotojen lomakkeita. Saajatunnukseen kuuluvat laitokset/koulutusmuodot ovat listattuna yhteystietolomakkeen alla. Päättäessään täyttää lomaketta koulutuksen järjestäjä samalla sulkee pois (poistaa) vastaavan alatunnuksen (kts 1.2) käytöstä. Tämä tarkoittaa, että sillä alatunnuksella ei enää ole mahdollista kirjautua sisään järjestelmään. Vastaavasti alatunnuksen haltija kirjautuessaan sisään järjestelmään tekee omien tietojensa ilmoittamisen saajatunnuksella mahdottomaksi. Koulutuksen järjestäjän näkemä lista laitoksista /koulutusmuodoista ei sisällä tällä tavalla käytöstä poistettuja laitoksia /koulutusmuotoja. 

1.2 Laitos/koulutusmuoto

Laitoksen/koulutusmuodon käyttäjätunnuksesta käytetään nimitystä alatunnus. Alatunnuksen tunnistaa siitä, että se sisältää myös yhden kirjaimen. Alatunnus on ilmoitettu koontilistalla.

Alatunnusta käyttäen voidaan ilmoittaa laitos-/koulutusmuotokohtaisen yhteyshenkilön yhteystiedot. Alatunnusta käyttäen voidaan myös täyttää laitosta/koulutusmuotoa koskeva(t) lomake(et).

1.3 Milloin sitten tulisi käyttää tallennuksessa saaja- ja milloin alatunnusta ?

Lähtökohtana käyttäjätunnusten käytössä on, että jokaisella tietojen tallentamiseen osallistuvalla henkilöllä on ja tulee olla oma käyttäjätunnus ja siihen liittyvä vain hänen itsensä tiedossa oleva salasana. Tästä syystä:
 
 

  • Jos koulutuksen järjestäjällä on vain yksi alatunnus, on syytä käyttää saajatunnusta ja unohtaa alatunnus kokonaan. 
  • Jos sama henkilö tallentaa kaikki tai usean laitoksen/koulutusmuodon tiedot, hän käyttäköön saajatunnusta, jolloin hänen ei tarvitse kirjautua järjestelmään useilla käyttäjätunnuksilla. 
  • Jos eri henkilöt tallentavat kukin oman laitoksensa/koulutusmuotonsa lomakkeen (lomakkeet), tulee heistä kaikkien, yhtä lukuunottamatta, käyttää alatunnusta. Jonkun tulee kuitenkin kirjautua saajatunnuksella, jotta senkin salasana tulee muutettua ja yhteystiedot tarkistettua. 

2. Lomakkeiden täyttäminen

  Kuten aikaisemmassa kappaleessa (1) on kuvailtu, lomakkeita voidaan täyttää joko saajatunnuksella (kts 1.1) tai alatunnuksella (kts 1.2). Kun laitos /koulutusmuotokohtaisesti on valittu kumpaa tunnusta käytetään ei ole enää mahdollista käyttää poisvalittua vaihtoehtoa. Lomakkeen täyttötilaan päästään saajatunnuksella valitsemalla haluttu laitos/koulutusmuoto listasta. Alatunnuksella valitaan Täytä kyselylomake

Lomaketta tallentaessasi pääset hiirellä kenttään, johon haluat antaa luvut. Myös Tab-näppäimellä pääset siirtymään kentästä toiseen, huomaa tällöin, että kursori siirtyy myös kohtiin, joissa on linkki täyttöohjeisiin. Älä käytä Enter-näppäintä, koska joissain selaimissa se saattaa lähettää hyväksyttäväksi keskeneräisen lomakkeen (Interner Explorer). Käytä lomaketta täyttäessäsi vain kokonaislukuja ilman lisämerkkejä tai tuhaterottimia.

Lomakkeen täyttämiseen on olemassa erillinen Täyttöohje, jota pääsee lukemaan täytettäessä lomaketta. Lomakkeissa on lisäksi erityisiä tarkistuksia, jotka tarkistavat tietojen loogisuutta/oikeellisuutta. Mikäli saat virheilmoituksen valittuasi Tallenna on lomakkeessa havaittu jokin virhe. Palaa takaisin ja korjaa virhe, jonka jälkeen voit tallentaa lomakkeen uudelleen. Mikäli et pysty korjaamaan virhettä heti voit myös ohittaa virheen valitsemalla Tallenna lomake virheineen. Voit myös palata myöhemmin muokkaamaan antamiasi tietoja. Virheellinen tieto on aina korjattava ennen ko. tietojen tallennusajan päättymistä. Viimeksi tallennettu versio lomakkeesta säilyy järjestelmän muistissa, jolloin tietoja voi korjata/täydentää koko tallennukseen varatun ajan.

Kun olet saanut lomakkeen täytettyä ja tallennettua (Tallenna -painikkeella), poistu lopuksi selaimesta (File-Exit/Tiedosto-Lopeta).

3. Lomakkeiden täyttöohjeet ja ohjeista poistuminen

  Lomakkeen täyttöohjeet saadaan näkyviin klikkaamalla joko lomakkeen ylälaidassa olevaa kohtaa Täyttöohje tai mitä tahansa lomakkeen tekstissä tai kohtanumeroinnissa olevaa alleviivattua, sinisenä näkyvää tekstiä. Ensimmäisessä tapauksessa päästään täyttöohjeen alkuun ja jälkimmäisessä tapauksessa täyttöohjeiden ko. asiaa käsittelevään kohtaan.

Täyttöohjeet avautuvat käytettävästä selaimesta ja/tai sen versiosta riippuen joko

  1. omaan erilliseen ikkunaan, joka tulee suoraan lomakkeen sisältävän ikkunan päälle. Näin tapahtuu ainakin Netscape Communicator 4.5:ssa ja Internet Explorer 4.0:ssa. Tällöin se kannattaa siirtää sivuun, jotta voi vuorotella lomakkeen ja ohjeiden välillä. Erillinen ohjeikkuna sulkeutuu, kun selaimesta poistutaan. Pelkästään ohjeikkunan saa suljettua klikkaamalla oikean ylänurkan x-merkkiä.

  2. tai
  3. samaan ikkunaan lomakkeen tilalle. Näin tapahtuu ainakin em. selainten eräissä vanhemmissa versioissa. Tällöin ohjeista päästään lomakkeelle klikkaamalla selaimen Back-painiketta tai vastaavaa kuvaketta. Poistuminen kohdan 1. mukaisesti oikean ylänurkan x-merkkiä klikkaamalla saattaa poistaa käyttäjän koko selaimesta.
Www-tallennuksen käyttöohje toimii vastaavasti kuin lomakkeen täyttöohjekin.

4. Tietojen tallentaminen

  Kaikkien tallennettavien tietojen perässä on painike Tallenna muutokset, Tallenna lomake tai vastaava painike. Vasta tämän painikkeen klikkaamisen jälkeen tiedot lähetetään palvelimelle ja tallennetaan tietokantaan. Samoin esimerkiksi ohjeissa ja lomakkeissa käytettävän kielen vaihtaminen tulee voimaan vasta Tallenna muutokset painikkeen painamisen jälkeen. Tallentaminen kannattaa tehdä myös kesken tallennuksen, jos tallennettavia tietoja on paljon ja/tai työ halutaan keskeyttää välillä. Tällöin yleensä saadaan joukko virheilmoituksia, mutta tähän mennessä lomakkeelle täytetyt tiedot tallentuvat tietokantaan. 

5. Lomakkeen tietojen tulostaminen

  Saat tulostettua täyttämäsi lomakkeen tiedot kirjoittimellesi File/Tiedosto valikon Print/Tulosta komennolla. Leveät, useita sarakkeita käsittävät lomakkeet kannattaa tulostaa vaakaan  valitsemalla tulostuksen Properties/Ominaisuudet painikkeesta avautuvasta ikkunasta ominaisuus Landscape/Vaakaan (tai vastaavalla selaimesi määrittelemällä tavalla). 

6. Virhetilanteet

 
  1. Olen unohtanut salasanani. Mitä teen? 

  2. Opetushallituksen laskentapalvelut voi vaihtaa salasanasi. Ota yhteyttä puhelimitse numeroon (09) 7747 7090 tai sähköpostilla osoitteeseen laskentapalvelut@oph.fi.

  3. Kirjautuessani järjestelmään saan virheilmoituksen 

  4. Käyttäjätunnus ei ole käytössä. Miksi?
Todennäköisesti yritit kirjautua järjestelmään alatunnuksella, joka poistui käytöstä, kun valitsit saajatunnuksen sisäänkirjoittautumisessa. Yritä kirjautua järjestelmään saajatunnuksella (huom! sulje ensin selain: File-Exit/Tiedosto-Lopeta).