2: Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa

Proosan lajeja ja tehtäviä

Proosa on kertomakirjallisuutta, suorasanaista kerrontaa.

Romaani
Cervantesin romaania Don Quijote (1605-1615) pidetään renessanssiajan romaaniklassikkona, joka avasi tietä tavallisen ihmisen kuvaamiselle, vaikka päähenkilö näyttääkin sankarilta. Se on ritariromaanin parodia eli ilkikurinen mukaelma, jossa sankari näyttää surullisen hahmon ritarilta.

Novelli
Novelli on lyhyt, yllätyksellinen, usein aforistinenkin kertomus, joka näyttää elämän solmukohdan tiiviinä ja hiottuna. Ao. Leena Krohnin novelli Hullukaalin kaupungista (kokoelmasta Pereat mundus) on pieni esimerkki novellilajin monimuotoisuudesta.

Satu
Satu on fantasialaji, joka noudattaa usein kaavamaista rakennetta. Romanttinen etäännyttäminen on tyypillistä sadulle: olipa kerran .kaukaisessa paikassa. Henkilöt ovat usein yli-ihmisiä, sankareita - keskiajan ritariromaanin tapaan. Sadussa tapahtuu, seikkailut seuraavat toisiaan. Hyvä ja paha erottuvat; usein satu sisältää moraalisen opetuksen.

Elämäkerta
Elämäkerta on kuvaus henkilön elämänkulusta, hänen itsensä tai toisen kirjoittajan tulkitsemana. Perinteisesti elämäkerta on viitannut tosikertomukseen, mutta nykyisin, postmodernin tyylin ajallamme, on ilmestynyt lukuisia elämäkertoja, joissa kirjailija on tietoisesti lähtenyt kirjoittamaan elämäkertaa fiktiivisesti - sekoittaen totta ja kuvittelua. Helena Sinervon elämäkertafiktio sai Finlandia-palkinnon vuonna 2004.

TEHTÄVÄ 3 (romaanitehtävä): "Don Quijote ja tuulimyllyt"

TEHTÄVÄ 4 (romaanitehtävä 2): "Romaanin alalajeja"

TEHTÄVÄ 5 (novellitehtävä): "Hullukaalin kaupungista"

TEHTÄVÄ 6 (satutehtävä): "Täytä vain lomake..."

TEHTÄVÄ 7 (elämäkertatehtävä): "Runoilijan talossa"

ÄIDINKIELI
Kurssin etusivu
Luen fiktiivistä tekstiä
Kirjoitan eritellen ja tulkiten
Kaunokirjallisuuden tekstilajeja ja tehtäviä
Proosan lajeja ja tehtäviä
Lyriikan lajeja ja tehtäviä
Näytelmän lajeja ja tehtäviä
Kirjaklassikoita ja suosikkeja
Sanasto
 
 
 
 
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet