4: Teksti, tyyli ja konteksti  

Tervetuloa aikamatkalle äidinkielen kurssille 4!

Sisilialainen runoilija Empedokles uskoi sielunvaellukseen. Hän saattoi muistaa itsensä lukuisina ihmishahmoina, mutta hän näki menneisyytensä myös kalan, linnun tai pensaan olomuodossa. Ikuinen kiertäminen on kuitenkin vaikeaa ja väsyttävää. Vaikeaa se oli myös Empedokles-herralle. Pysäyttääkseen ajankierron hän hyppäsi tulivuori Etnan kraatteriin, mutta tuo tulivuori heitti ylös hänen toisen sandaalinsa.

Minä, tämän kurssin opiskelija, löysin tuon sandaalin! Ja sandaali alkoi elää, se sopi jalkaani! Nyt uskon minäkin jonkinlaiseen sielunvaellukseen. Vaellan tarinoissa – väsymättä – koko tämän kurssin ajan, muutan niiden kautta olomuotoani. Kannukseni ovat vielä puutteelliset: minulla on vain yksi sandaali, tuo Etnasta taivaan tuuliin lennähtänyt. Mutta kaiken aikaa anturani vahvistuvat.

Aikamatkajalkineen sovittelu on minulle hyvin tavoitteellinen ja tärkeä tapahtuma. Se muistuttaa äidinkielen tekstin valintaa: tarkkailen tekstin lajia, tyyliä, sävyä ja kontekstia. Taitaapa käydä niin, että kenkä vie minua enkä minä kenkää!

Liite 1 ”Kurssin tavoitteet”

Aikamatkalle otan matkaoppaakseni etälukion historian sivut: http://www.oph.fi/etalukio/historia/eurooppa/index.html. Yhdistän siis historian ajan, kurssin Eurooppalainen ihminen ja tarinamatkani.

Sandaalini tarvitsee silloin tällöin suutarin huoltoa, samoin kielenkäyttöni; teen harjoituksia Ylen Abitreenit-ohjelmasta opettajani ohjeen tai tehtäväliitteen mukaan.

Liite-linkki 2 www.yle.fi/abitreenit/suomi.

Kurssin tehtävissä on juokseva numerointi 1-19, ja muut liitetekstit, tekstit teksteistä, on merkitty kirjaimin. Kuvataiteilija Kaj Stenvallin kuvasto tarjoaa postmoderneja välähdyksiä aika- ja tyylikeskustelujen pohjaksi.

Liite 3 ”Ehdotus kurssilaisen tehtäviksi”ÄIDINKIELI
Kurssin etusivu
Antiikki
Keskiaika
Renessanssi
Klassismi
Valistus
Romantiikka
Realismi
Modernismi
Postmodernismi
Sanasto
 
 
 
 
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet