5: Kieli, kirjallisuus ja identiteetti  

Suomen kirjallisuus

Kirja on kuin taskussa kannettava puutarha.
(arabialainen ajatelma)


Perhonen © Mauri Hietala

Sujauta käsi taskuun, ota kirja esille ja astu puutarhaan, katsele, kuuntele, nuuhki, miltä tämä puutarhasi tuoksuu. Aistit monenlaisia vivahteita, jotka yhdessä kokonaisuutena muodostavat kukoistavan puutarhan.

Olet etälukion Äidinkielen ja kirjallisuuden 2. kurssilla (Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa) perehtynyt kirjallisuuden erittelyyn ja tulkintaan sekä 4. kurssilla (Teksti, tyyli ja konteksti) mm. länsimaiseen kirjallisuuteen. Kun nyt tarkastelet Suomen kirjallisuutta sekä sen suhdetta kieleemme ja identiteettiimme, voit hyödyntää näillä edellisillä kursseilla hankkimiasi tietoja ja taitoja samalla tavalla kuin puutarhasi uudet taimet varttuessaan saamaansa hyvää hoitoa.

Kirjallisuudenhistorian opiskelussa voit käyttää tukenasi seuraavaa aikajanaa sekä em.etälukion Historian 3. kurssin verkkomateriaalia.

Ennen kuin rupeat opiskelemaan kurssin sisältöjä, sinun on syytä avata tiettyjä keskeisiä termejä:

Kirja = Suomen kielen perussanakirjan mukaan ”(paksuhko) nidos paperiarkkeja, joissa on tav. painettua tekstiä, kuvia t. molempia; sen muotoisena (joskus useina nidoksina) ilmestynyt t. ilmestyvä kirjallinen tuote”

Kirjallisuus = Juha Rikaman Kirjallisuustieto-teoksen mukaan ”ihmiskunnan kirjoitusten kokonaisuus Shakespearen draamoista vessanseinäaforismeihin ja monikymmenosaisista tietosanakirjoista parin rivin pikku-uutiseen”

Suomen kirjallisuus sen mukaisesti on Suomen kansan kirjoitusten kokonaisuus.

Edellä olevat määritelmät jäävät kuitenkin vajaiksi, sillä meidän kirjallisuuteemme ja identiteettimme kuuluu tärkeänä myös kansanperinne, kirjoittamaton kirjallisuus, eli suullinen perinne aivan samalla tavalla kuin peruna tai nauris hyötypuutarhaan.

Kansalliskirjallisuus = se osa kirjallisuutta, jossa kansan ominaispiirteet selvimmin ilmenevät (Suomen kielen perussanakirja).

ÄIDINKIELI
Kurssin etusivu
Kieli ja identiteetti
Suomen kirjallisuus
Kansanrunous
Kansallisromantiikka
Realismi
Uusromantiikka
Uusrealismi
Modernismi
Sodan jälkeinen aika ja 1950-luvun modernismi
1960-luku Suomen kirjallisuudessa
1970-luku Suomen kirjallisuudessa
Suomen kirjallisuus 1980-luvulta 2000-luvulle
Sanasto
 
 
 
 
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet