1: Tekstin rakenteita ja merkityksiä

Hyvä äidinkielen opiskelija!

Tämä aineisto on tukimateriaalisi asiatekstien kurssille, jossa saat kirjoittamisen ja tekstin tulkinnan ja lukemisen perusohjeita. Opit tarkkailemaan eri tekstilajien piirteitä ja otat huomioon puheesi tai kirjoitelmasi kuulijan tai lukijan. Huomaat, että teksti on harvoin valmis kerralla kirjoittaen; tulos haastaa sinua vaiheittaiseen työn parantamiseen eli ns. prosessikirjoittamiseen.

Teksti syntyy useimmiten toisten tekstien, lähdetietojen tai pohjatekstien tukemana ja virittämänä.

Terästämme tällä kurssilla tiedonhankinnan keinoja. Aineisto (tai ns. pohjatekstit) on sinun tekstillesi usein tietolähde, virike, erittelyn kohde ja monesti myös mielipiteen pohja.

Useimpien tehtäviin virittävien tekstien aihepiiri käsittelee työntekoa, suhdettamme työhön.

Kielenhuollossa eli oikeinkirjoituksessa kertaat seuraavia asioita:

alkukirjaimen käyttöä, yhdyssana- ja yhdysviivaohjeita, pilkun sijoittamista pää- ja sivulauseen välille, omistusliitettä, puheen tai ääntämisen ja kirjoituksen eroja (esim. k-, p-, t-, l-kahdentumaa, muodollisen subjektin välttämistä). Ylen abitreenit-sivuilla on kielenhuollon harjoituksia.

Luet ja kirjoitat seuraavia tekstilajeja: yleisömielipide, vastine, pöytäkirja, kommentti, puheteksti, referaatti, esseevastaus, essee, työhakemus, tiedote.

Kurssin 1 tavoitteet

ÄIDINKIELI
Kurssin etusivu
Asiatekstilajeja ja tehtäviä
Luen
Kirjoitan
Sanasto
 
 
 
 
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet