1: Fysiikka luonnontieteenä Etälukio

Jatkuvuuden laki

Ajatellaan, että avaruusalus on kaukana ulkoavaruudessa, jolloin siihen ei vaikuta juurikaan vetovoimia. Se on aluksi levossa

Klikkaa kerran yllä olevaa flash-objektia, jolloin voit kohdistaa siihen toimintoja.
Aiheuta satelliittiin lyhytaikainen voima klikkaamalla kerran nuoli ylös -näppäintä. Alus käyttää moottoriaan lyhyen ajan, ja siksi sen liiketila muuttuu. Aluksen nopeus on kasvanut lyhyen kiihdytyksen jälkeen. Tämän jälkeen alus liikkuu suhteellisen pienellä vakionopeudella ja alukseen ei vaikuta voimia.

Kiihdytä vielä uudestaan alusta painamalla nuoli ylös -näppäintä noin sekunnin ajan. Aluksen nopeus kasvaa, kunnes voiman vaikutus on lakannut ja sen jälkeen alus liikkuu jälleen vakionopeudella.

Liiketilan muuttaminen vaati siis voimaa.

Jatkuvuuden laki:
Kappale on levossa tai jatkaa tasaisesta suoraviivaista liikettä, kun kappaleeseen ei vaikuta voimia tai vaikuttavien voimien summa = 0.

Tällaista tasaista (suoraviivaista) liikettä ei juuri näe arkielämässä. Yleensä havaitsemamme nopeudet muuttuvat. Alla olevan raketin liike on jokseenkin tasaista.

Esimerkki 1. Kuvaamme ylhäältä päin ympyrälevyä, joka pyörii vaakatasossa ja jonka reunalle on kiinnitetty kappale. Jokin voima pitää kappaleen kiinni levyssä, koska kappaleen nopeus muuttuu (nopeuden suunta muuttuu). Mieti, mihin suuntaan kappale lähtee, jos se irtoaa levystä. Kokeile sitten käytännössä painamalla painiketta.Esimerkki 2. Alla näet alustan päällä kaksi samasta materiaalista tehtyä lieriötä, joista suuremman massa on 10 kg ja pienemmän 2 kg. Voit kokeilla, miten alustaan kohdistuva lyhytaikainen voima, "nopea veto", vaikuttaa lieriöihin. Alustan massa on 2 kg. Miten ilmiö liittyy jatkuvuuden lakiin?


TakaisinSeuraava

FYSIIKKA
Kurssin etusivu
Mittaaminen ja virhearvio
Kokeellisuus ja mallintaminen
Liiketilat ja niiden kuvaaminen
Voima liiketilan muuttajana
Jatkuvuuden laki
Dynamiikan peruslaki
Voiman ja vastavoiman laki
Tehtäviä
Perusvuorovaikutukset ja maailmankaikkeuden rakenteet
Energia
Säteily
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet