5: Suomen vaiheet esihistoriasta autonomian aikaan Etälukio

Vastaukset

  1. Pähkinäsaaren rauhan.
  2. Saksalaisten hansakauppiaiden välittämä rauha Ruotsin ja Novgorodin kiistamaasta. Raja määritti ensimmäisen kerran Ruotsin ja Venäjän rajan Suomen alueella.
  3. Asutus työntyi Perämeren rannikolle jo keskiajalla. Karjalaiset ja venäläiset tekivät hävitysretkiä länteen kiistamaille.
  4. Rahvasta syntyperää ollut kuningas Eerik XIV:n rakastajatar ja sittemmin puoliso. Kaarina Maununtytär (1550–1612) oli Ruotsin kuningattarena 87 vuorokautta. Hän seurasi vallasta syöstyä Eerikiä vankeuteen. Vuonna 1573 Kaarina ja Eerik erotettiin toisistaan. Eerikin kuoltua entinen Ruotsin kuningatar sai elinpaikakseen Liuksialan kartanon. Liuksialasta tuli Kaarina Maununtyttären emännyydessä aikansa tuottoisimpia maatiloja Suomessa.
  5. Sopimuksella Tanska luovutti Suomen Venäjän etupiiriksi.
  6. Vanhan vihan (1500-luvun lopulla) talonpoikaispäälliköitä, sissipäälliköitä rajan yli tehdyillä hävitys- ja ryöstöretkillä.
  7. Täyssinän rauhan raja.
  8. Reformaatioajan jälkeen suoritetuista kirkkojen sisätilojen maalauksista lajin. Maalaukset kustansi Pohjanmaan rovasti, kirkkoruhtinas Jacob Geet 1560-luvulla.  Reformaatiotutkimuksessa perinteisiä väittämiä ovat olleet kuvallisuuden desakralointi ja demystifiointi.
  9. Linnaleiri ulottui 25-vuotisen sodan jälkeen Pohjanmaalle. Maakunnan talonpoikien yhteydet Kaarle-herttuaan.
  10. Talonpoikien tunteenomainen reaktio, talonpoikien aseman heikentymisen synnyttämä reaktio, Kaarlen kiihotus, valtapolitiikka. Niin sanottu renvallilainen tulkinta on korostanut talonpoikaista affektiivista spontaanireaktiota, ja Heikki Ylikangas on korostanut  kapinan taloudellisia ja sosiaalisia taustoja.
HISTORIA
Kurssin etusivu
Esihistoriallinen Suomi
Kiistamaa lännen ja idän kesken
Alamaisia ja kapinoitsijoita
Rälssi ja talonpoika
Kalmarin unioni ja Suomi
1500-luvun kronologiaa
Kustaa Vaasan toimet Suomessa
Veljesriidasta nuijasotaan
Tehtäviä
Suurvallan osana
Isovihasta kustavilaisuuteen
Ruotuväki puolustustaistelussa
Käsitteet
YO-tehtäviä
Lähteet
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet