5: Suomen vaiheet esihistoriasta autonomian aikaan Etälukio

Esihistoriallinen Suomi

Esihistorialliseksi ajaksi sanotaan sitä osaa ihmiskunnan menneisyydestä, josta ei ole olemassa kirjallisia lähteitä.  Esihistoriaa koskevat tietomme perustuvat pääosaltaan hautalöytöihin, asunnonpohjiin ja käyttöesineisiin, joita  arkeologinen tutkimus on selvittänyt. Muinaisuuden selvittämistä tehdään nykyään laaja-alaisena tieteiden välisenä yhteistyönä. Miten Suomi asutettiin? Keitä olemme? Milloin pyyntielinkeinojen harjoittajasta tuli Suomessa maanviljelijä? Millainen oli muinaisten asukkaiden hengenelämä?

Esihistoriaa tutkiva perustiede on arkeologia.  Arkeologian lähdeaineisto on jatkuvasti kasvavaa ja todistusarvoltaan muuttuvaa. Vaikka kuva menneisyydestä tutkimuksessa jatkuvasti tarkentuu, arkeologiassa lähdeaineiston tulkintaan kuuluvat sanat ”mahdollisesti” ja ”kenties”. Esihistoriallinen aika on jaettu kolmeen pääkauteen, ikäjärjestyksessä kivi-, pronssi- ja rautakauteen, sen mukaan, mistä materiaalista kullakin kaudella työkalut ja aseet on valmistettu. Jako kivi-, pronssi- ja rautakauteen on tavallaan keinotekoinen, mutta se on säilyttänyt asemansa esihistorian periodisoinnissa huolimatta siitä, että muitakin tärkeitä ilmiöitä – kuten maanviljelyyn siirtyminen – olisi mahdollista nostaa aikakausien tunnusmerkiksi.

Esihistorian esineiden ajoituksessa käytetään sekä suhteellista että luonnontieteisiin perustuvaa absoluuttista ajoitusta. Nykyisen Suomen alueella ihminen on asunut ainakin kymmenentuhatta vuotta. 1990-luvulla tutkimus antoi ensimmäisiä todisteita viimeistä jääkautta edeltävästä asutuksesta.

Kristiinankaupungin alueella lähellä Karijoen rajaa sijaitsevan Susiluolan vanhimmat löydöt ovat jopa yli 100 000 vuotta vanhoja. Löydöt ovat tieteellisesti kiistanalaisia. Karijoen Susiluola kesällä 1999. Valokuva J. Kauhanen 1999.

HISTORIA
Kurssin etusivu
Esihistoriallinen Suomi
Suomen esihistorian kronologia
Keitä me olemme
Pyynnistä viljelyyn
Muinaissuomalainen raudanpoltto
Muuttuvat uskomukset
Tehtäviä
Kiistamaa lännen ja idän kesken
Alamaisia ja kapinoitsijoita
Suurvallan osana
Isovihasta kustavilaisuuteen
Ruotuväki puolustustaistelussa
Käsitteet
YO-tehtäviä
Lähteet
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet