4: Ihminen, ympäristö ja kulttuuri Etälukio

Tervetuloa historian aikamatkalle!

Tämä historian kurssi valottaa ihmisen elämää aikojen alusta nykypäivään. Ihminen on aina ollut hyvin riippuvainen ympärillään olevasta luonnosta. Luonto on muovannut ihmisen, ja ihminen puolestaan muuttaa luontoa saadakseen siitä elantonsa.

Elämä ei ole ollut koskaan helppoa. Jos tyytyy keräämään ravintonsa suoraan luonnosta, on oltava ahkera ja sinnikäs, silti saalis voi olla aivan olematon. Maanviljely taas sitoo suurimman osan kansasta "turpeeseen": on pakko viljellä maata, joko vierasta tai omaa, halusipa sitä tai ei. Maataloudesta teollisuustuotantoon siirtyminen taas muuttaa maatyöläiset tehdastyöläisiksi. Vasta nykyaikaisessa koulutusyhteiskunnassa ihmisillä on aikaisempaa suurempi vapaus päättää itse omasta elämästään.

Silti voidaan kysyä, onko elämä ajan myötä muuttunut helpommaksi. Mieleiseen koulutukseen pääseminen ja sopivan työn löytäminen vaatii kovaa ponnistelua ja jonkin verran onneakin. Miljoonat ihmiset maapallolla elävät edelleen ilman riittävää toimeentuloa. Tekniikkakin saattaa pettää ja luonnonvoimat yllättää missä päin maapalloa tahansa. Luonto ei myöskään ole ehtymätön aarreaitta, jota ihminen voi rajoituksitta hyödyntää omiin tarpeisiinsa.

Lukion historian kurssi Ihminen, ympäristö ja kulttuuri auttaa ymmärtämään ihmisen ja luonnon välistä suhdetta historian eri vaiheissa pyyntitaloudesta globaaliin talouteen. Jos opiskelet päivälukion opetussuunnitelmien mukaan, tämä kurssi on pakollinen kurssi (HI 1). Aikuislukion opetussuunnitelmaa noudattavalle kurssi on valinnainen (HI 4).


HISTORIA
Kurssin etusivu
Ihminen, ympäristö ja kulttuuri
Keräily- ja pyyntikulttuuri
Viljelykulttuuri
Korkeakulttuurit
Kehitys Euroopassa
Teollinen kulttuuri
Testitehtäviä
YO-tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet