Johdanto Etälukio

Mitä historia on ja mihin sitä tarvitaan?

Palmuja Ross Islandin saarella

Mitä hyötyä on historian tuntemuksesta?
Voiko ihminen vaikuttaa historian kulkuun?
Onko ihminen luonnon herra?

Brittivallan jäänteitä palmujen alla pienellä Andamanien saariryhmään kuuluvalla Ross Islandin saarella. Siirtokuntaa kohtasi tuho toisessa maailmansodassa japanilaisten vallattua saaren.

Lukion oppiaine historia käsittää useita kursseja, joista osa on pakollisia, osa valinnaisia. Oman lukiosi opetussuunnitelmasta valitsemasi historian kurssit voit yleensä suorittaa haluamassasi järjestyksessä. Opiskeluaineisto koostuu oppikirjasta, www-aineistosta ja radio- ja tv-ohjelmista sekä oman etäopettajasi laatimasta etämateriaalista.

Historia on humanistinen aine ja sen keskiössä on ihminen, human being, sinä ja minä. Historian avulla voimme ikään kuin pidentää omaa elämäämme ja laajentaa tiedon horisonttiamme vuosituhansilla. Voimme myös oppia tarkastelemaan omaa elämäntilannettamme uusista näkökulmista, esimerkiksi yrittäessämme hahmottaa maailmaa työmiehen silmin, joka ahersi pyramidityömaalla faaraoiden maassa 4000 vuotta sitten.

Tarvitsemme historiaa ymmärtääksemme, miksi ihminen on toiminut historiansa aikana niin kuin on toiminut, ja mitä seurauksia hänen tekemisistään on ollut hänen itsensä ja koko luomakunnan kannalta. Kuten antiikin aikana sanottiin, historia opettaa elämään tätä päivää tai tieto maailmasta auttaa toimimaan oikein. Se, miten me ratkaisemme ajankohtaisia yhteiskuntaan, ympäristöön tai kansainvälisiin suhteisiin liittyviä ongelmia, perustuu juuri tietoihimme. Ihminen on ainakin osaksi vastuussa siitä, millaiseksi huomispäivä maapallolla muodostuu.


HISTORIA
Mitä historia on?
Historiatiede
Keinoja hallita mennyttä aikaa
Viestinnän historiaa
Miten opiskelen historiaa?
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet