2: Kansainväliset suhteet Etälukio

Tervetuloa teatteriin!

Puitteita, joissa maailmanpolitiikkaa ja kansainvälisiä suhteita harjoitetaan, voidaan tarkastella teatterina, jossa esiintyy valtioita ja niiden johtajia. Esitystä varten ei ole olemassa valmista käsikirjoitusta, vaan näytelmän juoni etenee näyttelijöiden kykyjen varassa. Tilanteet politiikan näyttämöllä muuttuvat koko ajan. Jatkuva kilpailu ja pelko roolinsa menettämisestä luovat jännitteitä ja rasittavat näyttelijöiden välisiä suhteita. Kuka on ystävä? Keneen voi luottaa? Lukion historian kurssi Kansainväliset suhteet selvittelee maailmanpolitiikan valtakuvioita 1800-luvulta nykypäivään. Maailmanpolitiikan näyttämö tarjoaa mielenkiintoista, vaikkakaan ei aina kovin kaunista katseltavaa.

Etälukion www-sivut esittelevät lyhyesti näytelmän juonen ja pääosien esittäjät. Syventävä tieto löytyy oppikirjoista ja kurssia varten tehdystä TV-ohjelmasta Kansainväliset suhteet. Länsimaissa kansainvälisiä suhteita on tähän asti tutkittu ja tulkittu pääasiassa oman kulttuurin näkökulmasta. Tarve laajentaa tarkastelukulmaa muiden kulttuurien suuntaan on kasvanut. Kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat mukana teemoina kaikissa koulun oppiaineissa.

Ajankohtaislähetykset maailman maista ja kulttuureista sisältävät useimmiten sotia, katastrofeja ja kriisejä eli vain negatiivisia asioita, jotka ylittävät uutiskynnyksen. Tämä kurssi pyrkii antamaan syvällisempää tietoa tapahtumien syistä. Ilman tietoa konfliktit, joita media meille päivittäin esittelee, jäävät helposti vieraiksi ja etäisiksi. Kurssin tavoitteena on lisätä ymmärrystämme siitä, mitä maailmanpolitiikan näyttämöllä juuri nyt tapahtuu. Samalla voimme miettiä, mihin suuntaan poliittista näytelmää kannattaisi mielestämme ohjata.

HISTORIA
Kurssin etusivu
Prologi: Kansainväliset suhteet
1. näytös: Kaunis aikakausi
2. näytös: Suuri maailmanpalo
3. näytös: Uusi maailmanjärjestys
4. näytös: Toinen maailmansota
5. näytös: Kylmä sota
6. näytös: Muuttuva kansainvälinen järjestelmä
Epilogi
YO-tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet