6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Buddhalaisuuden levinneisyys

Buddhalaisuuden varhaisinta suuntausta kutsutaan nimellä theravada tai hinayana (pieni vaunu). Se painottaa luostarilaitoksen merkitystä ja korostaa henkilökohtaista valaistumista. Suuntaus levisi Intiasta Sri Lankaan ja edelleen Kaakkois-Aasiaan. Buddhasta tuli suosittu maalausten ja veistotaiteen aihe. Eri maissa Buddhan muotokuvat saivat omat kansalliset ja tyylilliset piirteensä. Myanmar (Burma), Thaimaa, Laos ja Kambodzha ovat edelleen hinayana-maita.

Mahayana-buddhalaisuus (suuri vaunu) on hinayana-buddhalaisuutta vapaamielisempi suuntaus, joka levisi pohjoista reittiä Himalajan alueelle ja sieltä Kiinaan ja muualle Kaukoitään. Mahayanasta kehittyi vielä vajrayana (timanttipolku), jota kutsutaan myös tantriseksi buddhalaisuudeksi. Tiibetin ja Mongolian buddhalaisuus edustavat tätä buddhalaisuuden kolmatta suuntausta. Länsimaihin vajrayana on levinnyt tiibetiläispakolaisten välityksellä sen jälkeen, kun Kiinan kansantasavalta miehitti Tiibetin 1950-luvulla.

Intian Bodhgaya   Buddhalaisen kulttuurin kansainvälinen keskus?

Buddhan siirtymistä nirvanaan kuvataan stupa-kumpujen avulla. Vanhin säilynyt stupa on Asokan rakennuttama puolipallon muotoinen Sanchin stupa Intiassa. Stupan sisällä voidaan säilyttää myös Buddhaan liittyviä pyhäinjäännöksiä. Stupa symboloi henkistymistä mutta myös maailmanrauhaa tai koko maailmankaikkeuden harmoniaa. Se voi olla samalla temppeli, jossa voi hiljentyä rukoukseen. Stupat ovat erinäköisiä, erikokoisia ja erinimisiä buddhalaisuuden laajalla vaikutusalueella. Itä-Aasiassa on esimerkiksi pagodeja, Thaimaassa chedejä ja Tiibetissä tsörteneitä.

HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Sota ja kulttuuri
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Buddhalaisuuden levinneisyys
Islamin valtapiiri
Euroopan maiden valtapiiri
Testaa tietosi
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet