6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Iran ennen ja nyt

Iranin/Persian kuuluisimpana hallitsijana pidetään Kyyros II:ta (559–529 eaa.), joka valloitti Babylonian ja perusti historian ensimmäisen maailmanvallan.  Maailmanvallan symbolina oli suurisiipinen kotka. Alueella oli kuitenkin valtioita jo ennen arjalaisten maahantuloa noin vuonna 1000 eaa.

Kotka   Vallan symboli muinaisessa Iranissa?

Persialaiset taistelivat kreikkalaisia vastaan, mutta hävisivät Marathonissa 490 eaa.  Persia joutui seuraavalla vuosisadalla ensin kreikkalaisten, sitten roomalaisten vallan alle. Tuona aikana persialainen kulttuuri sai vaikutteita monikansallisesta hellenistisestä kulttuurista. Persialaiset pääsivät kuitenkin takaisin vallan kahvaan 200-luvulla.

Sassanidien 200–600-luvuilla hallitsemaa Persiaa pidetään persialaisen kulttuurin kukoistuskautena.  Zarathustralaisuus nostettiin uudestaan valtion virallisen uskonnon asemaan. Temppelit ja palatsit saivat mahtavat tiiliholvit, suuret kupolit sekä pihaa kohti avoimet hallit, divaanit. Miniatyyrimaalauksista tuli suosittu taidemuoto ja persialaisesta matosta käsite kaikkialla maailmassa.

Arabiarmeijoiden edetessä Persian maaperällä 600-luvulla Persia alkoi islamilaistua. Persian hallitsijat suosivat kuitenkin islamin shiialaista suuntausta erotukseksi arabien sunnalaisuudesta. 1500-luvulta 1700-luvulle Safavidien Persia oli osa siitä islamilaisesta hunnusta, johon maailma oli kiedottuna uuden ajan ensimmäisinä vuosisatoina. Suurimman osan hunnusta muodosti Osmanien sulttaanikunta ja ylellisimmän Intian mogulivaltakunta.

Teollistumisen aikakaudella Persiasta/Iranista tuli öljykenttineen, maakaasuvaroineen ja muine raaka-aineineen läntisten teollisuusvaltioiden kiistakapula. Valtataistelua on käyty monin keinoin, myös mielikuvin. Länsivaltojen tuella hallinneet shaahit etsivät vallalleen oikeutusta muinaisesta Kyyroksen Persiasta. Shiialainen papisto sen sijaan tuomitsi shaahien, arjalaisten kuninkaiden, loisteliaan hovinpidon ja veljeilyt länsivaltojen kanssa.

Shaahien vallan vuonna 1979 lopettanut ja vallankumouksen toimeenpannut shiialainen papisto korostaa, että valta maassa kuuluu Allahille. Papiston valta perustuu sen kykyyn toteuttaa Allahin tahtoa. Jos Iran tarvitsee Allahin mielestä ydinvoimaa korvaamaan hupenevia öljyvaroja, ei Yhdysvallat eikä YK voi kieltää iranilaisia kehittämästä ydinteknologiaa.

HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Sota ja kulttuuri
Ensimmäiset maailmanvaltakunnat
Iran ennen ja nyt
Testaa tietosi
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet