6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Islamin valtapiiri

Alhambra, Granada   Red Ford, Delhi
Islamilaista arkkitehtuuria. Toinen hallitsijan palatsi sijaitsee idässä Intiassa, toinen lännessä Espanjassa.Kumpi on kumpi?

Islam kasvoi arabialaisen paimentolaiskansan uskonnosta nopeasti maailmanuskonnoksi. Pyhä sota laajensi Arabian valtakuntaa lännessä Atlantille ja idässä Intiaan. Vieläkin suuremman valtakunnan perusti toinen paimentolaiskansa, Keski-Aasian mongolit. Mongolit tuhosivat Arabian valtakunnan, kääntyivät muslimeiksi ja hallitsivat 1200- ja 1300-luvuilla aluetta Itä-Euroopasta Kiinaan.

Mongolivalta pakotti useita kansoja jättämään kotiseutunsa ja etsimään uusia asuinsijoja. Turkkilaisia kansoja eteni muslimien sydänmaille, ja ne perustivat johtajansa mukaan nimetyn Osmanien valtakunnan. Alueen uudet valtiaat suosivat islamin sunnalaista suuntausta, mutta sen kanssa vaikutusvallasta kilpaili shiialainen Iran. Ensin mongolien, sittemmin eurooppalaisten pelossa nämä kaksi islamilaista valtiota joutuivat kuitenkin sietämään ja tukemaankin toisiaan.

Valloitussotien avulla turkkilais-persialainen kulttuuripiiri laajeni yhä kauemmaksi. Intian monista muslimivaltioista pitkäikäisin oli 1400-luvulla syntynyt Mogulien valtakunta. Nimi johtuu laajan imperiumin perustajan sukulaisuudesta mongolien (mogulien) legendaarisille sotapäälliköille Tsingiskaanille ja Timurlenkille. Intian muslimikauppiaiden harjoittama kaukokauppa edesauttoi Kaakkois-Aasian ja Itä-Afrikan islamilaistumista.

Maailman islamilaistumista on nimitetty orientaaliseksi globalisaatioksi. Uuden ajan alkaessa laajimmat ja vauraimmat muslimien johtamat valtiot olivat Turkki, Iran ja Intia. 1800- ja 1900-luvuilla ne joutuivat kuitenkin luovuttamaan määräämisvaltaansa yhä enenevässä määrin Euroopan merivalloille.

HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Sota ja kulttuuri
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Buddhalaisuuden levinneisyys
Islamin valtapiiri
Euroopan maiden valtapiiri
Testaa tietosi
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet