6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen

Kansainvälinen tavaranvaihto oli linkittänyt vanhan maailman yhdeksi vuorovaikutusverkoksi ajanlaskumme alkuun mennessä. ”Seitsemästä merestä” keskeisin oli helposti ylitettävä Intian valtameri. Kaksi kertaa vuodessa suuntaansa vaihtava monsuunituuli vei purjelaivan haluttuun satamaan ja tuulen käännyttyä sieltä takaisin.

Intian valtameri

Mikä meri?

Afrikan, Arabian niemimaan, Intian, Indonesian saariston ja Kiinan välistä merikauppaa täydensi satamista kauas sisämaahan ulottuva karavaanikauppa. Valtamerikauppaan verrattuna karavaanikauppa oli pienimuotoisempaa.  Kamelin selkään kannatti kuormata vain kalliita ja vähän tilaa vieviä ylellisyystuotteita kuten silkkikankaita, suitsukkeita tai hajusteita. Kun mongolit olivat arojen herroja, idän ja lännen välinen karavaanikauppa oli vilkasta. Majatalot seraljit velvoitettiin huolehtimaan silkkitietä matkaavista.

Islamilainen kulttuuri arvosti muita kulttuureja enemmän kauppiasluokkaa, olihan profeetta Muhammed itsekin ollut kauppias. Kaupan kansainvälistymistä edisti islamilainen laki sharia, jota kaikkien muslimien tuli noudattaa maasta ja kansallisuudesta riippumatta.

Eurooppalaisten oli pakko oppia ensin purjehtimaan Atlantin vaarallisilla vesillä päästäkseen maailmankaupan keskuksiin. Etsiessään merireittejä Intian valtamerelle he samalla ”löysivät” ja valloittivat kaksi uutta maanosaa, Amerikan ja Australian. Uusien maanosien myötä kulttuurien välinen vuorovaikutus laajeni koko maapallon kattavaksi.

Merireitit
Merkittäviä kauppapaikkoja globalisaation historiassa. Katso kaupunkeja myös ensimmäisten maailmanvaltakuntien kartassa. Klikkaamalla yllä olevaa karttaa saat siitä suurennoksen. Klikkaamalla kaupunkien nimiä saat niistä lisätietoja.

Tehtäviä:

  1. Etsi kartalta vanhan maailman ”seitsemän merta”? Mitkä ovat nykymaailman seitsemän merta?
  2. Yhdelläkään Intian valtameren rantavaltiolla ei ollut hegemonista asemaa kansainvälisessä kaupassa. Silti Kiinaa sanottiin ”ensimmäiseksi vertaistensa joukossa”. Mitä tällä ilmaisulla tarkoitetaan? Miksi Kiina oli vahva toimija kansainvälisessä tavaranvaihdossa?
  3. Kiina oli keisarijohtoinen maatalousvaltio, mutta keisarit edistivät tietoisesti rahatalouteen siirtymistä ja vapaiden markkinoiden syntyä. Millä keinoin? 
  4. Mihin perustui kamelin ylivoimaisuus kuormaeläimenä karavaanikaupassa?
  5. Mitkä olivat tärkeimmät ja eniten voittoa tuottaneet kauppatavarat karavaani- ja Intian valtameren kaupassa?
  6. Mitä maksuvälineitä käytettiin kansainvälisessä tavaranvaihdossa?
HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Sota ja kulttuuri
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Monikulttuurinen Kaakkois-Aasia
Testaa tietosi
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet