6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Monikulttuurinen Kaakkois-Aasia

Kaakkois-Aasiaan muodostui kulttuurisesti omintakeinen alue Intian ja Kiinan väliin. Alueen paikalliset johtajat suosivat aluksi Intian mallin mukaisia sakraalisia kuningaskuntia. Uskomuksena oli, että se, joka hallitsee Vedat, kykenee toimimaan kuninkaana, tuomarina ja armeijan ylipäällikkönä. Kun muslimeista tuli maailmankaupan valtiaita, islamin suosio alueella kasvoi. Hindu- ja buddhalaisvaltiot saivat väistyä islamilaisten ruhtinaskuntien tieltä.

Luonnonvaroiltaan rikas Kaakkois-Aasia veti puoleensa väkeä kaikkialta maailmasta. Satamakaupungeissa kohtasivat intialainen, kiinalainen, islamilainen ja 1500-luvulta alkaen myös eurooppalainen kulttuuri. Kristinusko sai jalansijaa paikoissa, joihin hindulaisuus, buddhalaisuus tai islam ei vielä ollut ehtinyt juurtua.

Intialaiset kutsuivat Kaakkois-Aasian mannerosaa Kultamaaksi, Suvarnabhumi, ja saaria Kultasaariksi, Suvarnadvipa. Nimet Indokiina ja Indonesia ovat eurooppalaista perua. Malakan salmien kautta kulkevan kansainvälisen merikaupan valvonta on tuonut valtaa ja rikkauksia. Taistelu tukikohdista onkin muuttanut alueen valtiollista karttaa monta kertaa.

Thai-kansa  Kultamaan kansa, jolta kuvan kultainen Buddha on saanut tyylilliset piirteensä?
HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Sota ja kulttuuri
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Monikulttuurinen Kaakkois-Aasia
Testaa tietosi
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet