6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Kaksi sisarkulttuuria

Islamilaisuutta ja kristinuskoa on pidetty toistensa sisarkulttuureina, ovathan molempien kulttuurien juuret Lähi-idän ja Välimeren alueen korkeakulttuureissa. Arabian maailmanvaltakunnan hallitsijat kalifit pitivät islamia kaiken inhimillisen tiedon perijänä ja vaalijana. Tieteen ja tutkimisen tarkoituksena oli oppia tuntemaan paremmin maailmaa ja sen Luojaa, Allahia.

Islamilainen kulttuuri on kulttuurisulauma. Arabian perinnäistapoihin liitettiin palasia niin juutalaisesta, persialaisesta, kreikkalais-roomalaisesta kuin myös intialaisesta ja kiinalaisesta perinteestä. 700-luvulla perustettuun Bagdadiin kutsuttiin oppineita kaikkialta valtakunnasta kääntämään arabian kielelle merkittäviä tieteellisiä teoksia. Bagdadin kaltaisia suuria kulttuurikeskuksia sijaitsi eri puolilla laajaa valtakuntaa.

Islamilaisia tiedemiehiä arvostettiin koko maailmassa, erityisesti ”sivilisaation äärimmäisellä reunalla” sijainneessa kristillisessä Länsi-Euroopassa. Kreikkalaiset ja intialaiset lähteet apunaan he kehittivät tieteitä, kuten arkkitehtuuria, matematiikkaa, tähtitiedettä ja lääketiedettä. Intialainen kymmenlukujärjestelmä ja intialaiset numerot olivat käytössä islamilaisessa maailmassa useita vuosisatoja, ennen kuin ne omaksuttiin Euroopassa.

Lain ja lain kunnioituksen katsotaan periytyneen niin Eurooppaan kuin myös islamilaiseen maailmaan antiikin ajoilta. Arabian valtakunta tarvitsi yhtenäistä lakia, joka ohjaisi sekä kalifia että tuomareita päätöksenteossa. Lakijärjestelmä sharia kehittyi 700 – 900-luvuilla ja sitä pidettiin omana aikanaan yhtenä uskonnon suurimmista siunauksista. Sen tavoitteena oli muun muassa oikeudenmukaisuus, tasa-arvoisuus, vauraus ja ihmisarvon edistäminen.

Hagia Sofia

Temppeli, jossa sekä Rooman keisari että Turkin sulttaani ovat palvelleet Jumalaa?


Euroopassa kristinusko ja islam olivat keskenään kilpailevia uskontoja ja kulttuureja. Pyhät sodat ja ristiretket kuuluvat erottamattomasti keskiajan historiaan. Kristityt vallanpitäjät halusivat säilyttää Euroopan kristillisenä maanosana. Vuosisatoja kestäneistä sodista huolimatta tai juuri niiden ansiosta Euroopan valtiot saivat taloudellisen ja poliittisen johtoaseman. Siinä niitä auttoivat tiede ja tekniikka, joiden kehittämistä nopeutti idän kulttuureista hankittu tietotaito.
HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Sota ja kulttuuri
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kaksi sisarkulttuuria
Kiina ja muu maailma
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet