6: Kulttuurit kohtaavat Etälukio

Kulttuurien synty

Ihmisen kulttuurikehitys on tapahtunut hyppäyksittäin. Ensimmäinen suuri askel oli viljanviljely. Siellä, missä pyyntikulttuuri ja viljelykulttuuri kohtasivat, pyyntitalous sai väistyä maanviljelyn tieltä. Taito viljellä maata mahdollisti kaupunkiasutuksen. Ensimmäiset kaupunkien väliset vuorovaikutusverkot syntyivät viljaviin jokilaaksoihin. Kylä- ja kansankulttuurin yläpuolelle nousi temppeleissä ja ruhtinaiden hoveissa vaalittu korkeakulttuuri.

Niilin korkeakulttuuri
Mikä korkeakulttuuri?

Maanviljelijät elättivät kaupunkilaiset maksamalla veroja, mutta myös maaseutu hyötyi kaupunkien olemassaolosta. Niin arojen paimentolaiset kuin kylien maanviljelijät voivat hankkia kaupungista tarvekaluja ja ylellisyystavaroita, jollaisia he eivät itse olisi pystyneet tuottamaan tai valmistamaan. Siellä, missä paimentolaiset suojelivat kauppakaravaaneja, kaukaisetkin syrjäseudut pääsivät mukaan kaupunkien keskinäiseen vuorovaikutusverkkoon.

Kolme vanhinta korkeakulttuuria saivat yhteyden toisiinsa jo hyvin varhain. Mesopotamian alue muodosti eräänlaisen kulttuurisillan Niilin ja Induksen jokilaaksokulttuurien välillä. Toinen laaja kaupunkiverkoston alue syntyi Kiinaan. Myös Amerikan mantereella oli kaksi korkeakulttuurialuetta, Keski-Amerikassa Jukatanin niemimaalla ja Etelä-Amerikan Andeilla.

Kaupungit ovat edelleen paikkoja, joihin sekä ihmiset että heidän tietämyksensä kasaantuvat. Tällä hetkellä yli puolet maapallon väestöstä asuu kaupungeissa.


Ensimmäiset korkeakulttuurit
Klikkaamalla väritetyistä alueista saa suurennoksen.

Tehtäviä:

 1. Viljavien jokilaaksojen kaupunkikulttuurit synnyttivät monumentaalisia rakennuksia, valtavia palatsi- tai temppelialueita. Tutustu kartan avulla ensimmäisten korkeakulttuurien kaupunkiverkkoihin.
 2. Mitä tiedetään kaupunkielämästä varhaisissa korkeakulttuureissa? Etsi a) yhtäläisyyksiä ja b) eroavuuksia Lähi-idän, Indus-laakson, Keltaisenjoen ja Keski-Amerikan vanhojen kaupunkikulttuurien välillä.
 3. Mitä tietoa meillä on ensimmäisten korkeakulttuurien välisistä vuorovaikutussuhteista? Tutki myös karttaa. Mitä tarkoittaa ns. vanha maailma?
 4. Kaupunkikulttuurilla on omat varjopuolensa. Jos ympäristösaasteet pääsevät pilaamaan pahoin ilmakehää, eteen voi tulla pakollinen ”paluu luontoon”. Silloin alkuperäiskansojen tieto siitä, miten eletään luonnon keskellä luonnon ehdoilla, voi nousta arvoon arvaamattomaan. Mitä alkuperäiskulttuureja on vielä olemassa, ja mitkä ovat niiden tulevaisuuden näkymät nykyisessä globaalissa taloudessa?

Pohdintatehtäviä:

 1. Vertaa Sakkaran porraspyramidia Egyptissä Teotihuacanin aurinkotemppeliin Keski-Amerikassa. Miten voidaan selittää samankaltaisuudet toisistaan kaukanakin sijainneiden korkeakulttuurien välillä?
 2. Ovatko seuraavat väitteet mielestäsi tosia vai epätosia?
  1. Samankaltaisuudet maapallon eri kulttuurien välillä johtuvat siitä, että nuoremmat kulttuurit ovat ottaneet mallia vanhemmista kulttuureista.
  2. Kulttuurit ovat muotoutuneet samankaltaisiksi toisistaan riippumatta, koska ihmiset ovat keskenään samankaltaisia tarpeineen ja kykyineen.
  3. Jokilaaksokulttuurien elinympäristöt muistuttavat toisiaan. Samankaltainen ympäristö tuottaa samankaltaista kulttuuria.
  4. Maapallon kulttuurit ovat keskenään hyvin erilaisia.
 3. Kummassa on mielestäsi mielekkäämpää ja/tai turvallisempaa asua, yli kymmenen miljoonan asukkaan jättikaupungissa megapolissa vai pienessä heimoyhteisössä keskellä viidakkoa ilman tietä ja sähköä?
HISTORIA
Lähde matkaan! Welcome on board!
Kulttuurit kohtaavat
Kulttuurien synty
Mesopotamia
Niilin laakso
Induslaakso
Keltainenjoki
Keski-Amerikka
Andien korkeakulttuuri
Testaa tietosi
Sota ja kulttuuri
Uskonto ja kulttuuri
Uskonto, yhteiskunta ja kulttuuri
Kansainvälinen kauppa ja kulttuurien kohtaaminen
Maailmanuskontoja ja maailmankulttuureja
Kieli, kirjallisuus ja kulttuuri
Tietotaito ja kulttuurikehitys
Kulttuurien tulevaisuudesta
YO-kirjoitusten tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet