3: Suomen historian käännekohtia Etälukio

Suomen historian käännekohtia

Jääkausi
10 000 eKr
suomalaisugrilaista väestöä
suomalaiset heimot muodostuvat
500 eKr
Turun hiippakunta = Itämaa: 
roomalaiskatolinen kirkko rakentaa organisaationsa muinais-suomalaisen pitäjälaitoksen varaan
1100
Suomen herttuakunta
Suomen hallinto Tukholma-johtoiseksi
1500
Suomen suuriruhtinaskunta
Suomi saa autonomisen aseman Venäjän yhteydessä
1809
Suomi itsenäistyy
1917
Suomesta Euroopan unionin jäsenmaa
1995

Mitä vastaisit kysymykseen, kuinka vanha Suomi on? Jos joutuisit valitsemaan vastauksesi vaihtoehdoista a) 100 vuotta, b) 200 vuotta, c) 1000 vuotta tai d) 10000 vuotta, mikä olisi mielestäsi lähimpänä totuutta?

Itse asiassa voisit valita minkä tahansa annetun vaihtoehdon, sillä jokaista vastausta voidaan pitää perustellusti totena: a) Suomi hyväksyttiin suvereeniksi valtioksi vajaat sata vuotta sitten, b) se sai autonomian eli sisäisen itsenäisyyden parisataa vuotta sitten, c) suomalaisten heimojen asuttama alue liitettiin osaksi kristillistä Eurooppaa Ruotsin valtion ja roomalaiskatolisen kirkon toimesta vajaa tuhat vuotta sitten ja d) Suomen maaperää on asutettu jo niistä ajoista lähtien, jolloin se paljastui vesimassojen alta viimeisen jääkauden jälkeen eli noin 10000 vuotta sitten.

Kun suomalaiset julistivat maansa suvereeniksi valtioksi 1917, heillä oli jo sadan vuoden ajalta kokemuksia siitä, mitä valtiollinen itsehallinto merkitsee käytännössä. Suomi oli erotettu Ruotsista vuonna 1809 ja liitetty Venäjän keisarikuntaan autonomisena sisäisesti itsenäisenä suuriruhtinaskuntana. Kysymykseen Suomen iästä b-vaihtoehto voikin tuntua monen mielestä hyvältä vastausvalinnalta: Suomi sellaisena maantieteellisenä alueena ja kansallisena käsitteenä, kuin me sen tänään tunnemme, syntyi Euroopan poliittisten myllerrysten seurauksena 1800-luvun alussa eli noin 200 vuotta sitten.

Tässä historian kurssissa tutustutaan tarkemmin Suomen autonomian ja itsenäisyyden aikaan. Parin viime vuosisadan murroskausia tai käännekohtia voidaan kuvata Suomi-neidon ikäkausina. Käännekohtia voidaan tarkastella myös kansamme "sukutarinana", jos oletamme yhden sukupolven iäksi noin 40 vuotta.

Suomen historian käännekohtia -kurssia syventävät etälukion samannimiset radio- ja TV-ohjelmat.

Testaa tietosi

HISTORIA
Kurssin etusivu
Suomen historian käännekohtia
Suomi-neidon kokokuva
Testaa tietosi
Suomi-neito syntyy
Suomi voimistuu
Suomesta täysi-ikäinen
Suomi pitää pintansa
Suomi yhteisössä
Syventäviä tehtäviä
YO-tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet