2: Ympäristö, paikka ja tila

Tehtävä 1

Suunnittele itsellesi tai perheellesi unelmien asunto. Pohdi elämäntapaasi, harrastuksiasi ja tilantarvettasi. Mieti Alvar Aallon ajatuksia hyvästä asumisesta. Piirrä asunnon pohjakuva mittakaavassa 1:50 (1 cm = 50 cm). Määrittele ilmansuunnat. Merkitse pohjakaavaan huonekalujen sijainti ja kiinteät kalusteet, esim. keittiökalusteet. Maalaa jostain asunnon kohdasta näkymä. Valitse tietty tarkastelupiste asunnostasi ja tee maalaus edessäsi olevasta näkymästä.

Ennen työhön ryhtymistä pohdi seuraavia kysymyksiä. Kirjaa ajatuksesi portfolioosi.

  • Mitä tiloja tarvitset (h+k+kh+wc+s+vh+kkh+p)?
  • Kuinka paljon tarvitset neliöitä?
  • Kuvaile tiloja.
  • Onko asuntosi kerrostalossa, rivitalossa, paritalossa vai omakotitalossa, ja onko se päätyhuoneisto, läpitalon huoneisto, ullakkohuoneisto, ylin kerros, maan tasolla jne?
  • Milloin asuntosi on rakennettu, mikä on rakennustyyli ja mikä rakennusmateriaali (rapattu kivitalo, tiilitalo, elementtitalo, lautatalo, hirsitalo, muu)?
  • Mikä tekee asunnosta unelma-asunnon? Esimerkiksi se voi olla avaruus, valoisuus, materiaalit, varustus, säilytystilat, näköala, sauna, terassi, sijainti.
  • Missä asuntosi sijaitsee? Mitä arvostat sijainnissa? Esimerkiksi olet voinut valita asuinpaikkasi seuraavien syiden takia: luonnon rauha, ranta, keskusta, lähellä palveluja, hyvät kulkuyhteydet, naapuristo, arkkitehtuuri ympärillä, ulkoilumahdollisuudet.

Tavoite

Tehtävän tavoitteena on oppia esittämään omia asumistoiveitaan kuvallisesti ja lukemaan pohjapiirustuksia.


Tehtävä 2

Tutki jonkin vieraan kulttuurin rakennuksia. Suunnittele asumus ottaen huomioon luonnonolosuhteet alueella, kuten maanlaatu ja sääolosuhteet. Asunto voi sijaita myös veden päällä. Rakenna asumuksestasi pienoismalli, johon voit lisätä ihmisiä ja eläimiä, puita ja muuta kasvillisuutta paikallishengen luomiseksi. Pienoismallin materiaali on vapaa. Selvitä kuitenkin portfoliossasi, mitä rakennustekniikoita ja -materiaaleja valitsemassasi kulttuurissa käytetään tai on käytetty.

Tavoite

Tehtävän tavoitteena on paneutua jonkin itselleen vieraan kulttuurin rakennusperinteen muotokieleen sekä asumuksissa käytettyihin rakennustekniikoihin ja materiaaleihin.

 

Takaisin
 
KUVATAIDE
Kurssin suoritusohjeet
Kurssin tavoitteet
Arkkitehtuuri
Ilmaston, materiaalin ja kulttuurin vaikutus arkkitehtuurin muotokieleen
Suunnittelun prosessit
Arkkitehtuurin käsitteitä
Asunto
Asumisen ekologiaa
Pohjakaava
Tehtävät 1 ja 2
Rakennusperinnön vaaliminen
Ympäristötaide
Muotoilun perusteita
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet