1: Sininen planeetta Etälukio
Planetaarisia vyöhykkeisyyksiä ja maapallon pintaa muokkaavia prosesseja


Great Salt Lake, Utah, Yhdysvallat

Great Salt Lake, Utah, Yhdysvallat (Kuva: Petri Liuha)

Tervetuloa opiskelemaan etälukion maantieteen Sininen planeetta -kurssille! Lukion maantieteen ensimmäinen kurssi on luonnonmaantiedettä, ja sen lähestymistapa on yleismaantieteellinen. Tämä tarkoittaa, että maapallon pintaa tutkittaessa siitä pyritään erottamaan tietyn teeman puitteissa toisistaan erottuvia alueita. Teemana voi olla esimerkiksi ilmasto, kasvillisuus tai lämpötila.

Tavoitteena on tutustua maapallon luonnonmaantieteellisiin vyöhykkeisyyksiin, mikä onkin kurssin ensimmäinen suuri kokonaisuus. Eri vyöhykkeet ovat seurausta maapallon planetaarisuudesta eli siitä, että Maa on pallonmuotoinen, planeettamme pyörii oman akselinsa ympäri kiertäessään Aurinkoa ja lisäksi tämä akseli on kallistuneena 23,5 astetta kiertoradan tasoon nähden. Tällaisia vyöhykkeisyyksiä on erotettavissa monien luonnonmaantieteellisten ilmiöiden suhteen. Tällaisia ilmiöitä ovat esimerkiksi säteily, lämpötila, ilmanpaine, planetaariset tuulet, kasvillisuus, ilmasto ja maannos. Näitä opiskellessa on hyvä muistaa, että mainitut eri vyöhykkeisyydet eivät ole toisistaan erillisiä kokonaisuuksia vaan vaikuttavat toistensa esiintymiseen.

Kurssin loppuosa käsittää kaksi suurempaa kokonaisuutta: tarkastellaan endogeenisiä ja eksogeenisiä prosesseja, jotka muokkaavat maapallon pinnan korkokuvaa ja vaikuttavat esimerkiksi maanjäristysten, tulivuorenpurkausten ja lumivyöryjen kaltaisten ilmiöiden esiintymiseen. Toivotamme antoisia hetkiä planeettamme luonnonmaantieteellisten ilmiöiden parissa!

 

MAANTIETO
Kurssin etusivu
Aurinkokunta ja Maa
Maan planetaarisuus ja vyöhykkeisyydet
Endogeeniset prosessit ja maapallon rakenne
Eksogeeniset prosessit
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet