3: Riskien maailma Etälukio
El Niño –säähäiriö

Säällä tarkoitetaan tietyllä paikalla vallitsevaa ilmakehän alimman kerroksen, troposfäärin, hetkellistä tilaa. Tärkeimmät sään osatekijät ovat lämpötila, sademäärä sekä tuulen suunta ja voimakkuus.

El Niño on Tyynenmeren ympäristössä 2—7 vuoden välein toistuva meriveden lämpötilamuutoksiin liittyvä säähäiriö, jonka aiheuttajaa ei vielä kunnolla tunneta. Kyse on ilmakehän hasardista. Ilmiö käynnistyy, kun länteen kulkeva päiväntasaajavirta menettää voimaansa. Samanaikaisesti itään suuntautuva päiväntasaajavirran vastavirta aktivoituu, mikä johtaa pintaveden lämpötilojen 1—4 celsiusasteen nousuun Perun ja Chilen rannikoilla. Lämpötilan noususta seuraa, että veden ja ilman kierto sekä ilmanpaineet muuttuvat Australian ja Etelä–Amerikan välisellä alueella normaalitilanteelle päinvastaisiksi — Australian itärannikolla vallitsee korkeapaine ja Etelä–Amerikan länsirannikolla matalapaine.

Animaatio Normaalitilanteen ja El Niñon vaikutuksen kuvaus


Normaalitilanteessa kylmä Perunvirta tuo kuivuutta Chilen ja Perun rannikolle. Tyyneltämereltä tulevan lämpimän pintaveden vaikutuksesta Perunvirran toiminta häiriintyy. Kalakannat romahtavat, koska normaali ravinteiden kumpuaminen estyy. Säähäiriö alkaa yleensä joulun aikoihin ja kestää muutamasta kuukaudesta reiluun vuoteen. La Niña on päinvastainen ilmiö El Niñolle. Siinä meren pintalämpötilat laskevat Etelä–Amerikan länsirannikolla normaalia alhaisemmiksi, mistä seuraa kuivuutta tällä alueella.

Tehtävä 1. Mitä vaikutuksia El Niño –ilmiöllä on paikallisesti, alueellisesti ja globaalisti?
Tehtävä 2. Miten El Niñoon voidaan varautua?


Vastaus

Takaisin Seuraava
MAANTIEDE
Kurssin etusivu
Hasardien luokitus
Luonnonhasardit
Myrskyt
El Niño
Tulvat
Jäätiköt
Tsunamit
Maanjäristykset
Vulkanismi
Asteroidi 99942 Apophis
Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyvät hasardit
Sosiaaliset hasardit
Teknologiset hasardit
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet