3: Riskien maailma Etälukio
Teknologiset hasardit

Rakennus
(Kuva: Milla Valento)

Teknologiset hasardit johtuvat inhimillisestä virheestä tai teknologian väärinkäytöstä, ja niihin liittyy ihmishenkien menetyksiä ja omaisuusvahinkoja. Tällaisten onnettomuuksien määrä on kasvussa, koska erilaisia koneita ja laitteita käytetään yhä enemmän.

Koneiden käyttö on myös laajentunut uusille aloille esimerkiksi kemianteollisuudessa, joten laitteiden käyttöön liittyvistä riskeistä ei ole aikaisempaa kokemusta. Tietokoneilla ja automaatiolla voidaan vähentää inhimillisen virheen mahdollisuutta erityisesti teollisuusmaissa. Teknisten laitteiden yleistyminen kehitysmaissa on johtanut onnettomuuksien määrän kasvuun osittain myös siksi, että turvamääräykset ovat usein olemattomat. Joskus uhkia vähätellään ja vaarallinen tehdas voidaan rakentaa vaikka keskelle asutusta.

Teknologiset hasardit liittyvät rakennelmiin, koneisiin ja laitteisiin, vaarallisiin aineisiin, kulkuvälineisiin ja liikenteeseen. On tärkeää huomata, että onnettomuuksien aiheuttajana toimii kuitenkin ihminen, ei teknologia. Maantieteellisesti tämän ryhmän hasardit voivat olla vaikutuksiltaan niin paikallisia, alueellisia kuin globaalejakin.


Teknologisia hasardeja
Öljyonnettomuudet
Säteilyonnettomuudet
Liikenneonnettomuudet
Rakennelmien sortumiset
Teollisuusonnettomuudet
Tulipalot


Seuraava
MAANTIEDE
Kurssin etusivu
Hasardien luokitus
Luonnonhasardit
Ihmisen ja luonnon vuorovaikutukseen liittyvät hasardit
Sosiaaliset hasardit
Teknologiset hasardit
Öljyonnettomuudet
Säteilyonnettomuudet
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet