4 Aluetutkimus Etälukio
Paikkatietojärjestelmät (GIS) työkaluna

Käsite paikkatietojärjestelmät on suomennettu englannin kielen termistä Geographic Information Systems (=GIS). Paikkatietojärjestelmillä voidaan käsitellä ja esittää tiettyä paikkaa koskevaa tietoa. Suuri osa tilastotiedosta on paikkatietoa, sillä lähes kaikki maapalloa käsittelevä tieto, esimerkiksi korkeus merenpinnasta, sademäärät ja asutuksen tiheys ovat jonkin paikan ominaisuuksia. Useimmiten paikka-tietojärjestelmillä käsitellään aiemmin valmistettua tietoaineistoa, mutta yhtä hyvin käyttäjä voi siirtää järjestelmään esimerkiksi maastosta keräämäänsä tietoa.

Paikkatietojärjestelmällä suuria tietomääriä voidaan analysoida monipuolisesti ja esittää teemakarttoina, jotka ovat numerotietoja havainnollisempia.
 

kuva: Copyright © 2002, 2006 ESRI.  All rights reserved.

Voidaan esimerkiksi tutkia, minkä pituisen säteen sisällä asuu miljoona ihmistä tai etsiä jakeluautolle optimaalinen reitti ottaen huomioon monta muuttujaa. Jos esimerkiksi halutaan kertoa lukijalle, missä maailman maassa on paljon asukkaita ja missä vähän, paikkatietojärjestelmällä vaivattomasti luotu teemakartta kertoo asian yhdellä silmäyksellä.

Klikkaamalla alla olevaa painiketta pääset itse tutustumaan paikkatietojärjestelmän toimintaperiaatteeseen ja sen sovellukseen teemakartan teossa.


 


TakaisinSeuraava

MAANTIEDE
Kurssin etusivu
Kartat työkaluna
Paikkatietojärjestelmät (GIS)  työkaluna
Paikkatietojärjestelmän osat ja toiminta
Paikkatietoaineistot ja GPS-paikannus
Paikkatietosovelluksia ja lisätietoa verkosta
Paikkatietojärjestelmät aluetutkimuksessa
Tiedonhaku ja visualisointi
Oma aluetutkimus
Sanasto
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet