4 Aluetutkimus Etälukio
Tiedonhaku ja visualisointi

Hae tietoa valitsemastasi alueesta monipuolisesti Internetistä, kirjoista, lehdistä ja kartoista. Jos tutkielmasi käsittelee kotipaikkakuntaasi tai sen jotain osaa, voit hankkia tietoa myös esimerkiksi vanhempia ihmisiä haastattelemalla ja kunnan virastoista. Seuraavassa on listattuna yleisiä tiedonhakuvinkkejä.

Vaikka aluetutkimuksessa tilastotiedot eivät ole pääroolissa, niitäkin tarvitaan lähdetietoina. Numeerisia tietoja pitää aina verrata esimerkiksi Suomeen ja esittää niitä mieluiten myös kuvaajina ja karttoina. Voit vertailla eri lähteistä löytämiäsi tietoja esimerkiksi maan väkiluvusta ja pohtia tekstissä mahdollisia syitä eroihin.

Internetin yleishaku

Hakukoneet Google, Altavista ja Yahoo

Aihehakemistot ovat hakukoneiden ohella kokeilemisen arvoinen tapa etsiä tietoa Internetistä. Niissä on aiheen mukaisessa hierarkkisessa järjestyksessä on hakemiston ylläpitäjän valitsemia laadukkaita linkkejä.

Suomalainen aihehakemisto Makupalat
Googlen aihehakemisto

Tietoa alueista ja maista

Tilastokeskuksen sivustolta löydät tilastotietoa Suomesta ja ulkomailtakin. Sivuston Maailma numeroina -tilastoissa on monipuolista tietoa maailman maista ja Suomi lukuina -tilastoissa Suomesta.

Monenlaista tietoa maailman maista englanniksi löydät CIA:n World Factbook:sta sekä LonelyPlanetin sivustolta.

Maailman maiden väestötietoa ja ikäpyramidit U.S. Census Bureau:n palvelusta.

Ilmastotietoa kaupungeista eri puolilta maailmaa WorldClimate-palvelusta. Ilmastotietoja on hyvä esittää ilmastodiagrammina, jota varten ohjeet löydät tästä GE4-kurssita kohdasta Tiedonhaku ja visualisointi --> Kuvat ja kuvaajat --> ilmastodiagrammi. (Palataksesi tähän kohtaan sulje avautuva ikkuna.)

Kirjastot

Kirjastoissa on henkilökuntaa auttamassa tiedonhaussa, kysy heiltä! Yleisten kirjastojen aineistohaku ja nettihakuvinkkejäkin.

Karttakirjat ja kartat

Karttoja on useimmilla kouluilla ja niitä löytyy myös kirjastoista. Jos teet kurssia itsenäisesti, kannattaa harkita jopa oman tutkimusalueen kartan ostamista, jos et muuten saa sellaista käsiisi. Tutki karttaa ajatuksella ja tulkitse siitä sekä luontoon että ihmisen toimintaan liittyviä asioita.TakaisinSeuraava

MAANTIEDE
Kurssin etusivu
Kartat työkaluna
Paikkatietojärjestelmät työkaluna
Tiedonhaku ja visualisointi
GIS-aineiston haku
Tilastotiedon visualisointi GIS-ohjelmalla
Kuvat ja kuvaajat
Oma aluetutkimus 
Sanasto
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet