Opiskeluohjeita Etälukio

Kielet 

Voit halutessasi kuunnella  etäopintojen  ohjauksen radio-ohjelman. Ohjelman nimi on "Uusien kynnysten yli" ja sen löytää Yleisradion multiradiosta. Kuuntele

Vieraan kielen eri osa-alueiden tasapuolinen opiskelu on erityisen tärkeää opintojen alkuvaiheessa. Sanoja on pakko lukea ulkoa ja kirjoittamista on harjoiteltava, mutta parhaiten sanasto jää mieleen tekstien ja kuunteluiden yhteydessä. Opitut uudet sanat kannattaa heti hyödyntää ainekirjoituksessa: näytä opettajalle osaamisesi! Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kannattaa luopua suomesta vieraaseen kieleen kääntämisestä ainekirjoituksessa. Tässä auttaa eri tilanteiden miettiminen vieraalla kielellä: automatkalla voit miettiä, miten kertoisit maisemasta, säästä jne. Kun saat suorituksesi korjattuna takaisin, tutustu siihen huolellisesti ja yritä korjata virheesi seuraavalla kerralla. Ahkeralla harjoittelulla ainekirjoitus sujuu yhä paremmin eikä mikään aihe tunnu enää ylivoimaiselta.

Yleisradion abitreeneissä on mm kirjoitelmaa varten ohjeita + aitoja aineita, joissa arvostelu + korjaus. Nykyään on tarjolla monenlaisia kielten perussanastoja, kertauskirjoja sekä kielioppeja. Kielioppiharjoituksia löytyy Opetushallituksen etälukiosivuilta, samoin muutakin hyödyllistä tietoa. Koska harjoituksissa on oikeat vastaukset, voit tehdä niitä yhä uudestaan ja kerrata perusasioita.

Nykyään aika moneen oppikirjaan liittyy opiskelijan CD tai muu äänite. Kuuntelun voit aloittaa niin, että seuraat samalla tekstiä, mutta aika pian kannattaa vain kuunnella ja ”maistella” uutta kieltä. Aluksi et ymmärrä kaikkea eikä tarvitsekaan, kunhan ymmärrät pääasiat. Harjoittelun avulla oivallat pian kielen rytmin ja osaat keskittyä olennaiseen. Tekstejä kannattaa lukea ääneen, koska näin kielestä tulee käyttöväline.

Motivaation kannalta olisi hienoa, jos pääsisit käyttämään kielitaitoasi käytännössä. Kirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, äänitteitä jne. Varsinkin opintojen loppuvaiheessa on hyvä lukea muitakin tekstejä kuin omaa oppikirjaa, vaikka perussanaston ja peruskieliopin kyllä omaksuu sieltä aivan hyvin. Kaikki tietysti riippuu käytössä olevasta ajasta ja tavoitteistasi. Lisämateriaalin pitäisi olla virkistävää ja rentouttavaa mutta myös riittävän haastavaa.

Jos aiot osallistua vieraan kielen tai toisen kotimaisen kielen ylioppilaskirjoituksiin, käytä hyväksesi kaikki mahdollinen koulusi antama apu. Monessa koulussa on abiturienteille omia, kertaavia kursseja, joiden avulla voit valmentautua kirjoituksiin. Muista panostaa erityisesti siihen osa-alueeseen, jossa olet vahva.

Vihjeitä tiivistelmän tekoon löytyy  mm. Etälukion ruotsin materiaalista.

OPINTO-OHJAUS
Opiskeluohjeita
Oppimisen lainalaisuuksia
Opiskeluohjeita eri oppiaineisiin
Kielet
Matematiikka
Reaaliaineet
Verkko-opinnot
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet