Opiskeluohjeita Etälukio
Oppimisen lainalaisuuksia

Aikuinen oppii eri tavalla kuin lapsi. Aikuisella kokonaisuudet ovat tärkeitä muistiin painamisen kannalta. Irralliset yksityiskohdat eivät jää helposti mieleen. Muistaminen ei ole pelkkää ulkomuistia, sillä oppiminen on monimutkainen prosessi, jonka tuloksena oppija pystyy säilyttämään oppimansa sekä käyttämään oppimaansa.

Opintojen alussa on luotettava siihen, että ihminen ”oppii oppimaan”. Harjoittelemalla ja luottamalla itseensä, taito kehittyy koko ajan. Etälukiossa kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä lähitunneilla, sillä kokeneet opettajat auttavat löytämään kurssin ”punaisen langan”. Uusi asia pitää ymmärtää ennen kuin se voi tulla osaksi oppijan omaa tietoainesta.

Aikuisella oppijalla on jo paljon sellaista tietoa, jonka hän voi hyödyntää opinnoissaan. Erityisesti ne opiskelijat, joilla on jo ammatillinen perustutkinto suoritettuna, voivat omassa opintosuunnitelmassaan hyödyntää aikaisemmin opitun. Tässä auttaa oppilaitoksen opinto-ohjaaja.

Kokeiden jälkeen kannattaa pohtia omaa opiskelutekniikkaansa. Jos koe meni hyvin, muistele, miten valmistauduit siihen. Jos koe meni huonosti, mieti, mitä teit väärin. Lukea voi myös miettimättä asiaa ”oikeasti”, ja silloin oppiminen on korkeintaan pinnallista. Syvä, kunnollinen oppiminen vaatii keskittymistä ja asioiden miettimistä.

Oppiminen edellyttää myös riittävästi aikaa omaksua asioita ja siksi kannattaa opiskella mieluummin vähän ja useasti kuin paljon ja juuri viimetipassa.

Psykologian materiaaleissa on sekä yleisohjeita kurssien suorittamista varten että myös erittäin hyvä osio nimeltä opeteltavan aihepiirin jäsentely, joka sopii kaikkeen opiskeluun.

Muista, että etälukion Internet-sivut tv-ohjelmat ovat halutessasi apuna joko kursseja suorittaessasi tai esimerkiksi ylioppilaskirjoituksiin valmentautuessasi.

OPINTO-OHJAUS
Opiskeluohjeita
Oppimisen lainalaisuuksia
Muisti ja sen toiminta
Oppikirjan lukeminen
Muistiinpanot
Opiskeluohjeita eri oppiaineisiin
Verkko-opinnot
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet