3: Geometria
Esimerkit

Esimerkki 1    Laiva kulkee avomerellä kompassisuuntaan $ \mathsf{143^\circ}$ ja muuttaa suuntaansa kääntymällä $ \mathsf{28^\circ}$ styyrpuuriin eli oikealle. Tutkitaan mihin suuntaan laiva kulkee käännöksen jälkeen.

Lasketaan laivan alkuperäinen kompassisuunta ja suunnanmuutos yhteen, jolloin saadaan uudeksi kompassisuunnaksi $ \mathsf{171^\circ}$.

Esimerkki 2    a) Määritetään kellon tunti- ja minuuttiviisarin välinen kulma, kun kello on 12.30. b) Määritetään sen kulman suuruus, jonka sekuntiviisari piirtää 10 sekunnissa.

a) Sovitaan, että $ \mathsf{0^\circ}$ osoittaa kellotaulussa suoraan ylöspäin. Tällöin tuntiviisari on $ \mathsf{15^\circ}$ asteen kulmassa ja minuuttiviisari $ \mathsf{180 ^\circ}$ kulmassa. Vähentämällä tuntiviisarin kulman suuruus minuuttiviisarin kulman suuruudesta saadaan viisareiden välinen kulma, joka on $ \mathsf{165^\circ}$.

b) Jaetaan $ \mathsf{360 ^\circ}$ minuutille eli 60 sekunnille, jolloin yksi sekunti vastaa $ \mathsf{6^\circ}$. Kymmenessä sekunnissa sekuntiviisari kulkee siis $ \mathsf{60^\circ}$.

PITKÄ MATEMATIIKKA
Kurssin etusivu
Peruskäsitteitä
Esimerkit
Tehtävät
Kolmio
Sinilause
Kosinilause
Nelikulmio
Monikulmio
Ympyrä
Yhtenevyys
Yhdenmuotoisuus
Särmiö, lieriö, kartio
Pallo
Todistustehtäviä
Harjoituskoe
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet