5. Ennen ja nyt Etälukio

Tekstin ymmärtämisen strategioita

 

Opiskelusi edetessä teksteistä tulee monipuolisempia ja haastavampia. Onkin tärkeää oppia lukemaan tekstejä uudella tavalla: sanatarkan kääntämisen sijaan ymmärtävä lukeminen on avainasemassa. Ohessa on annettu vihjeitä siihen, miten voit harjoitella tekstin ymmärtämistä monella eri tavalla.

1. Lue tekstin otsikko ja pohdi, mitä ajatuksia se tuo sinun mieleesi. Mitä tiedät aiheesta? Mihin paikkaan tai aikakauteen voit sijoittaa tekstin?

2. Lue tekstiin liittyvä sanasto. Miten sanat voivat liittyä tekstiin? Mieti sanaston avulla, mistä tekstissä voi olla kyse ja miten sanat liittyvät toisiinsa.

3. Jos tekstiin liittyy kuvia, tarkastele niitä. Mitä kuvat voivat kertoa tekstin sisällöstä? Ovatko kuvat informatiivisia, kriittisiä tai myönteisiä. Mitä niillä halutaan kertoa tekstistä?

4. Lue teksti kerran nopeasti läpi. Älä jää pohtimaan yksittäisiä sanoja, vaan lue reippaasti eteenpäin. Luettuasi koko tekstin mieti, mikä siinä oli keskeisintä ja olennaisinta, eli mikä oli pääasia, josta teksti kertoo. Entä mikä oli tekstin laji (uutinen, artikkeli, satu, tarina) tai sävy (myönteinen, kielteinen, neutraali, ivallinen, leikkisä)?
Lue sitten teksti uudelleen läpi ja etsi sieltä muutama muu olennainen seikka, joilla tekstin sisältöä tuodaan esiin konkreettisemmin.

5. Vertaa tekstistä saatua informaatiota siihen, mitä pohdit mielessäsi otsikon, sanaston tai kuvien avulla ennen tekstin lukemista: menivätkö ajatuksesi yhteen tekstin sisällön kanssa vai olitko aivan eri mieltä?

6. Kun tekstiä lukiessasi eteesi tulee vieras sana, mieti, pystytkö johtamaan sen merkityksen englannista tai ruotsista (baden - bath/bada; kylpeä). Mieti myös, onko sanassa muuten jotain tuttua: tunnetko samannäköisen sanan tai sanan osan jostakin toisesta sanaluokasta (Möglichkeit - möglich - ermöglichen; mahdollisuus - mahdollinen - mahdollistaa).

SAKSA
5. kurssin etusivu
Tekstin ymmärtämisen strategioita
Muutos ihmisen elämässä
Terveys ja hyvinvointi
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet