1: Uskonnon luonne ja merkitys
Etälukio

USKONTO YKSILÖN ELÄMÄSSÄ

Uskonnon merkitys yksityiselle ihmiselle:

Uskonnon merkitys ihmiselle
  • rakentaa maailmankuvaa
  • antaa ohjeita oikeaan elämään
  • antaa elämälle lopullisen tavoitteen
  • vastaa perimmäisiin elämänkysymyksiin

Elämänkysymykset

Uskonnot vastaavat ihmisenä olemisen peruskysymyksiin, ns. perimmäisiin kysymyksiin. Ne ovat asioita joita jokainen ihminen joutuu pohtimaan jossakin elämänsä vaiheessa. Ne koskevat ja ovat koskeneet kaikkia ihmisiä kaikkina aikoina sivistystasosta ja kulttuurista riippumatta. Elämän tarkoitus, kärsimys, kuolema ja pelastus askarruttavat kaikkia ihmisiä.

Kaavio: elämän perimmäisiä kysymyksiä  

Elämän tarkoitus

Uskonnoilla on suuri merkitys yksityiselle ihmiselle siinä että ne antavat elämälle selityksen. Miksi ylipäätään olen olemassa ja onko elämälläni jokin merkitys?

KAUKOIDÄSSÄ SYNTYNEET USKONNOT:
Hindulaisuus, buddhalaisuus ja Kiinan uskonnot ovat ns. ikuisen maailmanjärjestyksen uskontoja. Maailmankaikkeudessa vallitsee ikuinen jumalallinen järjestys. Elämän tarkoitus on oivaltaa tämä järjestys ja elää oma elämänsä sopusoinnussa sen kanssa.
Hindulaisuus: Samsarasta, sielunvaelluksesta vapautuminen, sulautuminen Brahmaniin, maailmansieluun
Buddhalaisuus: Kärsimyksestä vapautuminen elämänjanon sammuttamisen avulla -> nirvana
Kiinan uskonnot: Elämän tarkoitus on elämä itse, taon mukaan eläminen, sopusoinnun saavuttaminen
- Kungfutselaisuudessa siihen pyritään aktiivisella elämänasenteella, koulutuksella ja sivistyksellä,
- taolaisuudessa taas luonnonmukaisella, vaatimattomalla elämäntavalla

Kiinan uskonnot

 


Kiinan uskonnoissa elämän tarkoitusta etsitään pyrkimällä tasapainoon.

Hindulainen pyhä mies Hindulainen pyhä
mies on täysin omistautunut
elämän tarkoituksen etsimiseen.
   
LÄHI-IDÄSSÄ SYNTYNEET USKONNOT

Juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat ns. ilmoitususkontoja, joissa Jumala on ilmoittanut tahtonsa ihmisille. Elämän tarkoitus on tämän tahdon mukaan eläminen. Juutalaisuudessa ja islamissa korostuu lakiuskonnollisuus, käskyjä ja kieltoja pyritään noudattamaan.

Juutalaisuus: Eettisesti hyvä elämä, lähimmäisten kunnioittaminen (mm. 10 käskyn noudattaminen). Kuolemanjälkeinen elämä jätetään Luojan haltuun.
Islam: Koraanin mukaan eläminen, teot punnitaan viimeisellä tuomiolla
Kristinusko: Rikkoutuneen jumalasuhteen korjaaminen ja eläminen Jumalaa ja lähimmäistä rakastaen.
Turkulaiset koululaiset tekivät vuonna 1988 tilkkupeittoja Äiti Teresan työhön Kalkutan köyhien parissa. Tilkkupeittoja Äiti Teresalle

KÄRSIMYS
Kädetön poika Intiassa
Kädetön poika Intiassa
Elämässä ilmenevä epäoikeudenmukaisuus ja varsinkin syyttömän kärsimys kuuluvat ihmiskunnan ikuisiin kysymyksiin. Jos jumalat ovat kaikkivoipia miksi he eivät poista kärsimystä? Kärsimyksen ongelmaa pohditaan kaikissa uskonnoissa, buddhalaisuus on nimenomaan syntynytkin tämän pohdinnan tuloksena. Myös Jobin kohtalo Raamatussa kuuluu maailman luetuimpiin teksteihin.
Kauko- Idän uskonnoissa vastaus on samansuuntainen, kärsimys johtuu edellisen elämän virheistä. Hindulaisuudessa karman laki on selkeä, sitä ihminen niittää mitä hän on kylvänytkin. Buddhalaisuudessa kärsimyksen syynä on ylipäätään ihmisen halu elää, elämänjano. Elämä on sinänsä jo kärsimys.
Lähi-idässä syntyneissä uskonnoissa, juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa kärsimys nähdään joko rangaistuksena synneistä, ihmistä kasvattavana tai yleensä vain elämään kuuluvana. Varsinkin juutalaisuudessa ja kristinuskossa syyttömän kärsimys on herättänyt ns. teodikean ongelman, jos Jumala kerran on kaikkivaltias ja myös ihmisiä rakastava, miten hän voi sallia viattomien ihmisten kärsimyksen. Kärsimyksen syy jää perimmiltään salaisuudeksi. Islamissa fatalistinen käsitys: kaikki on Allahin tahtoa, paha ja hyvä saavat kuitenkin palkkansa viimeisellä tuomiolla.

KUOLEMA - PELASTUS
Kuoleman väistämättömyydessä ilmenee ihmisen rajallisuus. Mitä on rajan tuolla puolen? Kuolemaan valmistautuminen ja hautausrituaalit ovat selkeästi uskonnollisia kaikissa kulttuureissa. Hautauksen tarkoitus on saattaa yhteisön jäsen rajan yli, auttaa vainaja kohtaamaan tuonpuoleisuus ja toisaalta antaa tilaa surulle ja sopeuttaa yhteisöä uuteen tilanteeseen.
Eri uskonnot antavat eri selityksiä sille mitä kuolemassa tapahtuu ja mitä kuoleman jälkeen on Perusasetelma on kuitenkin samankaltainen: ihmisessä on kaksi osaa, ruumis, joka mätänee ja sielu joka jatkaa elämää jossakin muodossa.
Hindulaisuudessa kuolema on atmanin, sielun siirtymistä uuteen ruumiiseen, " niin kuin ihminenkin vaihtaa kuluneet vaatteensa uusiin". Hautaus tapahtuu polttamalla, jolloin ihmisen peruselementit ( tuli, tuuli, vesi, ilma ja maa) palautuvat ikuiseen kiertoon. Pelastus on sitä ettei pahojen tekojen tuottamaa karmaa enää ole, sielunvaellus päättyy ja atman yhtyy brahmaniin.
Kuva: Hautajaiset Intiassa Kuva: Hautajaiset Intiassa

Hautajaiset Intiassa

 

Buddhalaisuudessa kuolema on seurausta karman energiasta. Ihmisen peruselementit, kandhat asettuvat uuteen "ryhmittymään" (= esim. ihmiseen) niin kauan kuin elämänjanoa on. Kun se loppuu ei enää tule uutta syntymää. Nirvana on lopullinen rauha.
Lähi- Idässä syntyneissä uskonnoissa aikakäsitys vaikuttaa kuolemaan suhtautumiseen. Ihmisellä uskotaan olevan vain yksi elämä eikä kuoleman kautta saa mitään uutta mahdollisuutta niin kuin jälleensyntymistä opettavissa uskonnoissa. Kuoleman jälkeen viimeisellä tuomiolla ihminen joko pelastuu hyvään paikkaan, paratiisiin tai taivaaseen tai tuomitaan huonoon paikkaan, helvettiin tai kadotukseen. Juutalaisuudessa ja islamissa ihmisen omilla teoilla on merkitystä pelastumisen kannalta, kristinusko taas korostaa Jumalan armon pelastavaa vaikutusta.
Kristityt hautajaiset  

Lisätietoa: Kristillinen käsitys kuolemasta

Lisätietoa: Kristillinen käsitys pelastuksesta

takaisinseuraava

USKONTO
1. Uskonnon luonne ja merkitys
Uskonnon määrittely
Uskonnon tutkiminen
Uskonto yksilön elämässä
Elämänkysymykset
Uskonnolliset kokemukset
Tehtäviä
Uskonto yhteisössä
Raamattu pyhänä kirjallisuutena
Raamatun sisältö
Raamatun tutkimus ja tulkinta
Raamatun vaikutus kulttuuriin ja maailmankuvaan
Uskonnon yo-tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet