1: HYVÄÄ PÄIVÄÄ, HAUSKA TUTUSTUA!

Hauska tietää

Lainasanoista

Venäjässä on paljon muutakin kuin englantilaisperäistä laina-ainesta, vaikka nykyään tietysti englannin kielen vaikutus on suurin. Ei tarvitse kuin avata lehti, nettisivu tai televisio, kun jo törmää anglismeihin.

Saksasta venäjään alkoi tulla paljon sanoja 1600-luvulla. Tuttuja ovat esimerkiksi штаб (esikunta) , ла́герь (leiri) , ве́ксель (vekseli) , бухга́лтер (kirjanpitäjä) , кле́вер (apila) , бинт (side) , парикма́хер (kampaaja). Myöhempiä lainoja ovat бутербро́д (voileipä) ja бюстга́льтер (rintaliivit).

1700-luvun puolivälissä ranskan vaikutus tuntuu vahvana. Пье́са (näytelmä) , афи́ша (juliste) , антра́кт (väliaika) , ата́ка (hyökkäys) , батальо́н (pataljoona) , лейтена́нт (luutnantti) , экипа́ж (miehistö) , шоссе́ (maantie) , эта́ж (kerros) , кабине́т (työhuone) , костю́м (puku) , пальто́ (takki) , комплиме́нт (kohteliaisuus) , вальс (valssi) , комфо́рт (mukavuus), курье́р (kuriiri) ovat ranskasta peräisin.

Hollantilaisperäiset liittyvät enimmäkseen merenkulkuun ja laivanrakennukseen; Pietari Suuri oli aikoinaan telakalla töissä Hollannissa. Venäjään ovat kotiutuneet esimerkiksi га́вань (satama) , каю́та (hytti, kajuutta), ло́цман (luotsi) , вы́мпел (viiri) , гита́ра ja серена́да .

Kreikasta on lainattu paljon, esimerkiksi де́мон (demoni) , мона́стырь (luostari) , исто́рия (historia, juttu) , филосо́фия (filosofia) , теа́тр (teatteri) , крокоди́л (krokotiili) , кора́бль (laiva) , па́рус (purje) , фона́рь (lyhty).

Latinastakin lainoja on: моне́та (kolikko) , церемо́ния (seremonia) , канцеля́рия (kanslia) , кани́кулы (loma).

Suomen kielessä puolestaan on monia venäjästä lainautuneita sanoja, tosin joidenkin merkitykset ovat hieman muuttuneet matkan varrella:

cапог   

 saapas

гибель   

 kiipeli, tuho, paha paikka

толк   

 tolkku

родить   

 synnyttää > rotinat

пальто   

 takki

нефть   

 öljy; nafta

кудри    

 kutrit

крест   

 risti

поп   

 pappi

тюрьма   

 vankila, tyrmä

вор   

 varas, voro

окно   

 ikkuna, akkuna

завод   

 tehdas, savotta

VENÄJÄ
Kurssin etusivu
Taustatietoa venäjän kielestä ja sen kehitysvaiheista
Aakkoset ja äänteet
Nimikäytäntöä ja tavallisia venäläisiä nimiä
Tervehdyksiä eri vuorokaudenaikoina
Itsestä kertominen
Kielioppi
Hauska tietää
Lainasanoista
Maita, kansallisuuksia, kieliä / adjektiiveja
Nimiä
Tehtäviä
Sanasto
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet