4: Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Etälukio
Me Euroopassa!

Muinaisgermaanien kansanrunossa olemassaolon peruskysymyksiä pohditaan seuraavaan tapaan:

”Mä kuka olen, sit’ tiedä en,
mä mistä tulen, sit’ tiedä en,
mä minne kuljen, sit’ tiedä en,
siks’ ihme, että olen iloinen.”

Filosofista kysymystä, kuka minä olen ja mihin minä kuulun, tarkastellaan myös lukion historian ja yhteiskuntaopin kursseilla. Suomen historiassa pohditaan suomalaisuutta, Euroopan historiassa eurooppalaisuutta. Yhteiskuntaopissa haetaan vastauksia samoihin kysymyksiin, keitä me olemme ja mikä on meidän tiemme.

Monet lukion pakolliset kurssit suorittaneena tiedät jo hyvinkin paljon eurooppalaisuudesta. Historian kurssi Eurooppalainen ihminen selvittää eurooppalaista korkeakulttuuria. Esillä on tieteitä, taiteita, uskontoa, politiikkaa ja paljon muuta. Teknologian kehitys Euroopassa ja sen vaikutus elinkeinoelämään painottuu Ihminen ympäristö ja kulttuuri -kurssissa.

Vaikka yhteiskuntaopin kolme ensimmäistä kurssia pureutuu Suomen oloihin, ne kertovat samalla tilanteesta muuallakin Euroopassa. Euroopan maissa on hyvin samankaltaiset yhteiskunnalliset ja valtiolliset rakenteet. Siksi EU:lla on ollut mahdollista laajentua ja syventää integraatiotaan.

Lukion valinnaisen yhteiskuntaopin kurssin YH 4 avulla voit syventävää tietojasi Euroopasta. Kurssin nimenä on Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni, ja siinä tarkastellaan eurooppalaisuutta ja eurooppalaista kulttuuriperintöä. Miten eurooppalaisia Euroopan asukkaat ovat tai eivät ole?

Liittyminen Euroopan unioniin vuonna 1995 toi Suomen kansalaisille myös unionin kansalaisuuden. Kun Suomessa vietettiin valtiollisen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlia vuonna 2007, juhlavuoden tunnuslauseena oli lyhyesti ME. YH 4 -kurssi pyrkii selvittämään, mitä käsite me pitää sisällään. Mitä annettavaa unionilla on niin meille kuin muillekin unionin kansalaisille? Mikä on asemamme unionissa ja mikä on unionin asema maanosassamme tai koko maailmassa?

Identiteettikysymysten lisäksi tarkastelun kohteena ovat Euroopan unionin jäsenvaltioiden keskinäiset suhteet. Miten niitä on hoidettu tai hoidetaan? Onko EU laajenemassa vai supistumassa, vahvistumassa vai heikkenemässä? Millainen toimija Euroopan unioni on osana muuta maailmaa?

viivat


YHTEISKUNTAOPPI
Me Euroopassa
"Homo Europeus"
Euroopan unioni
Kuka päättää, kellä valta?
Turvayhteisö
Kansalaisten Eurooppa
Eurooppalaisia arvoja
”Yksi perhe, monta kieltä.”
Matkalla Euroopassa
Eurooppalaista kulttuuriperintöä
Euroopan kasvot
YO-tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet