1: Yhteiskuntatieto Etälukio

Yksilönä yhteisössään

 

Neljä sukupolvea.

Kaksivuotiaan Samun isomummun nuoruudessa elämä oli vielä rankkaa raatamista. Vaari on rakentanut elintaso-Suomea, äiti ja isä ovat koulutusyhteiskunnan tietotyöläisiä. Samun ikäluokalle kouluttautuminen ei enää välttämättä takaa vakituista työtä. Koulutuksesta on kuitenkin apua oman elämän suunnittelussa, ja se vähentää todennäköisyyttä joutua olosuhteiden armoille koko ajan kiivaasti muuttuvassa maailmassa.

Olet kuullut ehkä sanottavan, "heikot sortuu elon tiellä, jätkät sen kun porskuttaa". Olemassaolotaistelussa elävät olennot pyrkivät parhaansa mukaan selviämään hengissä. Taistelussa maapallon herruudesta ihmislaji selviytyi voittajaksi, mikä välttämättä ei ole hyvä asia ekologisesta näkökulmasta katsottuna. Ihmislajin sisäistä taistelua käydään sukujen, heimojen ja kansojen kesken. Esimerkiksi keskellä Eurooppaa Balkanilla ihmiset joutuvat taistelemaan reviiristään, oikeudestaan elää synnyinalueillaan.

Ihmiset joutuvat taistelemaan myös paikasta omassa yhteisössään. Tunnet varmaan käsitteen kilpailuyhteiskunta. Kilpailu alkaa jo varhaislapsuudessa. Menestynkö koulussa? Entä menestynkö elämässä? Saanko työpaikan, joka toisi leivän? Kilpailu koskettaa yksityisiä ihmisiä, yksittäisiä kansantalouksia ja globaalissa taloudessa kokonaisia maanosia ja kulttuurialueita. Toisaalta kyky tulla toimeen lajitoverien kanssa kuuluu myös yksilön selviämiskeinoihin taistelussa olemassaolostaan. Ilman yhteistyötä muurahaiset eivät rakenna kekoja sen enempää kuin ihmiset kerrostaloja tai avaruusaluksia.


YHTEISKUNTAOPPI
Kurssin etusivu
Yksilönä yhteisössään
Valta - valtio
Suomen valtio
Suomi Euroopan unionissa
Testaa tietosi
Suomalainen kansanvalta
Poliittinen päätöksenteko
Paikallinen itsehallinto
Hallinto
Talous ja hyvinvointi
Turvallinen yhteiskunta
Hyvä elämä - hyvä yhteiskunta
YO-tehtäviä
Sivukartta
OpetushallitusEtälukio KäyttöehdotOhjeet