Koulutusnetti Opetushallitus
Ajankohtaista   Sanasto   Linkit   Palaute   Ohje   Usein kysyttyä
Sulje

Koulutusnetti>Ohje

Koulutusnetti - Ohje

Tällä sivulla on koko Koulutusnetin ohjeisto koottuna ohjeiden hakemistoksi.

   

Pääset katsomaan Koulutusnetistä löytyviä tutkintoja tästä.

Yleistä Koulutusnetistä

Koulutusnetti on tietokanta, jonka avulla löydät ajankohtaista tietoa Suomessa järjestettävästä koulutuksesta. Koulutusnetissä ovat mukana lukiot, ammatilliset oppilaitokset, ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset, ammattikorkeakoulut, yliopistot, kansanopistot, kansalais- ja työväenopistot sekä peruskoulut. Näistä löytyy koulutusta niin nuorille kuin aikuisille. Palvelu hakee tietokannasta ajantasaiset tiedot siitä, missä oppilaitoksessa voi saada eri tutkintoihin tähtäävää koulutusta. Koulutusnetin tiedot saadaan tietojärjestelmistä, joita Opetushallitus ylläpitää yhteistyössä koulutuksen järjestäjien, oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.

Koulutustiedot päivittyvät tietokantaan pitkin vuotta. Kattavat eri koulumuotojen tiedot tulevat Koulutusnettiin suurinpiirtein seuraavan aikataulun mukaan:

Perustoiminnot

Koulutusnetin perustoiminnot ovat neljä erilaista hakua. Kukin haku muodostaa hakuketjun, joka koostuu kolmesta osasta: haku, lista ja perustiedot. Peruskouluhaussa ei ole perustiedot -osaa. Seuraavassa selvitetään näiden osien yleinen toiminta.

Kunkin päätoimintosivun tai osan otsikkorivillä olevasta linkistä Ohje saat ohjeen kulloisestakin toiminnosta.

Haku - yleistä

Haku koostuu hakulomakkeesta, jolla voi valita eri hakutekijöitä suoritettavaa hakua varten sekä joukosta toimintopainikkeita.

Saman hakutekijän eri vaihtoehdot ovat keskenään tai -suhteessa ja eri ryhmien hakutekijät keskenään ja -suhteessa. Poikkeuksena ovat maakunta ja kunta, jotka ovat tai -suhteessa toisiinsa. Hakutekijöitä valitaan joko ko. hakutekijän valintalistasta (alasvetovalikosta) tai kirjoittamalla ehto suoraan ko. kenttään.

Vuosi on pakollinen hakutekijä. Vuoden lisäksi on annettava vähintään yksi muu hakutekijä ennen kuin haun voi toteuttaa.

Hakutekijöiden valinta
Hakutekijöiden valinta tapahtuu syöttämällä tekstiä kenttään tai valitsemalla valintalistoista hakutekijät. Hakutekijät siirtyvät "Valitut hakutekijät" -hakulaatikkoon näytön oikeaan yläkulmaan. Sieltä voit koko ajan tarkistaa, mitä hakutekijöitä olet poiminut. Yhdeltä valintalistalta voit valita useamman hakutekijän. Tämä kuitenkin edellyttää, että avaat valintalistan jokaisen hakutekijän valinnalle uudestaan.

Hakutekijät siirtyvät "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon, kun siirryt seuraavaan kenttään tai käyt klikkaamassa hiirellä "Valitut hakutekijät" laatikkoa.

Mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä, tulee näytölle näkyviin painike "Lisää hakutekijä", jolla hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Voit poistaa hakutekijän tai useita kerrallaan painikkeella "Poista hakutekijä" . Kyseiset hakutekijät tulee olla valittuina hakulaatikossa. Vuosi -hakutekijää et voi poistaa "Valitut hakutekijät" laatikosta. Mikäli haluat poistaa kaikki hakutekijät kerralla (paitsi vuosi), paina painiketta "Poista kaikki".

Mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä, tulee näytölle näkyviin painike "Tyhjennä hakulomake", jolla syötetyt hakutekijät tyhjennetään.

Haun käynnistäminen
Haku käynnistetään painikkeella "Käynnistä haku". Hakutekijöiden mukaiset tiedot tulevat haun jälkeen listalle.

Voit keskeyttää haun selaimen Pysäytä -kuvakkeesta.

Lista - yleistä

Lista koostuu toimintopainikkeista ja listalle tuoduista tunnistetiedoista. Tulostaminen ja selaaminen kohdistuu listan kaikkiin tapauksiin, jos niitä ei ole valittu työlistaan. Koulutuslistalla on käytössä normaalista listasta poikkeavia värejä. Keltainen väri tarkoittaa, että ko. koulutus on suunnitteilla. Listalla oleva punertava sävy tarkoittaa, että ko. koulutuksen hakuaika on mennyt umpeen tai koulutus on jo alkanut.

Listalla liikkuminen

Kun haluat päästä listan alkuun paina näppäimistön "Home" -näppäintä. Listan loppuun pääset nopeasti "End" -näppäimellä.

Työlista
Listalta voidaan valita halutut tapaukset ns. työlistalle. Tällöin tulostaminen ja selaaminen kohdistuu vain näiden perustietoihin. Valinta tapahtuu merkitsemällä listarivin alussa oleva valintalaatikko .

Voit katsoa minkä tahansa listalle poimitun tapauksen perustiedot painikkeella " Selaa perustiedot", vaikka et olisi valinnut sitä työlistalle.

Työlista tyhjennetään painikkeella "Poista valinnat".

Painikkeella "Tulostettava lista" pääset näytölle, josta voit tulostaa listalla esiintyvät koulutukset laajemmilla tiedoilla kuin mitä listalla näkyy.

Perustiedot - yleistä

Perustiedot sisältävät yksityiskohtaiset tiedot haetusta tapauksesta ja toimintopainikkeet, joilla selataan tietoja ja siirrytään takaisin listalle tai tulostetaan näytön tiedot.

Jos olet listalla tai työlistalla, voit siirtyä painikkeella seuraavan tai painikkeella edellisen tapauksen perustietoihin.
(Peruskoulujen hakuketju ei sisällä perustietoja).

Koulutustarjontahaku


Koulutustarjontahaku -sivulla etsitään koulutuksia ja näytetään haun tulokset listana, jota voidaan selata ja tulostaa. Listasta voidaan valita halutut koulutukset työlistalle. Listalta siirrytään koulutuksen perustietoihin.

Koulutustarjontahaku - hakulomake

Hakutekijät

Vuosi
Voit valita painonapista vuoden, jonka tietoja haet. Vuosi on pakollinen hakutekijä. Sen lisäksi on annettettava jokin muu hakuehto. Ajalla 1.1.-31.8. oletusarvona näytöllä on kuluva vuosi ja ajalla 1.9.- 31.12. oletusarvona on seuraava vuosi.

Koulutusala
Tähän valintalistaan on yhdistetty sekä koulutusala että opintoala. Voit valita koulutusalan ja/tai opintoalan tai useampia valintalistalta. Jos käytät tätä hakuehtoa, et saa toistaiseksi koulutuslistalle yliopistojen koulutustarjontaa. Yliopistot eivät ole vielä siirtyneet käyttämään opetushallinnon uutta koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokitusta. Voit myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä joko sanan alkua tai koodin alkua tai tarkan kolminumeroisen koodin. Tällöin valintalista aukenee ko. sanan tai koodin kohdalta ja voit valita listalta halutun alan.

Tutkintotyyppi
Voit valita tutkintotyypin valintalistasta. Esimerkiksi jos haluat hakea ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin valmistavaa koulutusta, valitse listalta tutkintoon johtava ammatillinen lisäkoulutus.

Pohjakoulutus
Voit valita pohjakoulutusvaatimuksen valintalistasta. Jos haet koulutusta esim. ylioppilastutkinnon suorittaneelle, kannattaa valita pohjakoulutukseen sekä Ylioppilas että Ylioppilas/Ammatillinen tutkinto.

Linjan YH-koodi
Voit valita YH-koodin ja nimen valintalistalta. Voidaan myös kirjoittaa ennakoivana tesktisyöttönä YH-koodiin kolme ensimmäistä numeroa. Tällöin valintalista aukenee ko. koodin kohdalta ja sieltä voit valita halutun YH-linjan.

Koulutus
Kun annat tähän kenttään hakuehdoksi nimen alkua/nimen, ohjelma hakee kaikki ne koulutukset, joiden seuraavissa nimissä antamasi merkkijono esiintyy:
- tutkinto (koulutusnimike) (esiintyy myös koulutuksen nimenä)

- koulutusohjelma, tutkintonimike,

- painotus (suuntautuneisuus),

- hakukohde (yliopistokoulutuksilla)

- YH-linjan nimi

Nimen loppuun ei tarvitse antaa mitään katkaisumerkkiä, vaan ohjelma hakee automaattisesti myös nimen lopusta. Jos haluat katkaista nimen alusta käsin, käytä %-merkkiä esim. %tekniikk . Koulutus -kenttään voit yhdistellä muita haluamiasi hakutekijöitä (esim. maakuntaa, kuntaa, koulutusalaa/opintoalaa) jne. Kenttään kirjoitetaan yksi sana kerrallaan ja siirretään valittuihin hakutekijöihin.

Esimerkki: kirjoittamalla tähän kenttään %hortonomi, saat mm. kaikki ne koulutukset, joiden tutkintonimike on Luonnonvara-alan ammattikorkeakoulututkinto, hortonomi (AMK).

Maakunta
Voit valita maakunnan tai useampia valintalistasta.

Kunta
Voit valita kunnan tai useampia valintalistasta. Voidaan myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä esim. tam, jolloin valintalista aukenee Tam-alkuisten kuntien kohdalta ja sieltä voi valita halutun kunnan.

Opetusmuoto
Voit valita opetusmuodon tai useampia valintalistasta.

Opetuskieli
Voit valita opetuskielen valintalistasta. Valintalistalla näytetään vain ne kielivaihtoehdot, joilla löytyy koulutusta.

Alkamisaika
Ohjelma hakee oletusarvoisesti koulutuksia koko vuodelta. Mikäli haluat hakea vain syksyllä alkavia koulutuksia, on sinun napsautettava vaihtoehto Syksy voimaan. Mikäli haluat hakea vain keväällä alkavia koulutuksia, silloin on valittava vaihtoehto Kevät. Alkamisajan lisäksi on annettava vähintään yksi muu hakutekijä.

Nuorten koulutus/aikuisten koulutus
Ohjelma hakee oletusarvoisesti molempia koulutuksia. Mikäli haluat hakea vain nuorille tarkoitettuja koulutuksia, on sinun napsautettava vaihtoehto Nuorten koulutus. Mikäli haluat hakea aikuisille suunnattuja koulutuksia, silloin on valittava vaihtoehto Aikuiskoulutus. Nuorten koulutus/aikuisten koulutus hakuehdon lisäksi on annettava vähintään yksi muu hakutekijä.

Nostekoulutus
Mikäli haluat hakea vain Noste-ohjelmaan kuuluvia koulutuksia, napsauta rasti ruutuun. Mikäli siis Nostekoulutus -ruutuun napsauttaa rastin, ohjelma hakee vain ne koulutukset, jotka kuuluvat ko. koulutukseen (ja jotka sopivat muihin annettuihin hakutekijöihin). Noste- ohjelman piiriin kuuluvat koulutukset on tarkoitettu 30-59 -vuotiaille ja osallistujille pääsääntöisesti maksutonta.

Alle 1 opintoviikon koulutus
Mikäli haluat hakea alle yhden opintoviikon mittaisia koulutuksia, napsauta rasti ruutuun. Saat alle 1 opintoviikon mittaiset koulutukset esille vain ja ainoastaan tällä hakuehdolla. Voit yhdistää tähän myös muita hakutekijöitä (esim. maakunta tai kunta).

Tutkintotilaisuus
Mikäli haluat hakea vain tutkintotilaisuuksia, napsauta rasti ruutuun. Tutkintotilaisuus on tutkinnon järjestäjän organisoima ja ennalta suunniteltu tapahtumakokonaisuus, jossa tutkinnon suorittaja osoittaa ammatillisen osaamisensa määriteltyjen työtehtävien suorittamisella. Tutkintotilaisuus liittyy näyttötutkintoihin.

Vapaita paikkoja YH-linjoilla
Kun napsautat ruutuun rastin, haku kohdistuu niihin koulutuksiin, joissa on vapaita aloituspaikkoja. Haku kohdistuu tällöin vain yhteishaussa mukana oleviin koulutuksiin. Tämän hakutekijän käyttö on ajankohtaista kaksi kertaa vuodessa: keväällä alkavien koulutusten osalta tammikuussa ja syksyllä alkavien koulutusten osalta heinä-elokuussa.

Maisteriohjelma
Mikäli haluat hakea vain yliopistojen maisteriohjelmat, napsauta rasti ruutuun. Voit yhdistää myös muita hakutekijöitä tähän (esim. kunta tai maakunta). Maisteriohjelmat ovat ylempään korkeakoulututkintoon johtavia, pääsääntöisesti 1,5-2-vuotisia, usein monitieteisiä ohjelmia, joihin voivat hakea pääsääntöisesti alemman korkeakoulututkinnon, ammattikorkeakoulututkinnon tai muun vastaavantasoisen tutkinnon tai opinnot kotimaassa tai ulkomailla suorittaneet, ja joihin on erillishaku.

Näytettävien tulosten määrä
Kentässä voi rajata listan pituutta. Oletuksena on 150, mutta tietoa voi muuttaa joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Kun haun tuloksena tulisi enemmän vastauksia kuin näytettävien tulosten määrä – kentässä oleva lukumäärä kertoo, tulee listalle ilmoitus:” Tarkenna hakuehtoja, annettu listan maksimipituus täyttyi”.

Toiminta -painikkeet

Painikkeella "Käynnistä haku" haku käynnistetään.

Painikkeella (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä) " Lisää Hakutekijä(t)" hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Painikkeella "Tyhjennä hakulomake" syötetyt hakutekijät tyhjennetään (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä).

Katso myös ohje haun yleisistä ominaisuuksista

Koulutuslista

Koulutuslistassa näytetään haun tuloksena saadut koulutukset. Voit vierittää listaa ylös ja alas. "Home" ja "End" -näppäimillä pääset liikkumaan sujuvasti listaan alkuun ja loppuun. Voit valinta koulutuksia lähempään tarkasteluun painikkeella "Selaa perustiedot" ja palata sieltä listalle valitsemaan uutta koulutusta tai voit valita haluamasi koulutukset tulostettavaksi tai työlistalle tarkempaa tutkimista varten ruksaamalla rivin alussa olevan valintalaatikon ( ). Voit myös tehdä uuden koulutustarjontahaun samalla näytöllä. Uuden haun tuloksena saatu koulutustarjontalista korvaa aina entisen listan.

Koulutuslistalla näytetään haun tuloksena saatujen koulutusten nimi (tutkinto, koulutusohjelma), tieto siitä onko kyseessä nuorille vai aikuisille suunnattu koulutus, suuntautuneisuus, pohjakoulutusvaatimus, alkamisaika, opetuspisteen nimi ja hakuaika. Koulutuslistalla on käytössä normaalista listasta poikkeavia värejä. Keltainen väri tarkoittaa, että ko. koulutus on suunnitteilla. Listalla oleva punertava sävy tarkoittaa, että ko. koulutuksen hakuaika on mennyt umpeen tai koulutus on jo alkanut.

Toiminta-painikkeet

Työlistavalinnat voit poistaa painamalla "Poista valinnat" - painiketta.

Perustietoihin pääset painamalla "Selaa perustiedot" - painiketta.

Painikkeella "Tulostettava lista" pääset näytölle, josta voit tulostaa listalla esiintyvät koulutukset laajemmilla tiedoilla kuin mitä listalla näkyy.

Katso myös ohje listan yleisistä ominaisuuksista

Koulutuksen perustiedot

Perustiedoissa näet koulutuksen yksityiskohtaiset tiedot. Koulutuksesta esitetään mm. tutkinnon nimi, hakukohde (yliopistokoulutuksilla), painotus/suuntautuneisuus, opetuspiste, jossa koulutus toteutetaan ja sen yhteystiedot. Opetuspisteen internet-osoite toimii linkkinä ko. sivulle. Lisäksi esitetään koulutuksen alkamisaikaan, hakuaikaan, pohjakoulutusvaatimukseen, opetusmuotoon ja koulutuksen tarkempaan kuvaukseen liittyviä tietoja (opetuksen toteutus, valintoihin liittyviä lisätietoja). Mikäli kyseessä on yhteishakuun kuuluva koulutus, esitetään perustiedoissa myös yhteishakutietoja. Jos koulutuksesta on olemassa aikaisempia tietoja hakeneista ja valituista, ne esitetään perustiedoissa. Tutkinnon nimi toimii linkkinä ko. tutkinnon tarkempaan kuvaukseen.

Täällä voit myös selata listaa tai työlistaa, jos valitsit listalta vain osan lähempään tarkasteluun.

Painikkeella "Listalle" pääset takaisin listalle, josta siirryit koulutuksen perustietoihin.

Painikkeella "Tulostettavat tiedot" pääset näytölle, josta voit tulostaa näytöllä olevan koulutuksen tiedot paperille.

Katso myös ohje perustietojen yleisistä ominaisuuksista

Oppilaitoksen tarjontahaku

Oppilaitoksen tarjontahaussa oppilaitos on jo tiedossa ja tästä johtuen valittavia hakutekijöitä on vähemmän.

Hakutekijät

Koulutusala
Tähän valintalistaan on yhdistetty sekä koulutusala että opintoala. Voit valita koulutusalan ja/tai opintoalan tai useampia valintalistalta. Jos käytät tätä hakuehtoa, et saa toistaiseksi koulutuslistalle yliopistojen koulutustarjontaa. Yliopistot eivät ole vielä siirtyneet käyttämään opetushallinnon uutta koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokitusta. Voit myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä joko sanan alkua tai koodin alkua tai tarkan kolminumeroisen koodin. Tällöin valintalista aukenee ko. sanan tai koodin kohdalta ja voit valita listalta halutun alan.

Pohjakoulutus
Voit valita pohjakoulutusvaatimuksen valintalistasta. Jos haet koulutusta esim. ylioppilastutkinnon suorittaneelle, kannattaa valita pohjakoulutukseen sekä Ylioppilas että Ylioppilas/Ammatillinen tutkinto.

Opetusmuoto
Voit valita opetusmuodon tai useampia valintalistasta.

Alkamisaika
Ohjelma hakee oletusarvoisesti koulutuksia koko vuodelta. Mikäli haluat hakea vain syksyllä alkavia koulutuksia, on sinun napsautettava vaihtoehto Syksy voimaan. Mikäli haluat hakea vain keväällä alkavia koulutuksia, silloin on valittava vaihtoehto Kevät.

Nuorten koulutus/aikuisten koulutus
Ohjelma hakee oletusarvoisesti molempia koulutuksia. Mikäli haluat hakea vain nuorille tarkoitettuja koulutuksia, on sinun napsautettava vaihtoehto Nuorten koulutus. Mikäli haluat hakea aikuisille suunnattuja koulutuksia, silloin on valittava vaihtoehto Aikuiskoulutus.

Alle 1 opintoviikon koulutus
Mikäli haluat hakea alle yhden opintoviikon mittaisia koulutuksia, napsauta rasti ruutuun. Saat alle 1 opintoviikon mittaiset koulutukset esille vain ja ainoastaan tällä hakuehdolla.

Näytettävien tulosten määrä
Kentässä voi rajata listan pituutta. Oletuksena on 150, mutta tietoa voi muuttaa joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Kun haun tuloksena tulisi enemmän vastauksia kuin näytettävien tulosten määrä – kentässä oleva lukumäärä kertoo, tulee listalle ilmoitus:” Tarkenna hakuehtoja, annettu listan maksimipituus täyttyi”.

Toiminta -painikkeet

Painikkeella "Käynnistä haku" haku käynnistetään.

Painikkeella (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä) " Lisää Hakutekijä(t)" hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Painikkeella "Tyhjennä hakulomake" syötetyt hakutekijät tyhjennetään (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä).

Katso myös ohje koulutustarjontahaku

Koulutusnimikkeen tarjontahaku

Koulutusnimikkeen tarjontahaussa koulutusnimike on jo tiedossa ja tästä johtuen valittavia hakutekijöitä on vähemmän.

Hakutekijät

Maakunta
Voit valita maakunnan tai useampia valintalistasta.

Kunta
Voit valita kunnan tai useampia valintalistasta. Voidaan myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä esim. tam, jolloin valintalista aukenee Tam-alkuisten kuntien kohdalta ja sieltä voi valita halutun kunnan.

Pohjakoulutus
Voit valita pohjakoulutusvaatimuksen valintalistasta. Jos haet koulutusta esim. ylioppilastutkinnon suorittaneelle, kannattaa valita pohjakoulutukseen sekä Ylioppilas että Ylioppilas/Ammatillinen tutkinto.

Opetusmuoto
Voit valita opetusmuodon tai useampia valintalistasta.

Alkamisaika
Ohjelma hakee oletusarvoisesti koulutuksia koko vuodelta. Mikäli haluat hakea vain syksyllä alkavia koulutuksia, on sinun napsautettava vaihtoehto Syksy voimaan. Mikäli haluat hakea vain keväällä alkavia koulutuksia, silloin on valittava vaihtoehto Kevät.

Nuorten koulutus/aikuisten koulutus
Ohjelma hakee oletusarvoisesti molempia koulutuksia. Mikäli haluat hakea vain nuorille tarkoitettuja koulutuksia, on sinun napsautettava vaihtoehto Nuorten koulutus. Mikäli haluat hakea aikuisille suunnattuja koulutuksia, silloin on valittava vaihtoehto Aikuiskoulutus.

Opetuskieli
Voit valita opetuskielen valintalistasta. Valintalistalla näytetään vain ne kielivaihtoehdot, joilla löytyy koulutusta.

Alle 1 opintoviikon koulutus
Mikäli haluat hakea alle yhden opintoviikon mittaisia koulutuksia, napsauta rasti ruutuun. Saat alle 1 opintoviikon mittaiset koulutukset esille vain ja ainoastaan tällä hakuehdolla. Voit yhdistää tähän myös muita hakutekijöitä (esim. maakunta tai kunta).

Näytettävien tulosten määrä
Kentässä voi rajata listan pituutta. Oletuksena on 150, mutta tietoa voi muuttaa joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Kun haun tuloksena tulisi enemmän vastauksia kuin näytettävien tulosten määrä – kentässä oleva lukumäärä kertoo, tulee listalle ilmoitus:” Tarkenna hakuehtoja, annettu listan maksimipituus täyttyi”.

Toiminta -painikkeet

Painikkeella "Käynnistä haku" haku käynnistetään.

Painikkeella (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä) " Lisää Hakutekijä(t)" hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Painikkeella "Tyhjennä hakulomake" syötetyt hakutekijät tyhjennetään (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä).

Katso myös ohje koulutustarjontahaku

Oppilaitoshaku


Oppilaitoshaussa etsitään oppilaitoksen toimipisteitä ns. opetuspisteitä ja näytetään haun tulokset listana, jota voidaan selata ja tulostaa. Listasta voidaan valita halutut tapaukset työlistalle. Listalta siirrytään oppilaitoksen perustietoihin.

Oppilaitoshaku - hakulomake

Hakutekijät

Vuosi
Voit valita painonapista vuoden, jonka tietoja haet. Vuosi on pakollinen hakutekijä. Sen lisäksi on annettettava jokin muu hakuehto. Ajalla 1.1.-31.8. oletusarvona näytöllä on kuluva vuosi ja ajalla 1.9.- 31.12. oletusarvona on seuraava vuosi.

Koulutusala
Tähän valintalistaan on yhdistetty sekä koulutusala että opintoala. Voit valita koulutusalan ja/tai opintoalan tai useampia valintalistalta. Jos käytät tätä hakuehtoa, toistaiseksi et saa oppilaitoslistalle yliopistoja. Yliopistot eivät ole vielä siirtyneet käyttämään opetushallinnon uutta koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokitusta. Voit myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä joko sanan alkua tai koodin alkua tai tarkan kolminumeroisen koodin. Tällöin valintalista aukenee ko. sanan tai koodin kohdalta ja voit valita listalta halutun alan.

Opetuspisteen kieli
Voit valita opetuspisteen kielen valintalistasta.

Opetuspisteen nimi
Voit kirjoittaa haluamasi opetuspisteen nimen. Nimellä haettaessa voit käyttää myös katkaisua eli hakea esim. Kera -alkuisia oppilaitoksia. Voit myös katkaista opetuspisteen nimen alusta. Tällöin opetuspisteen nimi on aloitettava %-merkillä. Esim. jos kirjoitat kenttään %instituutti, haku kohdistuu kaikkiin sellaisiin opetuspisteisiin, joissa jossakin kohtaa nimeä on merkkijono instituutti.

Maakunta
Voit valita maakunnan tai useampia valintalistasta.

Kunta
Voit valita kunnan tai useampia valintalistasta. Voidaan myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä esim. tam, jolloin valintalista aukenee Tam-alkuisten kuntien kohdalta ja sieltä voit valita halutun kunnan.

Oppilaitostyyppi
Voit valita oppilaitostyypin valintalistasta.

YH-koodi
Voit kirjoittaa opetuspisteen YH-koodin suoraan kenttään. YH-koodin voi myös katkaista kirjoittamalla vain kaksi ensimmäistä merkkiä (jotka ilmaisevat yhteishakualueen).

Näytettävien tulosten määrä
Kentässä voi rajata listan pituutta. Oletuksena on 150, mutta tietoa voi muuttaa joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Kun haun tuloksena tulisi enemmän vastauksia kuin näytettävien tulosten määrä – kentässä oleva lukumäärä kertoo, tulee listalle ilmoitus:” Tarkenna hakuehtoja, annettu listan maksimipituus täyttyi”.

Toiminta -painikkeet

Painikkeella "Käynnistä haku" haku käynnistetään.

Painikkeella (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä) " Lisää Hakutekijä(t)" hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Painikkeella "Tyhjennä hakulomake" syötetyt hakutekijät tyhjennetään (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä).

Katso myös ohje haun yleisistä ominaisuuksista

Oppilaitoslista

Oppilaitoslistassa näytetään haun tuloksena saadut oppilaitokset. Voit vierittää listaa ylös ja alas. "Home" ja "End" -näppäimillä pääset liikkumaan sujuvasti listaan alkuun ja loppuun. Voit valinta oppilaitoksia lähempään tarkasteluun painikkeella "Selaa perustiedot" ja palata sieltä listalle valitsemaan uutta oppilaitosta tai voit valita haluamasi oppilaitokset tulostettavaksi tai työlistalle tarkempaa tutkimista varten ruksaamalla rivin alussa olevan valintalaatikon ( ). Voit myös tehdä uuden oppilaitoshaun samalla näytöllä. Uuden haun tuloksena saatu oppilaitoslista korvaa aina entisen listan.

Oppilaitoslistalla näytetään haun tuloksena saatujen oppilaitosten nimi, kunta ja Yhteishaun koulukoodi, jos sellainen oppilaitokselle on annettu.

Työlistavalinnat voit poistaa painamalla "Poista valinnat" - painiketta.

Perustietoihin pääset painamalla "Selaa perustiedot" - painiketta.

Painikkeella "Tulostettava lista" pääset näytölle, josta voit tulostaa listalla esiintyvät oppilaitokset laajemmilla tiedoilla kuin mitä listalla näkyy.

Katso myös ohje listan yleisistä ominaisuuksista

Opetuspisteen perustiedot

Perustiedoissa näet opetuspisteen yksityiskohtaiset tiedot. Opetuspisteen perustiedoissa näytetään nykyinen nimi ja mahdolliset aiemmin käytetyt nimet. Lisäksi näytetään opetuspisteen YH-koodi, oppilaitostyyppi, osoite, puhelinnumero, faksi, sähköpostiosoite, yhteyshenkilö ja internet-osoite. Internet-osoite toimii linkkinä ko. sivulle. Myös opetuspisteen kieli, asumiseen yms. liittyvät kuvaustiedot näytetään. Lukioiden kohdalla näytetään ko. lukion kielivalintamahdollisuuksia. Lopuksi kerrotaan, mihin hallinnolliseen oppilaitokseen opetuspiste kuuluu. Mikäli oppilaitoksella/opetuspisteellä on opetusministeriön myöntämä erityinen koulutustehtävä, tehtävät näkyvät perustiedoissa. Mikäli hallinnollisella oppilaitokselle, johon ko. opetuspiste kuuluu, on tehty järjestämissopimuksia näyttötutkintojen järjestämiseen, näytetään lista ko. tutkinnoista. Lupa näyttötutkintojen järjestämiseen myönnetään määräajaksi, joten tutkinnon nimen jälkeen suluissa näytetään tutkinnonanto-oikeuden voimassaoloaika.

Täällä voit myös selata listaa tai työlistaa, jos valitsit listalta vain osan lähempään tarkasteluun.

Painikkeella "Listalle" pääset takaisin listalle, josta siirryit koulutuksen perustietoihin.

Painikkeella "Tulostettavat tiedot" pääset näytölle, josta voit tulostaa näytöllä olevan koulutuksen tiedot paperille.

Painike "Oppilaitoksen tarjontahaku" näkyy näytöllä silloin, kun ko. opetuspisteestä löytyy myös koulutusta. Painikkeella päästään uudelle näytölle, jossa voit antaa tarkentavia hakuehtoja ja hakea ko. opetuspisteen koulutusta.

Katso myös ohje perustietojen yleisistä ominaisuuksista

Koulutusnimikehaku


Koulutusnimikehaku -sivulla etsitään koulutusnimikkeitä ja opintoaloja ja näytetään haun tulokset listana, jota voidaan selata ja tulostaa. Listasta voidaan valita halutut tapaukset työlistalle. Listalta siirrytään koulutusnimikkeen tai opintoalan perustietoihin. Koulutusnimike voi olla lukio, ammatillinen perustutkinto, ammatti- tai erikoisammattitutkinto, ammattikorkeakoulujen koulutusohjelma, ammattikorkeakoulun jatkotutkinto, alempi tai ylempi korkeakoulututkinto, vapaan sivistystyön koulutusnimike tai muu ei tutkintoon johtavan koulutuksen nimike esim. arkkitehtuurin ja rakentamisen ammatillinen lisäkoulutus.

Koulutusnimikehaku - hakulomake

Hakutekijät

Vuosi
Voit valita painonapista vuoden, jonka tietoja haet. Vuosi on pakollinen hakutekijä. Sen lisäksi on annettettava jokin muu hakuehto. Ajalla 1.1.-31.8. oletusarvona näytöllä on kuluva vuosi ja ajalla 1.9.- 31.12. oletusarvona on seuraava vuosi.

Koulutusala
Tähän valintalistaan on yhdistetty sekä koulutusala että opintoala. Voit valita koulutusalan ja/tai opintoalan tai useampia valintalistalta. Jos käytät tätä hakuehtoa, toistaiseksi et saa koulutusnimikelistalle tällöin yliopistojen koulutusnimikkeitä. Yliopistot eivät ole vielä siirtyneet käyttämään opetushallinnon uutta koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokitusta. Voit myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä joko sanan alkua tai koodin alkua tai tarkan kolminumeroisen koodin. Tällöin valintalista aukenee ko. sanan tai koodin kohdalta ja voit valita listalta halutun alan.

Tutkintotyyppi
Voit valita tutkintotyypin valintalistasta. Esimerkiksi jos haluat hakea ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, valitse listalta tutkintoon johtava ammatillinen lisäkoulutus. Tutkintotyyppi -hakutekijää voit käyttää vain silloin, kun haet koulutusnimikkeitä eli ohjelma ei huomioi ko. ehtoa toteuttaessaan opintoalahakua.

Koulutusaste
Voit valita koulutusasteen tai useita valintalistasta. Koulutusaste -hakutekijää voit käyttää vain, kun etsit koulutusnimikkeitä. Ohjelma ei huomioi ko. ehtoa toteuttaessaan opintoalahakua. Jos käytät tätä hakuehtoa, toistaiseksi koulutusnimikelistalle ei saada tällöin yliopistojen koulutusnimikkeitä. Yliopistot eivät ole vielä siirtyneet käyttämään opetushallinnon uutta koulutusala-, opintoala- ja koulutusasteluokitusta.

Tutkinto
Voit kirjoittaa kenttään haluamasi tutkinnon nimen. Voit myös katkaista nimen lopusta, esim. rakenn, ohjelma hakee kaikki he koulutusnimikkeen voidan sanan alussa on rakenn. Näin ollen nimen lopuun ei tarvitse antaa mitään katkaisumerkkiä. Jos haluat katkaista tutkinnon nimen alusta käsin, käytä %-merkkiä esim. %tekniikk. Tällöin ohjelma etsii sellaiset koulutusnimikkeet, joiden nimessä jossakin kohtaa on merkkijono tekniikk

Pääset katsomaan Koulutusnetistä löytyviä tutkintoja tästä.

Tutkintonimike
Voit valita tutkintonimikkeen tai useita valintalistasta. Voidaan myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä esim. lähi, jolloin valintalista aukenee Lähi-alkuisten tutkintonimikkeiden kohdalta ja sieltä voi valita halutun tutkintonimikkeen.

Tekstihaku
Voit kirjoittaa kenttään haluamasi sanan tai sanan alun. Jos kirjoitat kenttään esim. sosiaali ja käynnistät koulutusnimikehaun, ohjelma hakee listalle kaikki sellaiset koulutusnimikkeet, joiden nimi alkaa sosiaali-sanalla tai joiden koulutusnimikkeen kuvauksessa esiintyy jossakin kohtaa sanan alku sosiaali. Voit myös katkaista tekstihaun sanan alusta. Tällöin sana on aloitettava %-merkillä. Esim. jos kirjoitat kenttään %tekniikka, koulutusnimikehaku kohdistuu kaikkiin sellaisiin nimikkeisiin, joiden nimessä jossakin kohtaa on tekniikka tai joiden koulutusnimikkeen kuvauksessa esiintyy merkkijono tekniikka.

Vastaavasti jos käynnistät opintoalahaun, ohjelma hakee listalle kaikki sellaiset opintoalat, joiden nimi alkaa sosiaali -sanalla (tai jossakin kohtaa nimeä on tekniikka) tai joiden opintoalan kuvauksessa esiintyy jossakin kohtaa sanan alku "sosiaali" (tai jossakin kohtaa löytyy merkkijono tekniikka).

Näytettävien tulosten määrä
Kentässä voi rajata listan pituutta. Oletuksena on 150, mutta tietoa voi muuttaa joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Kun haun tuloksena tulisi enemmän vastauksia kuin näytettävien tulosten määrä – kentässä oleva lukumäärä kertoo, tulee listalle ilmoitus:” Tarkenna hakuehtoja, annettu listan maksimipituus täyttyi”.

Toiminta -painikkeet

Painikkeella "Käynnistä haku" haku käynnistetään.

Painikkeella "Käynnistä opintoalahaku" käynnistetään puolestaan opintoalahaku.

Painikkeella (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä) " Lisää Hakutekijä(t)" hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Painikkeella "Tyhjennä hakulomake" syötetyt hakutekijät tyhjennetään (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä).

Katso myös ohje haun yleisistä ominaisuuksista

Koulutusnimikelista

Koulutusnimikelistassa näytetään haun tuloksena saadut koulutusnimikkeet. Voit vierittää listaa ylös ja alas. "Home" ja "End" -näppäimillä pääset liikkumaan sujuvasti listaan alkuun ja loppuun. Voit valita koulutusnimikkeitä lähempään tarkasteluun painikkeella "Selaa perustiedot" ja palata sieltä listalle valitsemaan uutta koulutusnimikettä tai voit valita haluamasi koulutusnimikkeet tulostettavaksi tai työlistalle tarkempaa tutkimista varten ruksaamalla rivin alussa olevan valintalaatikon ( ). Voit myös tehdä uuden koulutusnimikehaun samalla näytöllä. Uuden haun tuloksena saatu koulutusnimikelista korvaa aina entisen listan.

Koulutusnimikelistalla näytetään haun tuloksena saatujen koulutusnimikkeiden nimet (tutkinto, koulutusohjelma), koulutusaste ja opintoala.

Opintoalalistalla näytetään haun tuloksena saatujen opintoalojen nimet.

Työlistavalinnat voit poistaa painamalla "Poista valinnat" - painiketta.

Perustietoihin pääset painamalla "Selaa perustiedot" - painiketta.

Painikkeella "Tulostettava lista" pääset näytölle, josta voit tulostaa listalla esiintyvät oppilaitokset laajemmilla tiedoilla kuin mitä listalla näkyy.

Katso myös ohje listan yleisistä ominaisuuksista

Koulutusnimikkeen perustiedot

Perustiedoissa näet koulutusnimikkeen yksityiskohtaiset tiedot. Koulutusnimikkeen perustietojen alkuun on rakennettu linkki voimassa oleviin opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteisiin. Perustiedoissa näytetään tutkinnon koodi ja nimi sekä tutkinnon voimassaoloaika suluissa. Perustiedoissa näkyy myös tutkintonimike ja opintoala, johon tutkinto kuuluu. Tutkinnon kuvauksessa kerrotaan tutkinnon sisällöstä ja tavoitteista lyhyesti ja myös koulutusohjelmien lyhyet kuvaukset. Mikäli näytöllä oleva tutkinto liittyy aikuisten näyttötutkintoihin eli aikuisten ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin tai erikoisammattitutkintoihin, näytetään lisäksi, millä oppilaitoksilla on tutkinnonanto-oikeus ko. tutkintoon.

Opintoalan perustiedoissa on lyhyt kuvaus opintoalasta toisella asteella, ammattikorkeakoulutuksessa ja yliopistokoulutuksessa. Kuvauksen alkuun on rakennettu suorat linkit eri asteiden opintoalan kuvauksiin.

Täällä voit myös selata listaa tai työlistaa, jos valitsit listalta vain osan lähempään tarkasteluun.

Painikkeella "Listalle" pääset takaisin listalle, josta siirryit koulutuksen perustietoihin.

Painikkeella "Tulostettavat tiedot" pääset näytölle, josta voit tulostaa näytöllä olevan koulutuksen tiedot paperille.

Painike "Nimikkeen tarjontahaku" näkyy näytöllä silloin, kun ko. koulutusnimikkeeseen löytyy myös koulutusta. Painikkeella päästään uudelle näytölle, jossa voit antaa tarkentavia hakuehtoja ja hakea ko. koulutusnimikkeeseen johtavaa koulutusta.

Katso myös ohje perustietojen yleisistä ominaisuuksista

Peruskouluhaku

[ Lista ]

Peruskouluhaku -sivulla etsitään peruskouluja ja näytetään haun tulokset listana, joka voidaan tulostaa. Peruskouluista ei ole erikseen perustietosivuja.

Peruskouluhaku - hakulomake

Hakutekijät

Vuosi
Voit valita painonapista vuoden, jonka tietoja haet. Vuosi on pakollinen hakutekijä. Sen lisäksi on annettettava jokin muu hakuehto. Ajalla 1.1.-31.8. oletusarvona näytöllä on kuluva vuosi ja ajalla 1.9.- 31.12. oletusarvona on seuraava vuosi.

Maakunta
Voit valita maakunnan tai useampia valintalistasta.

Kunta
Voit valita kunnan tai useampia valintalistasta. Voidaan myös kirjoittaa ennakoivana tekstisyöttönä esim. tam, jolloin valintalista aukenee Tam-alkuisten kuntien kohdalta ja sieltä voi valita halutun kunnan.

Opetuspisteen kieli
Voit valita peruskoulun kielen valintalistasta.

Opetuspisteen nimi
Voit kirjoittaa haluamasi opetuspisteen nimen. Nimellä haettaessa voit käyttää myös katkaisua eli hakea esim. Kera -alkuisia peruskouluja. Voit myös katkaista opetuspisteen nimen alusta. Tällöin opetuspisteen nimi on aloitettava %-merkillä. Esim. jos kirjoitat kenttään %yläaste, haku kohdistuu kaikkiin sellaisiin opetuspisteisiin, joissa jossakin kohtaa nimeä on merkkijono yläaste.

Näytettävien tulosten määrä
Kentässä voi rajata listan pituutta. Oletuksena on 150, mutta tietoa voi muuttaa joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Kun haun tuloksena tulisi enemmän vastauksia kuin näytettävien tulosten määrä – kentässä oleva lukumäärä kertoo, tulee listalle ilmoitus:” Tarkenna hakuehtoja, annettu listan maksimipituus täyttyi”.

Toiminta -painikkeet

Painikkeella "Käynnistä haku" haku käynnistetään.

Painikkeella (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä) " Lisää Hakutekijä(t)" hakutekijät lisätään "Valitut hakutekijät" hakulaatikkoon.

Painikkeella "Tyhjennä hakulomake" syötetyt hakutekijät tyhjennetään (näkyy vain, mikäli selain ei tue tai siinä ei sallita Javascriptien käyttöä).

Katso myös ohje haun yleisistä ominaisuuksista

Peruskouluhaku - hakulista

Peruskoululistassa näytetään haun tuloksena saadut peruskoulut. Voit vierittää listaa ylös ja alas. "Home" ja "End" -näppäimillä pääset liikkumaan sujuvasti listaan alkuun ja loppuun. Voit valita haluamasi peruskoulut tulostettavaksi ruksaamalla rivin alussa olevan valintalaatikon ( ). Tulostettavassa listassa on peruskoulujen tarkemmat yhteystiedot (osoite, puhelinnumero, sähköposti). Voit myös tehdä uuden peruskouluhaun samalla näytöllä. Uuden haun tuloksena saatu peruskoululista korvaa aina entisen listan. Peruskoululistassa kouluista näytetään näytöllä vain nimi ja kunta. Listan alussa on linkki perusopetuksen opetussuunnitelmaan.

Työlistavalinnat voit poistaa painamalla "Poista valinnat" - painiketta.

Painikkeella "Tulostettava lista" pääset näytölle, josta voit tulostaa listalla esiintyvät peruskoulut laajemmilla tiedoilla kuin mitä listalla näkyy (tarkat yhteystiedot).

Katso myös ohje listan yleisistä ominaisuuksista